Modellen

Lars Saabye Christensens Halvbrodern belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2002. I nya romanen Modellen fortsätter han att skriva om det som gör allra mest ont: skam, tillkortakommanden och ondska. Här behandlar han ett välkänt tema - har man som konstnär rätt att offra levande människor - modeller - för konsten? Konstnären Peter Wihl planerar en stor utställning. Elaka rykten går om att han är en gammal konstnär som bara upprepar sig. Inför utställningen jobbar Wihl hårt, han överanstränger sig och mister synen. I detta läge är Wihl beredd att sluta en pakt med Satan, som uppenbarar sig i form av en gammal klasskamrat som erbjuder honom synen tillbaka. Men hur mycket är Wihl beredd att offra för konsten? Modellen är en glittrande och obarmhärtig skildring av en konstnärs självupptagenhet och förtvivlan. Lars Saabye Christensen, född 1953 i Oslo, debuterade...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mats Sigfridsson

2012-01-17

Betyg

Vad är en person beredd att göra för att rädda sig själv? En bok om moral, skam och tillkortakommanden men det är också en bok om relationer. LSC beskrivningar är knivskarpa och språket är bra. Lättläst men ändå med ett stort djup. Huvudpersonen Peter Wihl är en synnerligen osympatisk person som är självupptagen, excentrisk och dryg mot de flesta i sin närhet. Han är osympatisk rakt igenom. Boken fokuserar nästan helt på huvudpersonen och alla andra personer i boken blir bifigurer. Jag skulle vilja lära känna framförallt hans fru Helen betydligt mer men även bästa vännen Ben. Även om nästan hela berättelsen fokuserar på Peter Wihl så lär man inte känna honom heller vilket är en brist. Handligen byggs upp efterhand i boken och blir bättre och bättre. Däremot är slutet en antiklimax med ett abrupt slut där många frågor inte får sin förklaring. Sammantaget är det en ok bok men jag ser fram emot att ta mig an halvbrodern som jag enligt boktipset verkligen kommer att uppskatta.

Elisabeth Jönsson

2012-01-14

Betyg

En otäck bok, men ändå riktigt bra då den väcker tankar.En konstnär som riskerar att bli blind och som åker till Estland och barn vars ögon ingen bryr sig om. Vad är sant?