München

Harris, Robert

| 2018

Flag from sv

23


Få författare gör historiska händelser sådan rättvisa som Robert Harris, vars spionroman München har höjts till skyarna av en enad kritikerkår. September 1938: Hitler är fast besluten att starta krig i Europa. Chamberlain vill desperat bevara freden. Europas framtid beslutas i en stad som kommer att bli berömd för det möte som äger rum där. Samtidigt som Chamberlains plan flyger över Engelska kanalen och Führerns tåg åker söderut genom Tyskland, reser två unga män med sina egna hemligheter mot München. Hugh Legat är en av Chamberlains privata sekreterare, Paul Hartmann är en tysk diplomat och medlem av anti-Hitler-rörelsen. De nära vännerna har inte setts på sex år. Nu kommer deras vägar att korsas igen. Vem är du villig att förråda? Dina vänner, din familj, ditt land eller ditt samvete? MÜNCHEN är en stämningsfull och fartfylld skildring av Münchenöverenskommelsen. Det är en fascinerande...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

R

Rama Pujara

2021-01-04

Betyg

Bra bok och en intressant historisk deckare

A Bookaholic Swede

2018-07-04

Betyg

München är en bok som jag snabbt läste igenom, nog för att boken inte var jättetjock men jag måste erkänna att jag även var totalt fängslad över handlingen som utspelas under fyra dagar i september 1938. Robert Harris är en författare som har en förmåga att skriva böcker, vare sig det är historiska eller mer moderna, som fängslar och München är definitivt inget undantag. Någon jag tänkte på medan jag läste boken var hur lite jag egentligen visste om Münchenöverenskommelsen eller rättare sagt kommer ihåg och jag var fascinerad att läsa om hur Chamberlain verkligen strävade att bevara fredan i Europa, medan Hitler däremot verkade mer sträva mot dra i krig.

Handlingen är väldigt spännande, medan maktens män planerar ett möte i München sker det saker i kulissen. Inte alla i Tyskland är på Hitler sida och helst av allt vill de bli av med honom. För Hugh Legat, en av Chamberlains privata sekreterare blir dessa fyra dagar väldigt intensiva när en gammal vän tar kontakt med honom igen. Paul Hartmann, tysk diplomat och medlem av anti-Hitlerrörelsen. Kan de tillsamman stoppa Hitlers planer?

München är fängslande, välskriven och djupt tänkvärd. Jag är speciellt imponerad över personlighetsbeskrivningarna och då framförallt Chamberlain vars vilja var att bevara freden till vilket pris som helst. Var det fegt att skriva under Münchenöverenskommelsen, att blunda för tecknen på att detta är bara en respit? Tja,vi sitter med facit i handen och vet att inget hade stoppat Hitler och jag måste erkänna att jag känner sympati med Chamberlain och hans fredbevarande inställning.

J

Betyg

Fascinerande, spännande och välskriven!