Mitt storslagna liv

Jägerfeld, Jenny

| 2019

Flag from sv

14


Nominerad till Augustpriset 2019! Mamma har alltid sagt att jag är "en unik människa" att jag är "annorlunda" och "speciell". Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga "konstig" på. Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur. Sigge och hans mamma och syskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Jag har läst Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, boken är utgiven av rabén&sjögren 2019. Sigge, hans mamma och småsyskon har precis flyttat från Stockholm till Skärblacka. Till en början ska de bo på mormors pensionat The Royal Grand Golden Hotell Skärblacka som är Skärblackas enda hotell och fullt av uppstoppade djur. Sigge är glad över flytten till Skärblacka. Nu har han chans att bli en ny människa, få vänner och bli omåttligt populär. Han har 59 dagar på sig att fixa det innan han ska börja i sin nya skola. Mitt storslagna liv är en fartfylld och rolig bok, men ger också utrymme för många problem som barn och unga kan brottas med. Jag tycker mycket om karaktären Sigge som vet hur det är att inte ha några kompisar, att ha komplex och drömmen om att bli populär. Som läsare får jag också följa Sigge när det blir fel och tokigt och hur det kan kännas. Mitt storslagna liv är en jättebra och skruvad bok för barn i åldern 9-12 år och även lite äldre. Jag tror att många kan känna igen sig i olika känslor och drömmar. Jenny Jägerfeld är psykolog och det märks när man läser hennes böcker. Jag har tidigare läst Brorsan är kung! och Comedy queen som jag varmt vill rekommendera!

Betyg

Jenny gör oss aldrig besvikna! Jag och dottern gillade hennes senaste lika mycket som de tidigare!

Barnboksfamiljen .

2020-02-07

Betyg

I ”Mitt storslagna liv” får vi följa tolvåriga Sigge som efter sin mammas separation flyttar från Stockholm till Skärblacka. Där väntar mormor med öppna armar och familjen flyttar in på hennes hotell.
Flytten till det lilla samhället är välkommen då Sigge är mobbad i sin gamla skola. Mobbarna anmärker på hans sätt att vara och på det faktum att Sigge älskar konståkning.
Sigge bestämmer sig helt enkelt för att han måste förändra hela sin person innan skolstarten i nya skolan. Han vill inte riskera att återigen bli mobbad. Sigge är fast besluten om att innan sommarlovet är slut så ska han ha blivit cool.

Tyvärr har min A (9,5 år) varit totalt ointresserad av boken och jag har därför valt att läsa den själv under jobbpendling. Hans ointresse handlar förmodligen om bokens relationella tema om popularitet, något som inte intresserar honom. Förmodligen passar boken bäst till de övre åldrarna i ålderskategorin 9-12 år.

Boken är fullsmockad av originella karaktärer: mormor Charlotte som är allt annat än mormorsaktig, lillasyster Majken vars röst kan krossa glas och får kompisar hur lätt som helst, lillasyster Bobo som trots sina fyra år inte har börjat tala och många andra! Även Sigge själv?
Berättelsen omfamnar att de
flesta ändå har sina egenheter och ibland kan det vara så lätt som att vi bara behöver acceptera varandra som den vi är.

Boken är också full av Jägerfelds knasiga och kreativa humor som mer än en gång har fått mig att le riktigt brett på pendeltåget. Mitt storslagna liv är riktigt rolig samtidigt som berättelsen har ett djup kring popularitet, vänskap, ensamhet och att vara medmänniska.

T

Therese Olsson

2019-12-07

Betyg

Rolig, spännande och samtidigt allvarlig bok om att vilja passa in och vara populär. I den här ganska udda familjen kan vad som helst hända. Alla detaljer kanske inte alltid känns helt verklighetstrogna, men helheten är en underhållande och rolig berättelse. Funkar för både barn och vuxna.

J

Betyg

Underbar, rolig & gripande!

V

Villivonkansbooks

2019-10-06

Betyg

Jag har läst nästan allt som Jenny skrivit och hon tillhör en av mina favoritförfattare. Det bidrog till mina höga förväntningar när jag skulle börja läsa Mitt storslagna liv. Boken handlar om Sigge som under sommarlovet ska bli populär. Något han inte varit tidigare, han har istället varit ganska ensam och utan kompisar. Men när familjen flyttar från Stockholm till lilla Skärblacka utanför Norrköping är det dags att ändra på saken. Men hur blir man populär? Det googlar Sigge fram och snart börjar planen skridas till verket.

Det är en underbar berättelse om Sigge och hans härliga familj som går rakt in i hjärtat. Jag älskar Jennys direkta rappa skrivsätt som är roligt utan att det känns tillgjort eller konstlat. Det är bara roligt naturligt. Samtidigt har det ett stråk av svärta och skav under ytan. Jag gillar alla härliga lite udda karaktärer som är med i berättelsen som t.e.x. mormor som samlar på uppstoppade djur och inte har några regler och Krille Maräng som glider omkring både här och där och vill göra film. Jag är så glad att mina höga förväntningar infriades med råge i Mitt storslagna liv. Rekommenderas från ca 10 år och uppåt! Läs!

Tina Norman

2019-09-29

Betyg

Som alltid när Jenny Jägerfeld författar en bok är det driv i språket och det är en berättelse som både lockar till skratt och tårar - oavsett om boken är ämnad för barn eller vuxna.