I dag har i princip alla 10-åringar en egen smartphone, en 10-årig pojke spelar i snitt onlinespel tre timmar om dagen och 15 procent av alla tvååringar använder internet dagligen. Ändå frågar vi fortfarande våra barn hur de haft det i skolan eller vilka kompisar de lekt med ? men inte lika självklart hur de har det på nätet. Barns liv på nätet ? med chattar, onlinespel och sociala medier ? ser dessutom väldigt annorlunda ut än vårt. Här finns många fantastiska möjligheter, men också fällor i form av utnyttjande, mobbning och näthat. Om vi föräldrar ser telefonen eller läsplattan som ett problem kan det bli en källa till ständiga konflikter, så att barnet istället smyger sig undan och håller sig för sig självt. Då kommer de nästan garanterat inte att berätta för oss om något händer.I den här boken guidar kriminologen Maria Dufva dig som förälder i hur du kan skapa trygga förutsättningar...
Visa mer
Recensioner
Betyg
En mycket intressant och informativ bok, som alla borde läsa, som har barn och ungdomar i sin närhet.
Föräldrar, mor- och farföräldrar, skol- och förskolepersonal, ja, alla som kommer i kontakt med barn och ungdomar, och det är väl nästan alla i vårt samhälle, borde läsa den här boken.
En lättläst och mycket bra bok om barnens liv på nätet.
Betyg
Mitt barn på nätet av @mariadufva och utgiven av @bonnierfakta är en bok jag önskar att varenda förälder fick i sin hand. Maria är kriminolog och har mött många brottsutsatta barn, många som varit med om olika typer av brott via nätet och sociala medier. Maria Dufva går på ett enkelt sätt igenom grunderna i sociala medier, ger tips om sätt att öppna upp för samtal med våra och andras barn om nätet. Vi behöver vara nyfikna, insatta, inte dömande, visa att vi är beredda att prata och hjälpa barnen om något händer, men framförallt guida dem på ett tryggt sätt så att inget ska behöva hända. Boken beskriver olika typer av brott på nätet och varför många barn inte berättar när de blivit utsatta för något. Boken avslutas med konkreta råd, exempelvis att prata med barn om bra och dåliga hemligheter och att dåliga hemligheter får man alltid berätta för en vuxen.
Jag kommer använda boken i mitt arbete som skolkurator. En tydlig och konkret bok om nätet och sociala medier.