"You cannot pretend to read a book. Your eyes will give you away. So will your breathing. A person entranced by a book simply forgets to breathe. The house can catch alight and a reader deep in a book will not look up until the wallpaper is in flames." It is Bougainville in 1991 - a small village on a lush tropical island in the South Pacific. Eighty-six days have passed since Matilda's last day of school as, quietly, war is encroaching from the other end of the island. When the villagers' safe, predictable lives come to a halt, Bougainville's children are surprised to find the island's only white man, a recluse, re-opening the school. Pop Eye, aka Mr Watts, explains he will introduce the children to Mr Dickens. Matilda and the others think a foreigner is coming to the island and prepare a list of much needed items. They are shocked to discover their acquaintance with Mr Dickens will be through...
2012-05-10
Genom Matildas gon fr vi flja livet p en . Det vardagliga samsas med krigets grymheter. Hoppet skildras genom Mr Watts som agerar lrare och lser ur Charles Dickens "lysande utsikter" fr byns barn. En underbart charmig bik som vxlar mellan feelgood till grym verklighet. Rekommenderas starkt.
Den enda sak jag blev besviken p var nr jag blddrade fram bilden p frfattaren sjlv i slutet av boken och upptckte att han var en vit man, inte en Matilda Lloyd Jones, som jag hade trott. S vlskriven var den, s bra hittade han en trovrdig berttarrst. Dessutom kan jag inte annat n rras av en berttelse som stter berttandet i fokus som den hr boken.
2011-05-15
P en kopparrik tropisk , utslngd utanfr Afrikas kust lever 13-riga Mathilda och hennes strnga mamma. Nr lraren lmnar byn tar byns enda vita man Mr Watts ver den frfallna skolan och brjar undervisa eleverna. Han brjar lsa ur Charles Dickens klassiker Lysande Utsikter och visar barnen en helt annan vrld dr de stiger in och Mathilda finner en vn fr livet, mister Pip. Barnen finner en tillflyktsort i ett kallt London samtidigt som rebellstyrkor och fienden trnger sig allt nrmare. Men i krigstider kan fantasi och fria tankar provocera och f oerhrda konsekvenser. Fiender blir vnner och liv blir dd.Att tro p Mister Pip r en underbar berttelse om bokens frmga att frndra liv och att fantasi kan rdda eller orsaka mnniskors liv. Lloyd Jones debut r beroendeframkallande och en av frra rets guldklimpar. Att tro p Mister Pip r en sjlvklar fyra och frtjnar en gedigen lsarskara.
Okej, jag medger att jag fascineras av att lta mig drmmas bort till andra sidan jordklotet och tropikernas vrld. MEN. Jag klarar inte riktigt av ansatsen att Charles Dickens (och jag lser detta som "vsts" litteraturarv) r p ngot stt 'universell'.
Plocka grna upp en bok om post-kolonialism parallelt med lsningen av denna bok!
Den hr veckan har jag lst tv bcker om barn, vars liv frndras av boken lysande utsikter skriven av Charles Dickens.
I ngelns lek s r det unge David som fr boken av en snll bokhandlare. David tar varje tillflle i akt fr att f lsa boken. I, Att tro p Mister Pip fr vi mta 13-riga Matilda. Matilda bor p en , sargad av krig och elnde. Nr ingen vill undervisa barnen lngre s tar Mr Watts ver, den enda vita mnniskan p n. Mr Watts lser lysande utsikter fr barnen. Fr barnen p n s blir boken och berttelsen en tillflyktsort och en grund till att Matilda frndrar sitt liv. Berttelsen som tar sig form i boken r vacker, men ocks sorglig.
Lloyd Jones har skrivit en berttelse som i ena stunden r riktigt rolig och andra stunden oerhrt brutal. I allt det hr str Matilda och berttar fr oss om sitt liv och hur en bok pverkade hennes liv. Och fr mig som lsare s tycker jag att berttelsen visar att vi alla p ngot stt frsker frst vilka vi r. P det ena eller andra stter. Fr Matilda s r det lysande utsikter som tillslut fr henne att frst, eftersom boken ocks fr henne att ifrgastta och att tnka i andra banor. Vi r alla olika, men en riktigt bra bok kan pverka vem som helst.
Boken brjar med raden Alla kallade honom Glosga och har man lst lysande utsikter s vet man att det kommer frn den bokens rader Jag kallade mig sjlv fr Pip och det gjorde ocks andra mnniskor Och nr ni har lst klart Att tro p mister Pip, s frstr ni varfr den brjar s.
Ls den. En underbart vacker och smrtsam berttelse. Jag ger den betyg 4.
ls mer p min blogg
2009-08-01
En fantastisk berttelse om hur en klassiker, Charles Dickens "Lysande utsikter" frndrar livet fr befolkningen p en liten nra Papa Nya Guinea. P n utkmpas ett krig mellan rebeller och regeringstrupper. barnens lrare har lmnat n, s Watts, ns ende vita man, brjar undervisa barnen. Varje dag lser han hgt ur Lysande utsikter men han bjuder ven in de vuxna byborna fr att lra barnen mer om livet.
Lloyd Jones vver p ett genialt stt ihop en levnadsvisdom sprungen ur det sm tingen i livet med en nst intill obegriplig grymhet.
Nr jag brjade lsa Mr Pip hade jag ingen aning om vad fr typ av bok det var eller var i vrlden berttelsen utspelade sig. Det blev en total verraskning dr jag togs med p en av mina bsta lsupplevelser ngonsin. Slutet r inte ultimat, men det frtar inte den hrliga knslan romanen lmnade kvar - trots att det r en rtt s grym historia.//