Misstaget

Lilleste, Lena

| 2021

Elsa har fått starta en egen kanal, och nu vill hon lägga upp en massa kul filmer på den. Hennes plan är att filma på Leklandet, där hon ska ha sitt födelsedagskalas. Fast på vägen till kalaset säger mamma och pappa att man inte lägga upp filmer på andra utan att ha frågat om lov. Först blir Elsa orolig, men väl på kalaset vill flera kompisar bli filmade. Då är det ju inga problem, eller? Elsa Star är en ny lättläst serie av författaren Lena Lilleste och tecknaren Johanna Arpiainen. Böckerna har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder. Själva berättelserna är skrivna med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver. Man kan alltså öva läsning på två nivåer. Och det bästa av allt: Det är så spännande att man glömmer att man övar!

Elsa Hade kalas på leklandet. Hon bjöd hela klassen. Stella och Bella ville vara med och Robin också. Nästa dag så blev de sura för att hon la ut en video där Stella, Bella och Robin var med. De blev sura på Elsa för att de egentligen inte fick vara med på videon för deras föräldrar.

Philip 8 år:
Jag har läst andra boken i serien Elsa Star. Den heter Misstaget och är en lättläst bok. Det finns några pratbubblor med stora bokstäver och sedan är det vanlig text. Jag tycker om bilderna. Det är många fina färger. Jag tycker inte om det boken handlar om. Jag tycker att kompisarna är dumma mot Elsa. Elsa ska ha kalas. Elsa har en Youtube-kanal och vill göra videos på kalaset. Elsas mamma har sagt att Elsa inte får ladda upp videos från kalaset för att vissa barn inte får vara med på Youtube. Flera barn vill vara med på Youtube. Kalaset är roligt. Elsa laddar upp videos på sin kanal och tror att hon kommer bli populär och känd. Då blir kompisar arga på henne. Deras föräldrar vill prata med hennes mamma för de får inte vara på Youtube. En flicka skriver en elak kommentar på Elsas video. Jag tror också att hon är avundsjuk på Elsa. Jag tycker inte om det boken handlar om.

AC (mamma):
Precis som Philip beskriver handlar denna lättlästa bok om mobil-dilemma och att man måste kolla av att folk vill och får vara med innan man laddar upp något på dem. Boken handlar också om att vilja vara populär och hur det kan kännas att få bekräftelse men även hur det känns när saker inte går som man tänkt sig. Det är viktiga ämnen som boken tar upp. Boken skapar dialog. Philip gillar dock inte att prata om flera av dessa ämnen. Han blir illa berörd och känner nog igen sig i flera av situationerna.

Vi kommer garanterat att läsa fler böcker om Elsa Star. Detta är en serie men kan läsas fristående.