Mississippi

Jordan, Hillary

| 2012

Flag from no

En sterk og gripende roman om forbudt kjrlighet, vennskap og hat i et Srstatene forut for "Barnepiken" og "Bienes hemmelige liv". Boken berrer og opprrer, og har vrt en internasjonal bestselger siden den frst kom ut i 2009. MISSISSIPPI, 1946. Byjenta Laura McAllan flytter med ektemannen Henry og de to sm dtrene deres til en avsides plantasje i Mississippi-deltaet. Henry elsker jorda, men Laura sliter med finne seg til rette p landet og med sin hatefulle svigerfar. Da Henrys bror Jamie og den svarte forpaktersnnen Ronsel vender hjem fra krigen, endrer livet seg. I Jamie finner Laura en som ser henne, en som forstr. Ogs Ronsel finner en venn i Jamie. Men i et lokalsamfunn preget av dyp rasisme er det vanskelig vre forsiktig nok. Snart trr Ku Klux Klan ut av skyggene.

Izabela Horn

2022-02-10

Jtte bra bok som vcker tankar och pminner om hur verkligheten sg ut fr inte s lngesedan fr svarta i den amerikanska sdern

Minna Matson

2016-01-25

Bra och fngslande. Mrker och hopp blandat. Och gillar man sydstaterna som jag r denna bok ett mste.

Monika W

2015-09-23

Den hr boken hrde jag vldigt mycket om fr ngot r sedan. Min vana trogen kpte jag den fr att bara stlla in den i bokhyllan och glmma bort den. I r fick den ta plats i boktolvan och d blir den ntligen lst. Ls mer p http://bokslut.blogspot.se/2015/09/mississippi-av-hillary-jordan.html

Kjell Ram

2015-03-23

Mycket stark och berrande berttelse. Fina miljskildringar och personportrtt. Ondskan lindas inte in och hon vjer inte fr det svra.

Helena R

2014-08-09

Bra skrivet om sydstatslivet under 1940-talet. Gillade greppet med olika berttarrster. Hemsk historia, tyvrr ligger det mycket sanning bakom.

Bra debut!

Irene Malmeling

2013-10-27

Fin berttelse med ett driv som p ett skickligt stt brs fram av bokens sex rster. Fr mig r Laura berttelsens nav, men andra lsare kanske har en annan uppfattning. Mississippi, amerikansk efterkrigstid, lantbrukets vedermdor, en galen svrfar, och rasmotsttningar lter mttligt spnnande...men det r engagerande frn frsta sidan!

I

Ingrid Selnes

2013-09-20

En riktig bladvndare dr man knner katastrofen nrma sig ju lngre man lser. Rasismen i 30-talets USA r levande skildrat. Boken skulle ven funka bra i lsprojekt om nutidens rasism och frmlingsfientlighet. Historien upprepar sig - stndigt.

Gunnel Lindstrm

2013-07-30

En bok om svarta lantarbetares kamp i den amerikanska sdern under 1940-talet. Boken var lsvrd, men det kndes som jag lst den mnga gnger frut. Kanske en bok fr ungdomar p hgstadiet eller gymnasiet.

Anna Hedenstedt

2013-07-07

Bra men ingen Niceville. Men det kanske den inte aspirerade p heller.

Fanny Gunnarsson

2013-06-23

Hillary Jordan har med sin Mississippi skrivit en fngslande debut om den amerikanska sdern och dess rasmotsttningar mot slutet av andra vrldskriget. Det r en gripande historia om fanatism, rasism och traditionens frkrossande makt.

Ls mer hr: http://litteraturkvalster.wordpress.com/2013/03/16/mississippi-av-hillary-jordan/

K

Karin Lfstrand

2013-04-22

130420: Ljudbcker biter sig fas hrdare n "lsta! bcker. Men jag misstnker att jag nd givit denna berttelse ett hgt betyg. Amerikanska sderns orttvisor skildras vldigt bra och greppet med att lta varje huvudperson st i centrum fr kapitel ger ett bra driv i historien.

eva arkelid

2013-04-18

en fantastisk bok om krlek, hat, rdsla och rasism. dr alla egentligen r frlorare.

Kickie Boman

2013-03-27

Lite frvirrande ibland med att bokens "jag" byter s ofta. Men nd mycket bra skildring. Man fr ju historien frn mnga personers synvinkel iofs ocks.

Josefine Ejebjrk

2013-03-13

Det r knappt att man kan tro att man befinner sig i Mississippi p 1940 talet, snarare 1840 nr slaveri fortfarande var lagligt i USA. Men det r skrmmande att det Hillary Jordan beskriver inte var ngra enstaka, ovanliga hndelser. Mycket bra bok.

Eva Pettersson

2012-12-01

En riktig bladvndare i sknlitterr form om synen p svarta i 40-talets USA. Gripande, spnnande och intressant!

Detta r en mycket stark bok tycker jag.
Men jag kan allt rekommendera den till er andra =)

Marita Ryen

2012-11-16

Betyg 4+ En stark berttelse om att leva i Mississippi runt 1945 speciellt om man var svart. En riktig bladvndare som stannar kvar.

Mycket stark och skrmmande bok....svrt att frestlla sig att det var s svrt i den amerikanska sdern.

Merja A

2012-11-01

Laura flyttar motvilligt med maken och de tv dttrarna till ett fallflligt stlle i Mississippi. I flyttlasset ingr en svrfar som inte r att leka med. Familjen frsrjer sig med bomullsodling och genom att utarrendera mark. Hillary Jordans roman beskriver p ett osentimentalt och trovrdigt stt hur rasmotsttningarna pverkade vardagen bde fr de vita och de frgade. Innehller inte humor ( som boken "Niceville") men r vldigt bra nd.

Elin Niklasson

2012-09-28

Skrevs nog innan the help, men knns nd bara som en blek kopia av den. Tyvrr, annars gillar jag ju bcker i sydstatsmilj

Susanne Rydvald

2012-08-03

Boken pminner mig om en Bob Dylan sng. Kvalitativa subjektiva mnen brjar visa sig. Allting sammanfattas tydligt genom hela bokens historia dr det dljas mellan allt som synligt r fr att slutligen lta sanningen trda fram genom just de frkldnader bakom vilka den gmde sig - egentligen r det ltt att gissa sig fram till nsta sidans ord men inte vad som jmt str skriven mellan rden p vgen dit.

Ally Regins

2012-07-21

En historia som stannar kvar lngt efter att en lst den.

Ulla Englund

2012-07-19

En bra berttelse via sex olika rster.

Engelska Vninnan

2012-06-21

Det var en intressant lsupplevelse att komma till Missisippidelat d strax efter andra vrldskriget. Det r framfr allt Ronsels de som griper och tydliggr den apartheid som existerade dr och d. Jag fr allts en stark knsla fr miljn, men tyvrr r personskildringarna riktigt svaga och romanens slutsidor platta. En svag fyra.

L

Linda Bohlin

2012-06-20

Fantastisk! Spnnande och oerhrt vlskriven med underbart lttfattlig engelska. Ls denna!!!

Miranda X---------

2012-06-03

Anna-Maria Kll r alltid en super bra upplsare.

Michaela Schuller

2012-04-17

Fantastisk bok om ett mne som fascinerar mig och som alltid intresserat mig. Bra att man fick hra allas rster och det gjorde det mycket bttre. Skrmmande, mrk och svr att lgga ifrn sig.