En sterk og gripende roman om forbudt kjrlighet, vennskap og hat i et Srstatene forut for "Barnepiken" og "Bienes hemmelige liv". Boken berrer og opprrer, og har vrt en internasjonal bestselger siden den frst kom ut i 2009. MISSISSIPPI, 1946. Byjenta Laura McAllan flytter med ektemannen Henry og de to sm dtrene deres til en avsides plantasje i Mississippi-deltaet. Henry elsker jorda, men Laura sliter med finne seg til rette p landet og med sin hatefulle svigerfar. Da Henrys bror Jamie og den svarte forpaktersnnen Ronsel vender hjem fra krigen, endrer livet seg. I Jamie finner Laura en som ser henne, en som forstr. Ogs Ronsel finner en venn i Jamie. Men i et lokalsamfunn preget av dyp rasisme er det vanskelig vre forsiktig nok. Snart trr Ku Klux Klan ut av skyggene.
Den hr boken hrde jag vldigt mycket om fr ngot r sedan. Min vana trogen kpte jag den fr att bara stlla in den i bokhyllan och glmma bort den. I r fick den ta plats i boktolvan och d blir den ntligen lst. Ls mer p http://bokslut.blogspot.se/2015/09/mississippi-av-hillary-jordan.html
Fin berttelse med ett driv som p ett skickligt stt brs fram av bokens sex rster. Fr mig r Laura berttelsens nav, men andra lsare kanske har en annan uppfattning. Mississippi, amerikansk efterkrigstid, lantbrukets vedermdor, en galen svrfar, och rasmotsttningar lter mttligt spnnande...men det r engagerande frn frsta sidan!
2013-09-20
En riktig bladvndare dr man knner katastrofen nrma sig ju lngre man lser. Rasismen i 30-talets USA r levande skildrat. Boken skulle ven funka bra i lsprojekt om nutidens rasism och frmlingsfientlighet. Historien upprepar sig - stndigt.
Hillary Jordan har med sin Mississippi skrivit en fngslande debut om den amerikanska sdern och dess rasmotsttningar mot slutet av andra vrldskriget. Det r en gripande historia om fanatism, rasism och traditionens frkrossande makt.
Ls mer hr: http://litteraturkvalster.wordpress.com/2013/03/16/mississippi-av-hillary-jordan/
2013-04-22
130420: Ljudbcker biter sig fas hrdare n "lsta! bcker. Men jag misstnker att jag nd givit denna berttelse ett hgt betyg. Amerikanska sderns orttvisor skildras vldigt bra och greppet med att lta varje huvudperson st i centrum fr kapitel ger ett bra driv i historien.
Laura flyttar motvilligt med maken och de tv dttrarna till ett fallflligt stlle i Mississippi. I flyttlasset ingr en svrfar som inte r att leka med. Familjen frsrjer sig med bomullsodling och genom att utarrendera mark. Hillary Jordans roman beskriver p ett osentimentalt och trovrdigt stt hur rasmotsttningarna pverkade vardagen bde fr de vita och de frgade. Innehller inte humor ( som boken "Niceville") men r vldigt bra nd.
Boken pminner mig om en Bob Dylan sng. Kvalitativa subjektiva mnen brjar visa sig. Allting sammanfattas tydligt genom hela bokens historia dr det dljas mellan allt som synligt r fr att slutligen lta sanningen trda fram genom just de frkldnader bakom vilka den gmde sig - egentligen r det ltt att gissa sig fram till nsta sidans ord men inte vad som jmt str skriven mellan rden p vgen dit.
Det var en intressant lsupplevelse att komma till Missisippidelat d strax efter andra vrldskriget. Det r framfr allt Ronsels de som griper och tydliggr den apartheid som existerade dr och d. Jag fr allts en stark knsla fr miljn, men tyvrr r personskildringarna riktigt svaga och romanens slutsidor platta. En svag fyra.
2012-06-20
Fantastisk! Spnnande och oerhrt vlskriven med underbart lttfattlig engelska. Ls denna!!!