Missdådare: Brott och människoöden i Sverige omkring 1600

Sandén, Annika

| 2014

Flag from sv

16


När Sverige blev ett stormaktsvälde genom olika krigsföretag stärkte kyrkan samtidigt sitt grepp. Men i rikets socknar hade kvinnor och män att ordna och leva sina liv. Konflikter uppstod och brott begicks. Och det var den lokala rättvisan som skulle lösa konflikterna och döma brottslingarna. Hur såg tidens människor på brott och straff, på heder och skam och på sin plats i gemenskapen? Historikern Annika Sandén skildrar ett antal brottsfall som speglar vanliga människors liv och värderingar. Vi får bland annat läsa om mord, hor, sexuella övergrepp, förtal, könsöverskridande beteende, kyrkostölder och supande präster i ett mikrokosmos där människors livsföring ofta kom i konflikt med överhetens önskemål. "Här låter...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

h4l h4rtl3y

2016-05-28

Betyg

En bok som var en rejäl överraskning; välskriven, genomtänkt, spännande och lärorik. Det är en blick in i en svunnen tid, men också en spegel mot oss själva. Sandén lyckas göra liv av historiska dokument, skapa fascinerande människoöden och samtidigt berätta något mycket större om samhällets maktstrukturer. Bra bok.

Marianne L

2014-07-19

Betyg

Mycket bra microhistoriskbok. Vi får följa olika livsöden i linköping på 1600-talet. Deras öden är hämtade från rätthandlingar som kommenteras av Annika Sanden. Hon sätter in händelserna i sitt historiska sammanhang. Det som slår mig när jag läser boken är att vi lever inte mycket olika en 1600-tals människa.

Å

Åsa Arveberg

2014-04-30

Betyg

Intressant bok om brott, straff och utsatta människor och ännu mer intressant blir boken eftersom handlingarna utspelas i mina hemtrakter (Vadstena/Linköping med omnejd).