Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Riggs, Ransom

| 2012

Flag from sv

334


En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom. Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn. Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Matilda Persson

2021-01-08

Betyg

Till att börja med är Miss Peregrines hem för besynnerliga barn en väldigt vacker bok med sina bilder. Dock tror jag att min läsupplevelse skadades av att jag hade sett filmen. Boken var bra men jag trodde att den skulle vara bättre. Kanske är det för att bokens målgrupp är 12-15 år men det känns som att något saknades. Jag älskar det besynnerliga och jag ser fram emot att läsa nästa bok men det blev tyvärr inte den wow-upplevelse som jag hade väntat mig.

sannareads

2019-12-04

Betyg

"[...] Watching the sky, clear now, a billion stars spread across it. Stars, too, were time travelers."

I have heard so incredibly much good things about this book that made me quite unsure if I wanted to read it or not. Was it just hyped or would it be amazing? After reading “Tales of the Peculiar” (which I really enjoyed) I felt like I HAD to give this series a try at least.

AND I LOVED THIS BOOK!

"Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children" had so many twists and turns, great characters and such an interesting story that I was stuck from the first chapter!

I really like Jacob as a character and feel like he has such a great character development through this book. Which I guess makes sense considering that his whole life is turned upside down. Anyway I feel like he really grew in this book, which is great.

The story itself is so captivating and the characters the reader get to know is unique and perfectly described. They feel real even though they come from a book that’s so obviously fantasy-filled which really amaze me.

That Riggs has chosen to incorporate old pictures (that’s actually real and only minimally edited) gives the book even more uniqueness and gave me the creeps ever now and then.

Riggs writes in such a quick, fun & at the same time descriptive and old-fashioned way that makes the pages disappear! I really enjoy his style of writing and thinks it’s something very special about it.

Now onto the next book.

⭐️ "Miss Peregrine’s home for Peculiar Children" gets 5/5 stars from me!

A

Alexandra Jansson

2019-02-04

Betyg

Riktigt bra

A

Agnes

2018-12-26

Betyg

Andra gången jag läser denna bok. Läser om den för att jag ska läsa alla böckerna i serien i rad.
Gillar historien och att texten blandas med bilder. Lätt och snabbläst. Ser fram emot fortsättningen.

A

Artur Foxander

2018-12-25

Betyg

Riktigt väl genomtänkt bok med vissa saker som stannade med mig under lång tid efter att jag har läst den. En känsla som jag hade med mig väldigt ofta var dock att boken var direkt anpassad till bilderna och inte tvärt om. Lite som om författaren spelade pictionary med sig själv. "Här får du en bild, skohorna in den i din berättelse på snabbast möjliga sätt". Det som blev mest lidande var nog dialogen. Ibland skulle den må bättre av att vara längre och inte så svepande... Men å andra sidan så tillhör jag inte målgruppen. De kanske inte uppfattar det på samma sätt som jag.

Monika W

2018-11-03

Betyg

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn har stått i hyllan sedan bokrean 2014. Efter jag hade köpt den började jag höra väldigt blandade åsikter och jag kände mig plötsligt inte så sugen på den. Det enda jag egentligen kände till om boken var att det skulle vara ett barnhem inblandat. Och besynnerliga barn (på vilket sätt visste jag inte). Och foton. Massor av gamla, konstiga foton. Hur bra kunde det bli, liksom? Läs mer på min blogg

E

Erik Horizon

2018-01-02

Betyg

Spännande historia

Hanna Johansson

2017-04-23

Betyg

Kul med en bok som kombinerar foton med text. Verkligen en vinnande strategi i det här fallet!

E

Emma jak

2017-02-22

Betyg

Helt okej historia men lite långtråkig

Cindy Kempe

2017-02-07

Betyg

Såg filmen först så vissa saker var ingen överraskning medan andra var. Lättläst, spännande och kul med alla foton. Särskilt då de är autentiska.

V

Victoria Sörqvist

2017-01-15

Betyg

Spännande och magisk, älskade den! Filmen gör inte böckerna rättvisa.

V

Victoria Sörqvist

2017-01-15

Betyg

Spännande och magisk, älskade den

Erica S

2017-01-08

Betyg

En otroligt bra bok. Rekomenderas starkt. Så när jag läst andra och tredje delen ska jag ta filmen efteråt..

P

Patricia M

2017-01-03

Betyg

Såg den efter att ha sett filmen och både bok och film är riktigt bra! Det är dock något som saknas för full pott - kan inte sätta fingret på vad det är

elinore järlehag

2016-07-26

Betyg

Spännande och lättläst bok. Får upp en mix av Mary Poppins möter Harry Potter med en gnutta barn X-men. Gillar fotografierna i boken.

I

Ingrid A

2016-06-17

Betyg

Läsvärd. Bäst i början, mot slutet lite väl mycket fantasy för min smak.

Yvonne Larsson

2016-05-03

Betyg

Det är inte ofta jag läser ungdomsböcker, men den här ville jag läsa eftersom den innehåller en massa märkliga fotografier. Författaren har skrivit boken utifrån gamla bilder som nu finns hos samlare. Bilder med okänt ursprung inköpta på auktioner och antikvariat som visar människor i underliga situationer, poserande på konstiga vis och kanske iklädda underliga utstyrslar. De märkliga bilderna har fått ge liv åt de besynnerliga barn och händelser boken handlar om. Huvudpersonen är Jacob vars farfar berättat historier om de besynnerliga barnen, när Jacob blir äldre slutar han tro på farfar Abes berättelser. Men är det så att barnen verkligen funnits, eller finns de kanske fortfarande? Jag tyckte det var en överraskande bra bok som Tim Burton nu gjort film på.

K

Karin Löfstrand

2016-03-01

Betyg

160215: Börjar spännande och lovande men det håller inte under andra halvan. En ren ungdomsbok.

Maria Klamas

2016-02-28

Betyg

Jodå
Det var allt en helt okej bok... lite spännande vad som skulle hända, vad det handlade om egentligen, men kan inte säga att den fångade mig helt... satt mest och funderade på om det var en ungdomsbok eller vuxenbok, inte för att det egentligen spelar någon roll, blir en fångad så blir en, men om en sitter och klurar på om detta är en bok för mig så är det ju något som inte är rätt för mig i alla fall... boken handlar om den specielle pojken som har ett speciellt förhållande till sin lika speciella farfar... och när han dör helt obegripligt otäckt så startar resan för att förstå vad som hände...

Josefine Ejebjörk

2015-12-13

Betyg

svajig ibland men ändå bra.

L

Lina Näslund

2015-07-15

Betyg

Måste säga att boken var lite för självklar. Intressant historia, men det kändes tyvärr på något konstigt sett som att händelserna i boken inte riktigt hörde ihop.

A

Anna Jensen

2015-01-20

Betyg

Supermysig, annorlunda och spännande historia!

M

Maria W

2014-12-15

Betyg

En svag fyra men bra!!

Teresia Kjellgren

2014-08-11

Betyg

Läste någonstans att det var som Harry Potter möter X-men och jag är benägen att hålla med. Älskar Harry Potter böckerna och X-men filmerna så klart jag gillade boken. Alla foton i boken ger hela berättelsen en extra dimension. Absolut en bok jag kan rekommendera.

K

Karin Norstedt

2014-06-13

Betyg

Jag älskade denna!! Längtar till nästa vecka när tvåan kommer!

K

Karin Norstedt

2014-06-13

Betyg

Jag älskade denna!!! Längtar till nästa vecka när andra boken kommer ut :)

Nettan Läslus

2014-06-08

Betyg

Jag älskade den här boken. Genomtänkt och mycket mystisk. Väntar med spänning på del två.

Malin Bredenberg

2014-06-03

Betyg

Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig av denna boken. Köpte den på bokrean för att det lät spännande. hade nog ganska låga förväntningar, därför blev det en trea.

Camilla Nilsson

2014-02-07

Betyg

Stör ihjäl mig på layouten, särskilt det som ska föreställa det handskrivna i boken - kursiv Comic Sans, fy. Själva berättelsen känns väldigt haltande, och jag fick känslan av att massor av saker är förenklade eller rent av utelämnade. Ibland undrade jag nästan om hela storyn var skapad enbart för att fotografierna skulle få vara med, och även de kändes väldigt lösryckta och svårmotiverade. Kanske beror min besvikelse på att jag hade förväntat mig en vuxnare historia, men det här var verkligen en ungdomsbok och det har jag tyvärr vuxit ifrån.

Veronika Mellqvist

2013-12-13

Betyg

Omslaget får en att tro att detta är en kuslig bok vilket den tyvärr inte är. Den är däremot fartfylld, fantasifull och väldigt märklig. Den skiljer sig helt klart från mängden. Fotografierna i boken vävs in i handlingen och förhöjer stämmningen. Det är ingen bok som lär dröja kvar hos mig, men jag är glad att jag läst den.

Paul Karlsson

2013-11-01

Betyg

Nu är boken "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children" som den heter på engelska utläst. Den var så bra att jag knappt ville att den skulle ta slut. Något av det bästa jag läst på mycket länge. Det ska bli spännande att se vad Tim Burton kan göra för typ av film av boken om han filmatiserar den. Jag ska nu med denna bokrecension återge min åsikter kring boken. Men först lite om handlingen.

En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.
Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.
Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.
De femtiotalet högst egendomliga vintagefotografier som finns insprängda i texten ger en extra kuslig dimension till berättelsen och gör Miss Peregrines hem för besynnerliga barn till en nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge.

Den här boken köpte jag framför allt på grund av det länge rådande ryktet om att min favoritregissör Tim Burton ska ta sig an arbetet med filmatiseringen. Om detta stämmer så kan jag inte se en bättre man för just det här projektet. Boken "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn" har en del udda och ibland skrämmande karaktärer, en mystisk och gotisk stämning med en massa vackra och mörka viktorianska miljöer som skulle passa utmärkt för Tim Burton att sätta tänderna i.

Men det unika med denna boken är inte den Burton aktiga miljö som jag är så förälskad i. Det intressanta får man veta i efterorden från författaren där han hyllar alla som delat med sig av gamla och mystiska gulnade fotografier från tiden kring andra världskriget som är den period då de mystiska händelserna tar sin början i en parallell tidszon. Det är nämligen på dessa till stora delar i verkligheten existerande gamla fotografier som historien baserar sig på. Författaren Ransom Riggs har nämligen fritt ifrån fantasibilder skapat hela berättelsen utefter den känsla han fått av bilderna. Med andra ord så är fotografierna väldigt viktiga för berättelsen vilket ger min estetiska och fotografiska skaparsjäl en hel del stimulans.

Jag älskade verkligen den här skruvade berättelsen om barn med mystiska förmågor som får gömma sig i en annan parallell tidszon där de kan bli accepterade och avskärma sig ifrån omvärlden. Det blir lite Harry Potter möter Narnia med lite influenser av X-Men, men på ett vuxnare vis. Den här historien är inget för de minsta barnen. Boken involverar för makabra karaktärer och ibland väldigt väl gestaltade och otäcka monster man får ta del av under historiens gång. Författaren Ransom Riggs skriver på ett väldigt spännande sätt som gör att han griper tag i en med sin berättarglädje. Det blir svårt att lägga ifrån sig boken då man verkligen kommit in i den och att slitas med i spänningen går snabbt.

Jag kan starkt rekommendera boken "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn" för den som vill uppleva skräckblandad, gotisk och viktoriansk stämning i ett väldigt spännande format. Dessutom kändes boken som passande läsning i Halloween tider som det råkade bli då jag närmade mig slutet av denna fantastiska bok.

Jasmina <3

2013-10-31

Betyg

Denna bok gillade jag och denna kan jag allt rekommendera till er andra =)

Lena Floser

2013-10-26

Betyg

En femma för bilderna och en trea för berättelsen.

S

Stina Westberg

2013-08-07

Betyg

jättespännande! läs om du gillar "ungdomsfantasy". hoppas verkligen på en tvåa! :)

FranZone c”,)

2013-07-16

Betyg

Mycket spänning och de autentiska bilderna hjälpte till att höja mystiken men boken tappade lite efter "tidsresan"...

Anne M

2013-07-10

Betyg

Kul och annorluda grepp med fotografierna i boken. Slutet drar ner betget på boken. Men jag ger ändå en fyra!
Hoppas att det kommer en fortsättning.

S

Salluo Luo

2013-06-25

Betyg

SÅ. HIMLA. BRA. Läs den om du inte redan har gjort det så fattar du vad jag menar... <3

A

Annelotte Grezel

2013-03-01

Betyg

Jag älskade att det var bilder med i boken! Berättelsen var också bra, boken är absolut läsvärd.

Amelie Adrielsson

2013-01-06

Betyg

Intressant bok. Som en blandning mellan Sagan om ringen och Harry Potter...

Jakob Nylin

2012-12-15

Betyg

Rysligt spännande!

Marianne Skoglund

2012-12-10

Betyg

Jag hade nog förväntat mig något lite kusligare och är inte helt såld. Dessutom slutade boken väldigt abrupt och jag antar att det kommer en fortsättning under nästa år. Men förvisso ett kul grepp att använda sig av gamla fotografier och en ganska charmig historia om kärlek och att hitta hem.

D

Diana Sälöen

2012-11-26

Betyg

en underbart besynnerlig bok

Betyg

Kan inte säga vad som var fel för min del, men jag fångades inte, och jag läste ut den bara för att.

Lotta Berling

2012-10-09

Betyg

Välidgt fin och stämningsfull layout, som verkligen lockar till läsning. Även språket är bra, och berättelsen är intressant och fängslande.

Emma Westberg

2012-10-06

Betyg

Roligt med en lite annorlunda layout på själva boken, med bilderna, de handskrivna breven och allt. Väldigt finurligt skriven!

Emma Westberg

2012-10-06

Betyg

Roligt med en lite annorlunda layout på själva boken, med bilderna, de handskrivna breven och allt. Väldigt finurligt skriven!

A

Anna Nyman

2012-10-05

Betyg

Det där med att det aldrig blir lika kusligt när monstret har visat sig och man har löst gåtan. Att inte fler författare tar fasta på det. Upptakten var rikitigt bra i alla fall. Men fotografierna stör jag mig mest på.

Nettan Läslus

2012-10-05

Betyg

Spännande och magisk mysbok!

H

Hanna Appelquist

2012-09-29

Betyg

En riktigt härlig bok

Anna-klara Akar

2012-09-24

Betyg

Nästan en fullträff. Suggestiva fotografier som författaren fabulerat ihop en historia kring. Ett tonårigt barnbarn som har en förvirrad farfar som undkommit nazisternas Tyskland och har många dolda hemligheter. Ett barnhem på en ö för barn som behöver skydd och en resa i tid och kamp mot ondska. Precis så mystisk som jag hoppades. Språket är otroligt njutbart och man gillar karaktärerna. Läs högt! Njut!

Charlotte B

2012-09-21

Betyg

Jättebra story men den slutar väldigt abrupt, ungefär som om det kommer en uppföljare. Bilderna fascinerar helt klart!

Jenny Hjärtberg

2012-09-19

Betyg

Jag gillade boken jättemycket tack vare alla foton som fascinerar. Jag är osäker på ifall den funkar som högläsningsbok i en klass eftersom man inte får samma upplevelse med fotona då. Tycker den passar från 12 år.

Cajsa Holm

2012-09-17

Betyg

Dessvärre fascinerar inte berättelsen lika mycket som fotona.

Annika Olsson

2012-09-12

Betyg

Texten greps jag inte av. Däremot var fotografierna underbara.

Karin Söder

2012-09-07

Betyg

Åh!
Är alldeles lyrisk! Vilken bok! Jag älskar den!

Anna-klara Akar

2012-09-06

Betyg

Har väntat på att bli riktigt sugen på en bok. Nu hände det. Vintagebilder med stämning som filmen Barnhemmet, oroväckande. En inledning som gjord för högläsning och jag är fast. Själva storyn i sig är inte superoriginell men genomförandet är högklassigt. En snygg översättning gör språket till en njutning. Karaktärer man fastnar för, beskrivning av miljöer och händelseförlopp som griper tag och de mystiska fotografierna. Jag är sugen på fortsättningen.
Min enda undring är målgruppen jag skulle sätta mellanstadiet och uppåt för inramningen är lite för barnslig kanske.
Läs den högt för femte eller sjätteklassare, njut.

Bella BokBloggare

2012-08-27

Betyg

Besviken tyvärr. Trodde den skulle vara mer mystisk och läskig än vad den var...

C

Cati H

2012-08-25

Betyg

Början på boken var väldigt bra och jag väntade mer. Men efter mitten av boken blev det bara sämre och sämre..

Elisabeth E

2011-11-22

Betyg

Själva grundstoryn är riktigt bra men njae, den blev aldrig så spännande som jag hade velat att den skulle vara. Ett stort plus för de autentiska bilderna som finns med :)