
Mira är nio år. Hon älskar nachos, att hänga med sin bästis Valentina och allt som har med rymden att göra. Hennes stora dröm är att bli astronaut! Men då måste man vara jättebra på matte. Det är Sixten Lundin. Tänk om Mira kunde bli kompis med honom? Då skulle han kunna hjälpa henne med matten. En dag får Mira en anteckningsbok av sin farfar. Det ser ut som en helt vanlig bok, men när Mira skriver en fråga så svarar boken. Den är magisk! Plötsligt blir Mira skolans mest populära tjej. ALLA vill ha svar på sina frågor. Men är det verkligen så himla bra att plötsligt veta vad som kommer hända i framtiden? Tänk om det är något hemskt? Men själv tänker Mira mest på Sixten Lundin, kan den magiska anteckningsboken hjälpa henne att bli vän med honom?
Visa mer
Recensioner
2021-11-17
Betyg
Mira är en tjej som ÄLSKAR rymden, hennes allra största dröm är att få bli astronaut, men man måste ju såklart vara smart då så hon frågar en kille Sixten om att få bli hans bästis. Mira fick en anteckningsbok av sin farfar som man kunde skriva i som vanligt fast... boken gav svar till än. Då visste man vad som kan hända i framtiden, alla tjejer i klassen fråga mira om anteckningsboken kunde svara på deras frågor. Och kommer Mira att lyxkasino bli bästis med Sixten? - en bra bok! Rekommenderar den för er som också gillar rymden🤪
2021-09-22
Betyg
Boken handlar om en tjej som älskar rymden och hennes familj firar alltid en speciell högtid som är att dom får en present av någon i släkten och Mira får av sin farfar alltid, hon brukar alltid få en helt vanlig anteckningsbok men denna gången får hon en alldeles speciell bok, hon får en med rymdraketer och planeter på. Det kanske låter som en helt vanlig anteckningsbok och det trodde Mira också men när man skrev en fråga så svarade boken…
@barnboksfamiljen på instagram
2019-05-30
Betyg
I boken möter vi Mira - en kavat tjej på nio år som är väldigt intresserad av rymden.
Hennes dröm är att bli astronaut och det mesta hon tar sig för stöttar på något sätt hennes framtida karriär. T.ex så bestämmer hon sig att hon ska bli vän med Sixten Lundin så att han kan hjälpa henne med matematik. En nödvändighet enligt henne för att uppnå hennes dröm.
En dag får Mira en present från sin farfar. En anteckningsbok som visar sig vara magisk. Den kan nämligen svara på frågor om framtiden. Snart har ryktet spritt sig och massor av barn vill ha hjälp med sina personliga frågor. Men hur kul är det egentligen att vara den som ger dessa svar? Speciellt när svaret är tråkiga?
Vill man verkligen veta framtiden?
I boken är det tydligt att Mira är jude och vi får bland annat veta att hon fått anteckningsboken i present under pesach. Rolig detalj att lyfta som man sällan läser i barnböcker men som absolut behöver normaliseras i större utsträckning.
En härlig sak med boken är Miras starka självkänsla och rätt egocentriska framtoning. Hon är en tuff tjej som har ett tydligt mål - nämlingen att bli astronaut.
Kommer någon och säger något korkat så suckar hon och avfärdar dem. Aldrig i livet att Mira skulle anpassa sig för att tillfredsställa killars egon. En härlig boost att läsa Miras sätt att vara helt enkelt.
Överlag är dessa inslag härliga och roliga att läsa. Vi gillar att läsa om en tjej med dessa personlighetsdrag.
Dock när vi kommer till ett ställe i boken när Mira suckar inombords över en störig kille hon tvingas sitta bredvid i klassen så hugger det till i mitt hjärta och jag börjar undra hur författaren tänkte när hon skrev det stycket. För Mira kallar killen otroligt korkad och ger exempel på detta med en situation då killen ifråga hade stavat ALLA ord fel under ett rättstavningsprov. Jag som mamma till ett barn med läs/skrivsvårigheter blev otroligt ledsen över denna formulering. Detta är ett stycke jag verkligen hoppas skrivs om framöver. Då många barn med dyslexi redan känner sig korkade fast de inte är det. Varför kunde inte författaren beskriva pojkens irriterande sida med något annat exempel? Alltså något som faktiskt indikerade att killen var korkad och jobbig att sitta bredvid på riktigt? För felstavning gör det inte! Samtidigt så håller jag helt med om att det är ett problem när lärare använder sig av ”kuddflickor” för att lugna vilda pojkar istället för att ta sitt ansvar som lärare över lärmiljön. Detta är dock också det enda stycket i hela boken som väcker den reaktionen hos mig, förövrigt så tycker vi boken är grymt bra. Så egentligen känns det orättvist att låta detta negativa ta så stor plats i recensionen, men för oss kändes det så pass viktigt att jag ville lyfta våra tankar där.
Förövrigt är boken både rolig och charmig. Vi får följa en fin berättelse om vänskap, Miras framtidsdrömmar och att tro på sig själv. En härlig bok som verkligen kommer stärka tjejer i att stå upp för sig själv och inte offra sig själva för att curla killars egon.
Texten kompletteras också av fina illustrationer som förstärker berättelsen och fångar karaktärernas känsla fint.