Olivia har tröttnat på sitt enformiga jobb och livet som singel i storstan. Hon bestämmer sig för att bryta upp och slumpen gör att hon hamnar i den lilla idylliska orten Tranköping. Där anpassar hon sig snabbt till det lugna tempot och tycker att livet känns underbart. Hon får nya vänner och grannen, tant Atti, blir som en extramormor för henne. Under en utekväll träffar hon den charmige Jonas och under några veckor är tillvaron helt perfekt. Men så gör Olivia sitt livs misstag ? hur ska hon någonsin kunna ställa allt till rätta igen?
Det här var en ljudbok jag gillade! Som den feelgoodälskare jag är så njöt jag av att lyssna på den. Hur härligt är det inte att höra om människor som byter den vardag de inte trivs i för något helt annat?! Att man sedan toppar det med lite kärlek och drama gör ju inte saken sämre direkt.
Karaktärerna är lätta att tycka om och tempot flyter på i en bra takt. En ljudbok som passar nu när man kan behöva pusta ut mellan högtiderna och gå på mysiga promenader med en härlig bok i öronen.
Det finns så mycket i den här feelgood-debuten som passar mig som handen i handsken. Jag gillar verkligen när det är en total förändring som är grunden, att jag som läsare får följa med från början på en särskild resa. Att Olivia flyttar från Storstockholm till lilla Tranköping känns bra och hennes resa mot sig själv och lugnet är en trevlig resa att följa. Jag tycker i stort sett om alla i det ganska snäva persongalleriet, med några undantag och jag är faktiskt ganska avundsjuk på den fantastiska vänskap Olivia har med Charlotta och Gustav. Och jag gillar att jag internt direkt tänker på min mormors man må när jag läser den här boken, som om historien vore hennes. Hon hette nämligen också Anna Olivia.
Och Astrid, tant Atti. Kan man ta ut en karaktär ur en bok och adoptera? I så fall har jag nog hittat mitt väl. Världens sötaste lilla bullmirmor och samtidigt så häftig. Lite som Janet Evanovichs mormor Mazur, men utan våldsbenägenheten.
Jag är inte alltid överens med karaktärerna, det kan jag i ärlighetens namn säga och det är många gånger jag vill skaka om dem av olika anledningar. Antingen är det gör valen de gör, saker de säger eller beteenden de har.
Finns det då något jag inte fastnar för? Dels har jag lite svårt för den här sortens lite överklassfeelgood där allt handlar om yta, men det slutar ganska fort direkt Olivia hamnar i Tranköping. Dels tycker jag att det är tråkigt att mycket av ytan alltid ska handla om överflödiga kilon. I den här boken kunde jag gott ha klarat mig utan gördeln, som jag inte känner tillförde något utan scenen hade gått minst lika bra ändå. Det är enda gången jag verkligen känner att utseendefixeringen fastnar på stereotyp, i övrigt är det inte lika mycket av den varan.
Språket är bra och passar genre och målgrupp väldigt bra. Mycket läsvärd och lättsam bok från en ny författarbekanskap.