Skalden Johan Henric Kellgren r bara 43 r gammal nr han dr i Stockholm i april 1795. Hans ngra r ldre bror, prosten Johan Kiellgren, pbrjar snart en levnadsteckning ver brodern och det gr ocks lskarinnan Hedda Falk. Genom dessa skildringar fr vi flja poetens och upplysningsmannen Kellgrens vg frn prsthemmet i Vstergtland via studierna i bo till Gustaf III:s hov. Min salig bror Jean Hendrich var Carina Burmans mycket uppmrksammade debut 1993.
En riktig favoritbok som jag lst flera gnger. Historien om Johan Henrik Kellgren berttas msom av hans bror och hans lskarinna. Carina Burman r historiker (litteraturhistoriker?) och har disputerat p Kellgren. Boken r mycket vlskriven Gillar man historiska romaner, tex om 1700-talet s r den ett mste!
2012-11-19
Jag har lst den hr boken tv eller tre gnger och blivit lika frlskad i Jean Hendrich varje gng. Vet inte vad det r som griper mig i boken, men ngot r det.
Lste den frsta gngen fr ca 10 r sen och blev d helt tagen och sen kpte jag den och har den str i bokhyllan fr att kunna lsas en gng till.
Hans levnadsde r intressant och spnnande i Carina Burmans tappning. Egentligen vet jag inte om det r sant det hon skriver, men jag vet att hon gr ganska mycket research innan hon skriver sina bcker s jag antar att det r sant, det mesta.
Jag gillar den svenska historien och den hr r vldigt mycket historia. Hur man levde och verkade under den tiden r intressant att veta.
Jean Hendrich knns som en missfrstdd person, med liten sjlvknsla som han inte kunde hantera. Han verkade vara en skare, som inte hittade det han ville ha.
lskar den hr boken - den bsta jag lst.