Min mors självbiografi

Kincaid, Jamaica

| 2016

Flag from sv

26


"Man kan slå upp Jamaica Kincaids roman Min mors självbiografi på vilken sida som helst och hitta en mening man vill visa för alla. Det är en sådan bok." Aftonbladet, Elise Karlsson "En av de allra viktigaste och bästa karibiska författarna är Jamaica Kincaid från Antigua. Detta vet bokförlaget Tranan som under de senaste åren valt att åter ge ut ett par av hennes mest lästa böcker, översatta sedan tidigare men sedan länge omöjliga att få tag på." Sydsvenskan I Jamaica Kincaids roman Min mors självbiografi berättar Xuela Claudette Richardson om sitt liv på den karibiska ön Dominica. Xuela blir redan som nyfödd utlämnad till sig själv -- modern dör i barnsäng och fadern lämnar bort henne till sin tvätterska. Som barn hanterar hon sin ensamhet genom att hänge sig åt allt sinnligt: färger, lukter och texturer talar till henne mer än något annat. Hon upptäcker sin egen...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Engelska Väninnan

2016-09-05

Klinga

2013-05-29

Betyg

Det här är en fantastisk roman. Jag vill citera och stryka under och jag går tillbaka. Genom att berätta om Xuela C Richardsons liv på Dominica berättar Jamaica Kincaid om oss alla. Det är en postkolonial, allmängiltig roman full av träffsäkra, förvånande och allmängiltiga iakttaganden. Människan är inte sina manér eller sina fjädrar. Kincaid är illusionsfri och jag älskar texten som ligger på gränsen mellan 4 och 5. Berättelsen om dottern till en karibisk mor och en halvskotsk och halvt afrikansk far är en berättelse om den mångkultur vår tillvaro alltid är.

Engelska Väninnan

2010-06-03

Betyg

"Jag tillhör de kuvade, de slagna. Det förflutna är fastställd, framtiden okänd." En stark och drabbande berättelse om en färgad kvinnas liv. Den oroar. Menar författaren att en slavättling aldrig någonsin kan förlåta?

Engelska Väninnan

2010-06-03

Betyg

Handling: Utspelar sig på Dominica i Karibiska övärlden. Huvudperson och berättare: Xuela Claudette Richardson, dotter till en karibiska och en skotsk-afrikansk man. Modern dör vid hennes födsel och fadern lämnar henne i en tvätterskas vård tillsammans med ett bylte smutskläder.