Vinnare i Augustpriset 2015 i fackbokskategorin. Karin Bojs har skrivit en intressant och faktaspäckad bok om ursprung, DNA och släktforskning. Resultatet har hon samlat i Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren där hon intervjuade forskare och reste till ett flertal länder för att följa sin egen familjs spår bakåt och få reda på mer om sitt eget ursprung. Vetenskapsjournalisten Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt. Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Den har revolutionerat såväl kriminalteknikers arbete som biologisk och medicinsk forskning, och har på senare år börjat bidra till ny kunskap inom arkeologi och historia. Till och med släktforskande...
Detta var en intressant resa, visst, det var otroligt mycket fakta att ta in, men gick ändå väldigt lätt att lyssna på, framför allt när man är intresserad.
Visst, jag erkänner att det ibland blev lite mycket olika dna och mitokondrie förkortningar.
Den var trots det tunga ämnet lättsam, kan jag rekommendera den?
Ja, om du är intresserad, definitivt.
Jag ger den
3 av 5 möjliga❤️
2021-03-08
Historia har varit och är fortfarande något som jag tycker är spännande. Arkeolog var ett av mina framtida drömjobb som barn. Jag minns den första utgrävningen jag besökte det var så mäktigt att se dessa delar från järnåldern som låg där mitt framför ögonen. Den här boken hade jag velat haft då. Den både förklarar och bjuder på en del bilder.
~
Fascineras du av historia då är denna välskrivna bok ett måste.
~
Hade du en föreställning om du kommer från ett visst land så inser du snart att du har en blandning från både det ena och andra hållet och varför och när det har blivit så förklaras utförligt i boken.
~
Är du dessutom nyfiken på att släktforska med DNA så förklarar boken en hel del om det.
~
#mineuropeiskafamiljdesenaste54000åren #karinbojs #boktips #bokrecension #välskriven #fascinerande #historia #dna #släktforskning
2020-02-22
Intressant, men jämförelse med boken Sapiens är den någorlunda långsam tråkigt. Men självklart läsvärt.
Intressant ämne som gjorde mig lite småsugen på att börja släktforska. Även om det är faktatungt är tonen personlig vilket gör att det är trevligt att läsa. Jag hade dock i omgångar svårt att fokusera och tyckte det var obehagligt att läsa om de olika hedniska tiderna med djurplågeri, tidelag, våldtäkter och mord.
2015-12-11
Den här boken kan jag verkligen rekommendera alla att läsa. Man lär sig så mycket om historia, människor och sig själv.