Små barn tycker om att plocka blommor. Min blombukett visar och berättar om blommorna som brukar ingå i barnens första buketter: vitsippa, rödklöver, förgätmigej med flera. I boken får vi se buketten växa fram och få våra första fakta om varje blomma. Läs och lär om våra älskade försommarblomster! Sara Gimbergsson har gjort flera uppmärksammade småbarnsböcker som till exempel Kian och katten, Min stora elefant och Den hungriga fisken.
@barnboksfamiljen på instagram
2019-04-15
Detta är en bok som introducerar en vanlig blomma från vår svenska flora på varje uppslag. Efter hand får vi följa hur barnet skapar en bukett i sin vas med de olika blommorna.
Illustrationerna är genomgående fantastiskt fina i boken, men stundvis blir jag frågade kring texten. För en bok som är enkelt skriven på ett sätt som passar en yngre publik - Varför väljer man att vid varje uppslag upplysa vilka månader blomman blommar? Alldeles för abstrakt för så små barn när boken enligt t.ex nätbokhandlar passar för 0-3 år.
Men samtidigt uppskattade min 5,5-åring boken också och där kan ju inslagen om månader istället stötta lärandet kring årets månader. Läser man boken på en äldrebarnsavdelning tänker jag t.ex att det kan passa fint att skriva ut bilder på blommorna och placera in på rätt månader på ett årshjul indelat på månader. Så kanske är det helt rätt att låta blomningsmånaderna stå utskrivna och totalt strunta i nätbokhandlarnas åldersindelning?
En sak jag hade önskat är att man i alla uppslag hade vävt in vilken färg blomman hade, vilket inte benämns konsekvent på varje uppslag till skillnad från blomningstiden.
Men som sagt är illustrationerna fantastiskt fina, vid varje uppslag presenteras en ny blomma som vid nästa uppslag har fått ta plats i barnets vas.
Jag älskar de små detaljerna som att t.ex en nyckelpiga får ta plats på en blomma under ett uppslag som sedan återfinns vid nästa när den flyger iväg. Men vi får även möta den på andra sidor också. En fin detalj barn uppmärksammar och uppskattar. Härligt barnperspektiv av Gimbergsson!
Vid sista uppslagen vänds boken till stående och vi får se den färdiga blombuketten ståendes. Detta uppslag facinerade verkligen mina barn och var ett mitt-i-prick-avslut för boken.
Blommorna som är valda känns vardagsnära för förskolebarn samtidigt som de utmanas med nya namn och begrepp. Blommornas olika namn upprepas flertal gånger.
Boken kan också passa fint som ett komplement i förskolans verksamhet då Läroplanen för förskolan (Lpfö 18, s. 14) skriver fram att ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur... ....”.
Jag har läst denna bok många gånger för mina yngre barn (2,5 år + 5,5 år) som verkligen har uppskattat den. Blommor är något som uppskattas av många barn. En härlig bok!