
En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans. Mig äger ingenär Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall. "Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom. I sedelfacket ligger ingenting, i myntfickan arton kronor och femtio öre.Bakom patientbrickan trängs ett...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Kärleksfull skildring om att växa upp i en dysfunktionell familj. Denna bok har följt mig och den fick mig att förstå att trots att ett barn har en uppväxt kan det finnas ljusglimtar och kärlek. Ens eget helvete är i alla fall ens eget...kan vara värre att hamna i en ny miljö där du inte känner till och kan spelreglerna, har svårt att förhålla dig till sakernas tillstånd.
2015-08-14
Betyg
Jag vet inte hur många gånger jag läst om denna. Är så underbar. Språket är lätt fattligt och storyn är otrolig. Ett epos om välfärdsstaten Sverige förfall. Lite som Fogelström men i andra änden.
Betyg
Det har tagit tid att läsa denna bok. Jag kan spekulera i varför. Det som mest talar för att den inte fängslade mig är att språket i den lite påminner om en tråkig föreläsare som egentligen har något jätteintressant att berätta men det liksom faller på språket. Eftersom boken inte bjuder på någon direkt dynamik glider jag in och ut ur kapitel utan att egentligen känna att barndomsskildringen ger mig mer än att vardagar kommer och går. Tyvärr är det en tragisk uppväxt, men det känns som att Åsa håller sin pappa om ryggen, och ger honom en kärleksfull beskrivning där hans tillkortakommanden får tala för sig själv utan fördömande vilket är fint. Möjligen kommer fördömandet i form av beskrivningar och kommentarer från andra släktingar, men inte från berättaren. Jag är glad att jag läst den men ledsen för att den inte grep mig så som jag hade önskat och det skyller jag inte på innehållet utan snarare på det ganska platta odynamiska berättandet.
2013-09-05
Betyg
Gemytlig liten bok, som för mig kändes ngt trist och lite för enkel. och tunn, men helt ok.
Betyg
Det är en rak och ärlig skildring av hur det var att växa upp i Västerås under 70-talet med en alkoholiserad pappa. Boken har lite av en "det funkar"-mentalitet, det är inte nattsvart trots att det egentligen är en ganska tragisk historia. Men tack vara all kärlek som ändå finns där blir det en bra balans mellan allt. Absolut läsvärd.
2013-06-24
Betyg
Humoristisk, kärleksfull, insiktsfull, fantastiskt intressant bok om en dotters kärlek till sin pappa!
2013-04-08
Betyg
Fin barndomsskildring men den räckte inte riktigt hela vägen, grep inte tag och berörde inte på djupet.
Betyg
Fantastiskt gripande. Leif har sidor som jag önskar att många andra hade. Åsas rädsla att konfrontera sin relation till pappan skaver i bröstet. Jag läste boken pärm till pärm och tårar rann av glädje och sorg. Jag önskar att jag kunde ha så tydliga minnen och detaljer från min barndom. Läs denna bok!
2012-07-11
Betyg
Halvtrist och poanglost portratt av forfattaren och hennes alkoholistpappa Leif Andersson. Jag laste den for att den handlade om Vasteras, forfattaren gick pa samma gymnasieskola som jag, kanske t.o.m. samtidigt ett ar, om inte annat sa samtidigt som min storasyster, och i brist pa annat. Jag kande inte igen arbetarmiljon, visste inte att en kommunist som Asa med ett alko som Leffe som pappa fanns i samma stad som jag. Konstigt, overraskande och meningslost. Las den inte.
2012-05-23
Betyg
Vet inte om jag ska tycka mest synd om den stackars ensamma Pappan Leif som inte har kraft nog att ta tag i sitt liv, Eller stackars dottern Åsa som bara är ett maktlöst barn. En väldigt gripande och hjärtskärande bok om ovillkorlig kärlek Pappa & Dotter emellan som visar en annan sida av missbruk än den vi vanligtvis ser - Att den riktiga Leif alltid fanns kvar där, bakom alkoholen och att ett liv kan vara vackert & värdefullt trots missbruk. Jag grät mig igenom hela bokens andra hälft.
2012-02-18
Betyg
En välskriven speciell barndomsskildring där författaren utan att ifrågasätta eller hade velat ha det på något annat sätt. Den är lättläst, stundalts gripande och vips så hade man läst ut den. Gillar den starkt!
Betyg
Första halvan funderade jag på vad jag tyckte även om det var fullt av 70-talsbeskrivningar jag kände igen mig i - inte minst bohemiska sidor jag log åt i nostalgi. Sedan blev boken mer och mer intensiv i både känslorna kring pappan och resonemangen om klassamhället och växte rent litterärt i och med detta även om jag länge undrade om boken någonsin skulle ta upp hur hon kände inför sin mamma som lämnat henne med pappan. Förutom familjeberättelsen är detta en otroligt bra skildring av Västerås som stad så den måste vara extra intressant att läsa om man känner igen sig i det eller är intresserad av modern svensk historia.
2011-10-21
Betyg
Sett ur ett barns ögon. Skön ton i boken o osentimental. Underbara beskrivningar o betraktelser.
2011-10-05
Betyg
En bok om förhållandet mellan far och dotter och banden dem emellan. Det är än mer en berättelse om hur alkoholen sliter sönder en människa och hans relationer till sin omvärld och även till sin egen dotter. Början av boken känns nästan ointressant men den är mycket rakt och ärligt skriven och boken vinner i längden. Jag hade kanske för stora förväntningar på denna bok och hade förväntat mig så mycket mer. Helt ok och läsvärd trots allt.
2011-07-05
Betyg
Sämsta boken jag har läst! Det bara skriker vänsterpartist-komunist om den. kan definitivt inte rekomendera den.
Betyg
Först kändes det som en nostalgitripp för mig (är några år äldre än Åsa) men jag fångades sedan av hennes berättelse. En fantastisk bok och ett fint porträtt av ett sorgligt liv. Hjärtskärande bitvis och mycket engagerande. Kanske lite väl mycket i andra halvan om hennes pappas förestående död men inte desto mindre blev jag mycket berörd av den här boken.
Betyg
En självbiografi skriven av en person som inget har att berätta blir inte särskilt intressant att läsa. Det dramaturgiska greppet att antyda en förestående död för att öka spänningen förlorar sin funktion när det används i vart och vartannan kapitel utan att det senare händer något.
Boken har säkert ett nostalgivärde för gamla Västeråsbor och författarens släktingar, men är helt ointressant för någon annan.
Betyg
Om författaren och hennes pappa. deras relation och sedan icke-relation fram till hans död. En kärleksförklaring och ett vemodigt konstaterande att det är omöjligt att "helt förstå" en annan människa. Ibland upprepar hon sig och vi får inte heller något grepp på hela hennes uppväxt, den med mamman och med kamrater. Mycket Västeråsmiljö, som jag inte känner till. Lättläst bok. Boken ger en hel del att fundera på. Rekommenderas.
Betyg
Första halvan hade jag svårt att sätta mig in i denna skildring (kan vara en generationsgrej, med tanke på att jag är betydligt yngre än författaren...), men andra halvan blev jag bitvis riktigt gripen. Jag skulle ge första delen betyg 2 och andra delen betyg 4 och då landar det på en trevlig trea. Helt enkelt.
2009-10-14
Betyg
Grymt bra, fast ändå inte..
Grymt tragisk, men ändå inte...
Det gick inte att sluta läsa, fast varför det vet jag inte...
Ihålig, fast ändå inte...
Utelämnande? Nä, trots allt inte...
Betyg
En stark och sorglig bok, men ändå full av hopp och kärlek.
För det är en äkta kärleksförklaring från Åsa till pappan.
En ärlig sådan.
För vi får lära känna Leif med hans fel och brister och hans önskan att göra revolt mot allt som är fel i samhället, och han är långt ifrån perfekt själv.
Ändå gillar man honom.
Och jag gillar boken för den är inte sentimental - bara ärlig och rak.
Och full av känslor.
Och tankar på hur man som förälder borde vara - vad mitt viktigaste jobb är.
Efter att ha läst denna bok är svaret enkelt;
älska...
2009-10-06
Betyg
Väldigt fin barndomsskildring, uppväxt. Vad är det man minns, vad skapar en, vad blir viktigt när man ser tillbaka i efterhand? Underbart varm beskrivning av relationen till den alkoliserade pappan.
Betyg
Åsa berättar om sin uppväxt med sin alkoliserade och kärleksfulla pappa. Hennes mamma lämnar dem när hon är fyra år. Hon växer upp i Västerås, där hennes pappa jobbar som härdaremästare på metallverket. Han har svårt att sköta hygienen och att laga mat, men hemmet är alltid välstädat och han är bl.a. alltid den som är först med adventsljusstaken i fönstret. Middag äter de alltid hemma hos farmor och farfar fram tills det att Åsas farmor dör. Boken är en kärleksfull berättelse om relationen mellan en far och en dotter. Det är en ärlig och uppriktig barndomsskildring från sjuttiotalets Västerås. En bok som jag nog tycker att man bör läsa.