Midsommargryning

Wilderäng, Lars

| 2013

Flag from sv

91


Ordet på meddelandeblanketten var klart och tydligt. Midsommargryning. Året är 2023. När bakfulla svenskar vaknar på midsommardagens morgon är all telefon- och internettrafik bruten och snart börjar flyglarmen att tjuta. I TV och radio meddelar överbefälhavaren att Ryssland inlett nya aggressioner mot Sverige och att den svenska regeringen tvingats avgå. Är detta en skrämmande upprepning av det för Sverige fatala mellandagskriget 2012? Står Sverige rustat för att möta anfallet eller ska nya landområden gå förlorade? På vems sida står egentligen den svenska militären? Midsommargryning är den rafflande uppföljaren till Lars Wilderängs säkerhetspolitiska thriller Midvintermörker. Sagt om boken: »Midsommargryning fick mig verkligen att tänka efter hur vi skulle hantera om det otänkbara en dag skulle bli verklighet.« Magnus Ernström, fd. FN-soldat »Mer än en krigsberättelse,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Y

Yonatan Berglund

2018-05-01

Betyg

Första boken är bättre

B

Bjarne Johansson

2017-12-17

Betyg

Gillar

Lars Bruman

2015-11-18

Betyg

Faan vad han kan skriva bra, nu ännu mer verklighetstrogen med dagen level 4 från Säpo

A

Andreas ManU

2013-10-15

Betyg

Action och spänningsbok för mig. Tyckte den var riktigt häftig. Skulle vara intressant om författaren kunde försöka nå en bredare publik med kommande böcker.

Jakob Nylin

2013-06-27

Betyg

Skönlitterär spänningsroman som utspelar sig i Sverige 2023, men kan också ses som en brandfackla i försvarsdebatten. Detaljerade krigsscener och ett högt tempo. Bra beskrivningar av ett energifattigt samhälle.

Ola Hultin

2013-04-10

Betyg

Krig i Sverige? Det otäcka med Midsommargryning, liksom den föregående Midvintermörker, är att scenariot framstår som fullt tänkbart, vilket kännetecknar bra science fiction: "Vad skulle kunna hända, givet dessa förutsättningar?" Och Lars Wilderäng har, såvitt jag kan bedöma, god pejl på förutsättningarna.

Efter succén med den kritikerrosade Midvintermörker har han tydligt riktat in sig på målgruppen militärt och polisiärt intresserade (och kunniga), varför Midsommargryning är minst lika teknisk och fylld av yrkesjargong; men oavsett om man är pacifist eller MÖP, så är det högintressant läsning mot bakgrund av det rådande säkerhets- och energipolitiska läget och dess möjliga utveckling.

Vart är vi egentligen på väg politiskt? Vilka krafter är det egentligen som styr och finns det några säkerhetsspärrar i systemen? Lars Wilderängs välskrivna böcker är mer än brandfacklor, de är molotovcocktails i försvarsdebatten och kan utgöra underlag för åtskilliga diskussioner oavsett vilken ståndpunkt man har.

Den viktigaste frågan är: Hur undviker vi att det blir så här?