
Ordet på meddelandeblanketten var klart och tydligt. Midsommargryning. Året är 2023. När bakfulla svenskar vaknar på midsommardagens morgon är all telefon- och internettrafik bruten och snart börjar flyglarmen att tjuta. I TV och radio meddelar överbefälhavaren att Ryssland inlett nya aggressioner mot Sverige och att den svenska regeringen tvingats avgå. Är detta en skrämmande upprepning av det för Sverige fatala mellandagskriget 2012? Står Sverige rustat för att möta anfallet eller ska nya landområden gå förlorade? På vems sida står egentligen den svenska militären? Midsommargryning är den rafflande uppföljaren till Lars Wilderängs säkerhetspolitiska thriller Midvintermörker. Sagt om boken: »Midsommargryning fick mig verkligen att tänka efter hur vi skulle hantera om det otänkbara en dag skulle bli verklighet.« Magnus Ernström, fd. FN-soldat »Mer än en krigsberättelse,...
Visa mer
Recensioner
2013-10-15
Betyg
Action och spänningsbok för mig. Tyckte den var riktigt häftig. Skulle vara intressant om författaren kunde försöka nå en bredare publik med kommande böcker.
Betyg
Krig i Sverige? Det otäcka med Midsommargryning, liksom den föregående Midvintermörker, är att scenariot framstår som fullt tänkbart, vilket kännetecknar bra science fiction: "Vad skulle kunna hända, givet dessa förutsättningar?" Och Lars Wilderäng har, såvitt jag kan bedöma, god pejl på förutsättningarna.
Efter succén med den kritikerrosade Midvintermörker har han tydligt riktat in sig på målgruppen militärt och polisiärt intresserade (och kunniga), varför Midsommargryning är minst lika teknisk och fylld av yrkesjargong; men oavsett om man är pacifist eller MÖP, så är det högintressant läsning mot bakgrund av det rådande säkerhets- och energipolitiska läget och dess möjliga utveckling.
Vart är vi egentligen på väg politiskt? Vilka krafter är det egentligen som styr och finns det några säkerhetsspärrar i systemen? Lars Wilderängs välskrivna böcker är mer än brandfacklor, de är molotovcocktails i försvarsdebatten och kan utgöra underlag för åtskilliga diskussioner oavsett vilken ståndpunkt man har.
Den viktigaste frågan är: Hur undviker vi att det blir så här?