Midnattssol

Nesbø, Jo

| 2015

Flag from sv

107


Jo Nesbø kan skapa scener som man aldrig glömmer i sina böcker. Aftonbladet En både mångbottnad och intrikat berättelse om kärlek, livet och ond bråd död. Det råder ingen tvekan om att han är en skicklig berättare. Ölandsbladet I augusti 1977 stiger en man av bussen i en avlägsen by i nordligaste Norge. Han kallar sig Ulf, han har inget bagage och hävdar att han kommer för att jaga. Bland læstadianer och samer möter han en kultur som är både gästfri och avståndstagande, hjälpsam och kylig. Byns klockare Lea lånar honom ett gevär och en jaktstuga, där midnattssolen håller honom vaken medan han oroligt bevakar det storslagna, men monotona fjällandskapet. Långsamt går det upp för Lea och hennes son Knut att Ulf inte är jägare, utan byte. Och att jaktlaget är på väg. Midnattssol är ett thrillerdrama som även är en kärlekshistoria och en berättelse om en stark tro. Jo Nesbø är en av världens...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Man är aldrig för gammal för att prova något nytt. Eller hur? För att göra något riktigt annorlunda så bestämde jag mig för att läsa Midnattssol, andra delen i den här serien, direkt efter att jag hade läst den första. Så brukar jag inte göra... Typiskt nog så visar det sig att detta med en fristående bok i en serie för en gångs skull är sant. Böckerna har egentligen inget alls med varandra att göra. Förutom att de är skrivna på ungefär samma sätt och att de som jagar huvudpersonen också förekommer i första boken.

Miljön är helt fantastisk. Vi har förflyttat oss från Oslo och ända längst upp i Norge, till en liten by befolkad av samer och laestadianer. Jag vet inte speciellt mycket om någon av dem och speciellt laestadianerna framställs väl inte odelat positivt. Fanatism av alla sorter skrämmer mig, men de har en del försonande drag också. Min favorit blir omedelbart tioårige Knut. En underbar och tragikomisk figur. Hans kommentarer är antingen rejält roliga eller rejält religiösa, företrädesvis att man kommer att brinna i helvetet. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över en så indoktrinerad pojk.

Midnattssol är inte lika hårdkokt och korthuggen som Blod på snö, utan mer en fin berättelse som lyckas få in hela livet på dessa få sidor. Den blandar dramatik, komik och romantik på ett väldigt bra och effektfullt sätt. Det är otroligt skickligt.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på https://bokslut.blogspot.com/2021/03/midnattssol-av-jo-nesb.html

A

Adam Alsin

2019-06-30

Betyg

Jo Nesbö är min favorit, allt han skriver.

Jan Banan

2018-10-14

Betyg

En riktigt bra Nesbö! Mycket lägre tempo än vad han hans böcker om Harry Hole brukar ha, men med spänning och en behaglig "byhålekänsla". Klart läsvärd!

Jasmina <3

2018-06-23

Betyg

Helt okej 😊

Mrs SHE

2016-09-01

Betyg

Lågmäld, fin. Välskriven (som alltid när Nesbö är inblandad).

Marita Ryen

2016-02-28

Betyg

Betyg 3-. Inte så bra som Nesbös böcker brukar vara.

I

Inger Jonsson

2016-02-17

Betyg

Nja, i mitt tycke inte en av Nesbös bästa böcker. En i stort sett overklig handling, religionstvivel osv

E

Ewa H

2015-12-06

Betyg

Han skriver ju förtvivlat bra, Nesbö! Och man kan inte annat än hoppas att framtiden ska le mot Jon/Ulf tillsammans med Lea och Knut, även om han har ett skumt förflutet.

M

Mikael Högström

2015-11-04

Betyg

Tycker den var riktigt bra! Boken var inte bara spännande utan även gripande. Jag rekommenderar den starkt!

Britt-Marie Kullin

2015-10-14

Betyg

Betyg: 4,5 av 5.

?Midnattssol? är den andra fristående boken i serien om två böcker. Den första boken hette ?Blod på snö? och kom ut för fyra månader sen. Jag tyckte mycket om ?Blod på snö?, och här är en länk till min recension av den.

?Midnattssol? tycker jag är lite annorlunda mot Jo Nesbøs tidigare böcker. Men den var absolut lika bra ändå. Boken är ganska tunn, 235 sidor. Den är intressant och utspelar sig till största delen i norra Norge, bland samer och laestadianer.

Och visst innehåller den en del våld, blod, och död, som i hans tidigare böcker. Men precis som det står i beskrivningen av boken, så är det även en kärlekshistoria och en berättelse om en stark tro.

Boken är helt fristående från den första boken i serien. Och jag rekommenderar den mycket.