Middlesex

Eugenides, Jeffrey

| 2002

Flag from sv

850


Belönad med Pulitzer-priset Middlesex är en berättelse om en grekisk-amerikansk familj som ser helt vanlig ut. Men berättaren vet att farfar och farmor egentligen är syskon och att det är orsaken till att hon själv är både kvinna och man. Så riktigt vanlig var den nog inte. 1922 invaderas Smyrna i det korta krig mellan Grekland och Turkiet som orsakats av första världs-krigets politiska oro. Befolkningen flyr i panik, många tar båten till Amerika. På en av dessa båtar finns en ung stilig man och en ung vacker kvinna, som väl framme i Amerika letar sig fram till bilstaden Detroit, och bosätter sig där som vilket amerikanskt invandrarpar som helst. De har svurit på att aldrig i livet berätta sin hemlighet – att de var älskare i Grekland fast de var bror och syster. Men två generationer senare gör incesten sig påmind i barnbarnet Calliope, som i tonåren känner sig...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sanna Carlborg

2013-08-13

Betyg

Ytterst välskriven, fullproppad med berättarglädje och träffande beskrivningar. Tyckte mycket om denna! Men jag har lite svårt för slut som äger rum innan berättelsen egentligen tagit slut, om man nu ska leta efter en konkret anledning till varför jag inte ger den en femma.

E

Eva Bergius

2013-05-05

Betyg

130301

Camilla Nilsson

2012-08-29

Betyg

Fängslande berättelse med intressanta vändningar där man minst anar dem, samt en väldigt medryckande ton - mycket tack vare översättningen som är fenomenal. Jag sträckläste den från början till slut. Rekommenderas!

Helena R

2011-05-24

Betyg

Fantastiskt att kunna väva in en så lång tidsperiod och så många ställen i en enda bok. Bra historia i boken och bra som ett historiskt dokument över 1900-talet i USA.

E

Emelie Sundström

2011-03-07

Betyg

s. 362 "Medan jag, fortfarande, framhärdar i min tro på att dessa svarta tecken på vitt papper har den allra största betydelse, att jag om jag fortsätter att skriva kanske kan fånga medvetandets regnbåge i en glasburk." Vad mer kan man säga?

Matilda Palmqvist

2010-11-12

Betyg

Fruktansvärt bra. Ärlig och vacker. Något tuff att arbeta sig igenom med tanke på att den rymmer oerhört mycket mer än vad som anas av bredden mellan pärmarna, men oerhört läsvärd. Eugenides vet att väcka karaktärer till liv och se till att dom stannar hos en. Fylligt, levande, fantastiskt. En något, något hafsig upplösning, men det sänker inte betyget. Läs!

S

Sam Andersson

2010-08-21

Betyg

man sugs absolut inte in i den, men helt okej ändå.

Merete Madsen

2010-08-17

Betyg

Flera jag känner tycker att den är jättebra men jag kommer inte förbi sidan 50...

Miriam S

2010-07-20

Betyg

En bok som jag bara sögs in i. Helt sjukt bra skriven och en annorlunda historia.

Nanna Naumann

2010-02-14

Betyg

Underbar bok. Den är välskriven och involverande; Eugenides påminner lite om John Irving i sitt sätt att lyckas göra det exceptionella och ovanliga till ordinärt och självklart.

Betyg

En bok som fick mig att undra: Hur lyckas han skriva så detaljerat, så omfångsrikt? Fina karaktärsporträtt, humor, allvar. Boken har många sidor, om man får lov att vara putslustig.