Middagsmörker

Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv. Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar. En välskriven debut av Charlotte Cederlund som bygger enspännande historia som grundar sig i samisk mytologi med inspiration av contemporary fantasy. "Lika originell som spännande" - Yukiko Duke, Vi Läser "Få författare har lyckats skriva bra nordisk fantasy. (...) Charlotte Cederlund intar sin...

För en som jag, som är väldigt förtjust i olika religioner och mytologier, är det här guldgruva. Charlotte Cederlund binder ihop en berättelse om ensamhet och utanförskap med magi och historia.

Jag kom på mig själv att fundera på vad som skulle hända när jag hade läsningsuppehåll och det är ett oerhört bra betyg. Som e-bok var den också väldigt bra och jag ska skriva ner den här att ha som tips för folk som frågar om lästips.

Det är en ungdomsbok, med ungdomar som har typiska ungdomsproblem men det finns också en helt annan dimension i berättelsen som gör att den även passar oss som inte är ungdomar. Den är inte alltför lång och det händer hela tiden något men samtidigt är inte berättelsen för plottrig. En bra avvägning av författaren.

Språket är lättläst med driv och persongalleriet är lagom stort. Jag gillar specifikt gammelfarmodern Ráijá och tycker överlag att Cederlund lyckas väldigt bra med att måla upp de starka kvinnorna i centrum av sin historia. Så här i efterhand är jag väldigt förtjust i just den här delen, att det är kvinnorna som är fokus och som är starka individer. Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa fortsättningen på den här serien.

T

Tim Andersson

2017-11-24

Jag tyckte att boken var väldigt bra.
Charlotte Cederlund skriver med så pass bra inlevelse att boken och alla karaktärerna känns mer verkliga och mer realistiska.
Hon har ju kryddat storyn lite med att lägga in att huvudkaraktären är magisk och har magiska krafter och är den utvalde så att säga, men ändå så håller hon sig ändå väldigt mycket till verklighetens samer och deras kultur och mytologi.
För att summera en väldigt spännande och bra bok med väldigt bra inlevelse, jag rekommenderar denna bok till alla som gillar böcker med spänning och som gillar böcker som anknyter till verkligheten, personer som tycker om realistiska och bra böcker

D

David Jemina

2017-11-24

Jag tycker att boken är en underhållande bok, den bygger upp en bra spänning genom hela boken som sedan avslutas på ett bra sätt. Efter renskiljningen så saktar den aldrig ner, man vill bara fortsätta läsa. Saker man inte hade väntat sig händer, och hur författaren kan få en bok som från början utspelar sig om en helt vanlig flicka vars pappa dött i cancer till att hon har magiska krafter och dras in i en fyra hundra år gammal konflikt i sapmí är väldigt underhållande och spännande att läsa om. Man får många lösa trådar genom boken som i och med att den går framåt knyts ihop, det finns en hel del frågor man kan ställa sig och fundera över innan man tagit sig hela vägen, men även då finns ett par frågor man vill ha svar på. Dock så tycker jag att boken slutar på ett sätt som gör att man inte känner ett sug att börja läsa nästa bok i trilogin. Man får, trots att man som sagt har vissa små funderingar även efter boken, svaren på lite för många frågor. Om jag inte hade vetat att det fanns fler böcker i den här serien så hade jag definitivt trott att detta var den enda. Enligt mig så är den läsvärd trots slutet, just tack vare spänningen och att den kan uppehålla samma höga tempo i stort sett hela tiden. Jag tänker läsa nästa bok och hoppas på att den håller samma kvalitet.

Super bra Gillade
Nu till del 2 😊

Mycket bra unga vuxna-fantasy, extra spännande med den samiska mytologin.

Super duper bra

Monika W

2016-05-07

Den här boken blev jag rejält nyfiken på redan första gången som den dök upp bland nyheterna. En blandning av samisk mytologi och fantasy. Bara det. Tänk. Det kan ju bli hur spännande och intressant som helst. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2016/05/middagsmorker-av-charlotte-cederlund.html

Anna Skäblom

2016-02-19

Middagsmörker var fängslande på så många plan. Miljöerna och kulturen var något väldigt nytt och spännande och karaktärerna med deras tankar och relationer kunde jag, som läsare, någonstans identifiera mig i för att komma närmare hela berättelsen. Framförallt bjuder Charlotte Cederlund oss dock på en mycket spännande handling, samtidigt som hon berör samhällsproblem som vi möter överallt idag, på ett väldigt träffande vis. En bok för unga att känna igen sig i, vuxna att reflektera över och den spännande fantasy-storyn för alla att njuta av!

En mycket spännande, fängslande och välskriven debut!!!