Gömda, Asyl och de andra böckerna om Mia Eriksson är makalösa bäst-säljare. Mia och hennes familjs dramatiska flykt undan »Mannen med de svarta ögonen« har engagerat miljoner läsare runt om i världen. Böckerna påstås vara sanna. Det är de inte. Mia gick inte ut med toppbetyg från gymnasiet och har aldrig jobbat på bank. Hon gick i specialklass hela sin skoltid och fick jobb på en lunchbar. Från 1983 levde hon nästan helt på olika bidrag.Mia och hennes familj har kostat svenska skattebetalare miljoner, utbetalade på märkliga grunder. Och än idag lyfter Mia - numera mångmiljonär - pengar från försäkringskassan. Mias man var ingen norrlänning vid namn Anders. Han var chilenare med ett tvivelaktigt förflutet i militärdiktaturens Chile. Han anklagades för mordförsök på Mias f d fästman och hamnade i fängelse. När han frigavs flydde familjen.Om någon var jagad, så var det han. Mia och barnen...
Jag har hört talas om böckerna Gömda och Asyl, men jag har inte läst någon av dem. När Mia – Sanningen om Gömda kom ut 2008 kommer jag ihåg att jag tänkte att det var fånigt att lägga sig i en så gammal historia och dementera den. Att det var ett försök till att tjäna pengar på en annan boks framgång. Jag läste aldrig Mia – Sanningen om Gömda då. Men när jag nu fick tillfälle att läsa den tog jag chansen trots att jag trodde att jag inte skulle ha någon glädje av den eftersom jag inte har läst Gömda eller Asyl, men den var faktiskt riktigt spännande.
Mia – Sanningen om Gömda är skriven av journalisten Monica Antonsson som har läst alla Mias böcker, träffat och intervjuat Mia flera gånger och som har läst/sett/hört Mias framträdande i media. Antonsson tar fasta på alla detaljer som i Mias böcker anges som sanna och försöker utreda vad som verkligen hände. Det blir en spännande journalistisk resa i Mias fotspår där mer och mer av den påstått sanna historien uppdagas som lögn tills Antonsson tvingas ställa sig frågan: Var Mia ens jagad? Fanns det ens en hotbild mot henne?
Mia – Sanningen om Gömda är helt klart läsvärd också utan att först ha läst någon av Mias böcker, även om jag till en början i vissa stycken tycker att det är lite svårt att hänga med i om det som beskrivs är enligt Gömda eller vad som verkligen hände.
2012-12-07
Aha nu fattar man ... Allt ger en klarare bild av gömda och man får de sista puzzelbitarna!
Trevligt med en bok som inte bygger på material som är "hemligt". Uppfriskande att se någon som letar upp riktig fakta innan hon skriver en bok och kallar den "sann".
Det enda Liza Marklund gjort är att hävda att hon har massor av material på sin vind... men på vilket sätt styrker det hennes och Mias version? Ingen får ta del av materialet, existerar det ens?
Vad som är sanning och inte när det gäller Mia och hennes flykt lär vi aldrig få veta. Monica Antonssons sanning kan jag inte riktigt ta till mig, den är FÖR tillrättalagd på något sätt. Hennes ordval styr hur jag ska reagera - dum vore hon annars förståss men boken känns inte objektiv utan som nån slags hämd på Lisa Marklund.