Alfons har fått jobb. Han är barnvakt åt lille Småtting. Hela kvällen ska han vara hos honom. Ge honom kvällsmat, läsa sagor och stoppa honom i säng. Men det blir inte alls som Alfons tänkt sig. Småtting säger att han kan själv. Vad ska Alfons göra då? Boken utkom första gången 1992. Gunilla Bergström är en av våra mest lästa och älskade författare. I dag finns det 29 Alfonsböcker, översatta till ca 25 språk.
2021-09-29
När pappor vill vara ifred så bryr de sig ine så noga om vad man gör. "Får jag ha verktygslådan?" frågar Alfons. "Mmmm" säger pappa "men akta dig för sågen"
2021-06-21
En given favorit! Jag vet inte hur många gånger som jag har läst denna för barnen. :-) I vilket fall så har ingen av oss ledsnat på den.
Klockan är sex på morgonen. Om en timme ska Alfons Åberg till dagiset. Han sätter på sig kläderna, men upptäcker snart att även dockan behöver kläder. Och medan han sätter på dockkläder upptäcker Alfons att det sitter ett däck på hennes näsa. Den tillhör Mercedesen. Alfons måste genast sätta det på plats innan det försvinner igen. Under tiden blir Alfons pappa irriterad och säger åt Alfons att raska på. "Jag ska bara". Dessa tre ord följer berättelsen från början till slut. Och när Alfons väl fått på sig sina ytterkläder är det plötsligt pappa som konstrar på samma sätt som Alfons tidigare gjorde. Det här är en bok att känna igen sig själv i eller sitt barn, beroende på vilken sida av boken man befinner sig. Om man läser eller lyssnar.
2012-07-05
Nä, den här boken får stå över för mig! Har inte de två bästa Alfonsböckernas potential.
2012-07-05
Tidlös, funkar mycket bra i förskolan att läsa, återberätta, dramatisera och göra sagolåda av.
2010-10-11
Världens bästa barnbok som avväpnar rädslan för spöken på ett humoristiskt och fint sätt. Denna har vi läst många många gånger.
2010-06-03
Den här kan man utantill vid det här laget. Att pappan röker på bilderna drar ner betyget ett snäpp.