Memento mori - minns att du skall dö

Juhlin, Sanna

| 2010

Flag from sv

14


Louise, 31 år lever ett ensamt liv där film och böcker är hennes stora intresse. Hon lider av stark ångest och tampas dagligen med fobier. Hon drivs av en inre längtan efter riktig kärlek och tror sig finna den i Axel. Kärleken kompliceras av en annan man, systerns kommande bröllop och den ständiga kampen med sig själv. Louise jagas inte bara av sina inre demoner utan också av något hon inte själv kan styra? Louise checkade aldrig in. Den lediga veckan tillbringade hon i sitt hem. Hon gjorde kotletes - som är små lettiska köttpajer - åt kålsoppa, såg på lettisk film och lyssnade på opera i sina hörlurar. Sedan klistrade hon in broschyrer, filmrecensioner, bilder på maten hon ätit och allt hon kunde finna om Lettland i en pärm med titeln "Min semester". Louise insåg själv att hela grejen var fullständigt absurd men det hade trots allt varit en trevlig vecka. Hon hade upplevt Lettland i...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Blommiga Barbro

2015-04-08

Betyg

Annorlunda thriller med psykologiska & humoristiska inslag. Bitvis riktigt spännande. Synd bara att den var så kort. Jag läser gärna fler thrillers av författaren! Stark fyra! Kan varmt rekommendera!

Ally Regins

2012-06-24

Betyg

Det var titeln som drog mig till boken, men den levde inte upp till mina förväntningar.

Michael Nystås

2011-12-10

Betyg

Psykologisk rysare med en huvudperson som jag gillar och starkt kan identifiera mig med. Berättelsen håller dock inte riktigt hela vägen och det lyckliga slutet får den att tappa i trovärdighet. Det är som om författaren inte håller hela distansen, utan snabbt vill komma i mål med historien. Men fram till den sista femtedelen är det en psykologiskt trovärdig roman om en empatiskt störd ung kvinna som har väldigt svårt för andra människor. Jag läser gärna mer av Sanna Juhlin.

Kristina Simar

2011-01-31

Betyg

En härligt skriven roman om den något gråtrista bibliotekarien Louise. Författaren har lyckats fånga hennes tristess på ett skickligt sätt. Det går inte att komma ifrån hur tråkigt allt verkar vara för Louise. Beskrivningarna om hur trist hon tycker om att umgås med släkt och vänner sitter perfekt. Det känns i hela kroppen hur illa hon tycker om att vara i andras närhet. Rytmen i texten är jämn hela tiden och berättelsen håller från början till slut. Den pendlar mellan humor, spänning, melankoli och cynism. En riktigt bra debutroman av Sanna Juhlin.

Desirée Fredlund

2010-12-27

Betyg

Handling
Louise, 31 år lever ett ensamt liv där film och böcker är hennes stora intresse. Hon lider av stark ångest och tampas dagligen med fobier. Hon drivs av en inre längtan efter riktig kärlek och tror sig finna den i Axel. Kärleken kompliceras av en annan man, systerns kommande bröllop och den ständiga kampen med sig själv. Louise jagas inte bara av sina inre demoner utan också av något hon inte själv kan styra...


Omdöme
Louise, Sveriges Bridget Jones. I dagboksform berättar de båda om att vara singel i 30-års åldern. Om helvetet att aldrig finna den rätte. Eländet när hon väl träffar honom. Om otäcka familjemiddagar. Både Louise och Bridget tycker livet är ett elände. Fast Bridget tycker det är härligt kul i alla fall. Det gör inte Louise.


Louise är genuint ensam och jag lider med henne sida upp och sida ner. Hon mår dåligt och har så gjort i större delen av sitt liv. Jag känner igen mig ibland. Förstår stundtals exakt hur hon tänker.


I Bridget Jones dagbok skrattade jag igenkänna. För mycket vin och falla för skitstövlar ... Ja, ni vet.


I Memento Mori sörjer jag tillsammans med Louise i mitt hjärta. Och gläds. En bok som känns synnerligen äkta och nära. Då Bridget endast får liv i bokens värld, där kan Louise mycket väl vara din kollega eller vän. Eller en liten del av dig själv.

Betyg
En 4:a. Läs den. En bok som berör och som jag kommer att ta med mig ett bra tag framöver.