Mellan raderna är första delen i en ny serie som utspelar sig i bokförlagsvärlden. Med Johanna Schreibers vassa humor och träffande samtidsblick får vi följa människorna kring Schantz förlag. PR-strategen Emily ägnar dagarna åt att ta hand om självupptagna författardivor och planera storslagna releasefester. Samtidigt försöker hon läka efter en uppslitande skilsmässa, och anpassa sig till ett liv som varannan vecka-förälder. När hon träffar den karismatiske serietecknaren Herman på förlagets sommarfest slår det gnistor direkt. Men att kombinera den nya förälskelsen med krävande författare och chefer som inte drar jämnt visar sig vara allt annat än enkelt. Samtidigt pågår en maktkamp på förlaget. Grundaren Otto Schantz har gått ur tiden. Vem av hans arvtagare ska gå vinnande ur striden om Schantz förlag?
Efter att ha, mer eller mindre, plågat mig igenom en mycket trist, torr och tråkig bok så kände jag att jag behövde något som kunde lätta upp det hela. Tiden skulle tack och lov räcka till i alla fall. När jag scrollade igenom mina olästa böcker så dök boken Mellan raderna upp. En bok jag köpte förra året, eftersom jag behövde beställa några fler böcker för att kunna utnyttja ett sanslöst erbjudande.
Anledningen till att just den här boken fick ramla ner i varukorgen berodde endast på att @lottengl hade skrivit ett mycket positivt inlägg om den (plus en senare del) på sin blogg. Jag brukar tycka likadant som henne och därför blev jag lite konfunderad när jag började läsa. För mig var den en typisk 3,5:a. Ganska långt in i boken. Men sedan hände något.
Mellan raderna är en bra feelgood. En med svärta, där inte allt bara är rosaskimrande. Jag tänker inte ens börja klaga på att det kanske går lite väl snabbt och lätt och att den är mer än en aning förutsägbar. Bägge två hör till genren och det är vad jag förväntar mig. Och vill ha.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2025/05/bok-mellan-raderna-av-johanna-schreiber.html
Feelgood-drottningen @joschreiber är tillbaka med en ny härlig roman! ”Mellan raderna” är en feelgood med djup, som handlar om Emily på det fiktiva förlaget Schantz. Det är en snabbläst, mysig berättelse som bland annat tar upp relationer, karriär, skilsmässa, kärlek och adhd. Boken är inte utseendefixerad eller smalhetsande, som jag tycker att många feelgoods är. Stort plus för det! Jag älskar Johanna Schreibers böcker, och allra mest ”Tolv veckor med dig” som jag läste i somras. Har ni inte läst den än så bara gör det. (Obs triggervarning - abort). Jag längtar efter fler böcker av Schreiber och hoppas att de kommer fortsätta i samma anda - feelgood med djup. ”Mellan raderna” kommer förövrigt som pocket i december.