Meja älskar fotboll och ska snart börja i Berga United. Men pappas pengar räcker inte till nya fotbollsskor. Att gå till första träningen i vanliga gympadojjor gör hon bara inte, hellre dör hon. Det känns som om hela världen rasar tills Bruno, Mejas personliga tränare, presenterar sin idé. Men nu ska veckan hemma hos mamma börja, och Brunos hemliga plan kommer att bli mycket svårare att genomföra där. En varm kapitelbok om krångliga familjer, varannan-vecka-liv och pengar som inte räcker till. Och om stora drömmar och riktiga vänner.
@barnboksfamiljen på instagram
2019-03-26
I boken möter vi fotbollsälskande Meja som äntligen ska få börja träna med lokala fotbollslaget. Innan första träningen måste hon få pappa att köpa ett par riktiga fotbollsskor. Men har pappa råd och kommer nya skor vara tillräckligt för att Meja ska räcka till?
Boken handlar delvis om den nervösa känslan kring att börja med en ny aktivitet och vara ny i laget. Men bokens kärna enligt oss är ändå något annat. Lind-Isaksson skriver träffsäkert om att vara barn mitt i en skiljsmässa och varannan-vecka livet. Känslan i magen när föräldrar bråkar om en och inför en. Även om det ”bara” är syrliga småhårda kommentarer mellan de vuxna. Hur det påverkar. Här är en berättelse skriven ur barnens perspektiv. Om man går igenom en separation så är mitt råd att högläsa boken tillsammans med ditt barn, förmodligen kommer ni både två få nya tankar samtidigt som boken öppnar upp för samtal.
Något jag också uppskattade var att Mejas kompis också har separerade föräldrar men där ser det ut på annat sätt. Istället för en engagerad pappa och fin relation får vi läsa ytligt om deras sargade relation, pappans ilska och uteblivna önskan om att ha sin son boendes hos en på pappas vecka.
Jag tycker detta är fantastiskt bra att skriva in i en bok även för åldrarna 6-9 år. För även om man inte vill det, så är det faktiskt ett faktum för väldigt många barn. Att ha en förälder som rent ut sagt skiter i en och blir otrevliga när de ”tvingas” ta hand om sitt barn. Det är smärtsamt, men det är också smärtsamt att känna sig helt ensam i det. Modigt och bra av författaren att våga skriva in dessa detaljer i boken.
Jag högläste denna boken för min I (5,5 år) som lyssnade igenom hela boken men som ändå kändes lite i yngsta laget för boken. Förmodligen passar den bättre för ca 7-9 år för att ta till sig hela boken, även om den fungerade nu också. Mycket tack vare Bettina Johanssons härliga illustrationer som prioriterats att tryckas i färg genom hela boken. Tummen upp!
En fin bok som passar väldigt bra till högläsning, roligt också med en fotbollsbok med en tjej som huvudkaraktär.
Jag och Elias som snart fyller 6 år har läst Meja och de magiska fotbollsskorna. Vilken pärla! Meja som ska börja spela fotboll i Berga United, men som bara har ett par vanliga gympaskor eftersom pappa har ont om pengar. Fast en PT har hon, kompisen Bruno som lär henne allt om fotboll. Bruno som är några år äldre och har en pappa som är väldigt arg och inte verkar vilja ha Bruno. Mejas föräldrar har nyss skilt sig och när det är dags för mammavecka blir det kaos i Mejas huvud eftersom Håkan kommer och hälsar på. Det kan hända att hon både skriker och kastar fruktsalladskålen all världens väg. En bok om fotboll, vänskap och hur otroligt jobbigt och ledsamt det kan vara när föräldrar skiljer sig och inte håller sams utan bråkar om mammavecka och pappavecka som om barnet är en ägodel. Jag hoppas att Meja och även Bruno kan bli röster som många vuxna kan ta till sig av och jag tror att många barn kommer känna igen sig. Att få läsa om andra med liknande upplevelser kan göra att man känner sig mindre ensam. Samtidigt en rolig bok med mycket värme! Bettina Johansson är en favoritillustratör och bilderna i färg är charmiga och fina! Både jag och sonen gillar verkligen den här boken. Rekommenderas starkt! En bra högläsningsbok. En kapitelbok med illustrationer på varje sida, 109 sidor, ålder 6-9 år. Författare: Helena Lund-Isaksson
Illustratör: Bettina Johansson
Speja förlag