
Kymmenen koskettavaa kohtaloa maailman kriisialueilta Sotien, poliittisten konfliktien ja ympäristökatastrofien aiheuttama pakolaisuus on aikamme suurimpia haasteita. Malala Yousafzain kirja kertoo, mitä pakolaisuus on yksilötasolla, tyttöjen kokemana. ?Pakolaisista ja maahanmuutosta puhutaan jatkuvasti, mutta liian harvoin ääneen pääsevät pakolaiset itse, varsinkaan tytöt ja nuoret naiset?, Malala on sanonut. Siksi hän päätti kirjoittaa tämän kirjan. YK:n arvion mukaan vuonna 2017 maailmassa oli yli 25 miljoonaa pakolaista. Meidän oli paettava kertoo Malala Yousafzain itsensä lisäksi yhdeksän muun tytön tarinan siitä, kuinka heidän piti erilaisista syistä jättää kotinsa ja lähteä pakoon joko kotimaassaan tai ulkomaille. Tarinat kertovat kriiseistä eri puolilla maailmaa: arabikevään kipinästä syttyneistä sisällissodista Lähi-idässä, Bangladeshin Rohingya-muslimien vainosta, Latinalaisen...
Visa mer
Recensioner
@barnboksfamiljen på instagram
2019-09-04
Betyg
Jag har läst ”Vi som flydde” som är en bok skriven av Malala där hon under bokens första kapitel skildrar sina egna historia men också låter oss möta flera andra flickor/kvinnor och läsa deras berättelse.
Det som är huvudtemat med boken är hur de alla har tvingats att fly. Vi får läsa om deras tankar om sin flykt och olika händelser på vägen. Även hur det har blivit i det nya landet och känslor i samband med det.
En annat genomgående tema i de nu unga kvinnornas berättelse är hur de har kämpat för sin utbildning.
Malala brinner som de flesta vet för unga flickors rätt till utbildning och även denna bok är en viktig del i hennes arbete för detta.
Samtidigt som berättelserna påminner om varandra så är de också högst personliga. Vi får läsa om ett flertal olika flyktvägar och anledningar.
Boken lyfter upp berättelser från flera delar av världen: Kongo-Kinshasa, Pakistan, Jemen, Myanmar, Syrien, Irak, Colombia, Guatemala, Uganda,
I samband med dessa olika berättelser så får vi läsa invävt i berättelsen en kort introduktion till de olika orsakerna som ligger bakom anledningen till flykten. Vi läser alltså också om t.ex yazidier och IS.
Det funkar absolut att läsa enstaka kapitel högt ur boken också, kanske vill man ha en berättelse att samtala kring när man arbetar kring flykt? Eller vill man lägga in en berättelse inom berörda områden i samband med något annat? Boken har ett flexibelt upplägg där man även kan ”plocka russin ur kakan” så det passar ens eget upplägg.
Jag har valt att läsa denna bok själv på pendeltåget då vi just nu har många recensionsex att läsa. Kan därför inte föra in äldsta barnets åsikter i denna recension.
De olika berättelserna är välskrivna och har fångat mig. Det har aldrig varit jobbigt att läsa utan tvärtom har jag längtat till nästa stund när jag får läsa vidare.
Något som slår mig är att denna bok är släppt i precis rätt tid. Många hårda tankar kring flyktingar cirkulerar i samhället, där många förväntar sig enbart extrem tacksamhet av människor som tvingats fly till ett nytt land. Jag tror att denna bok kan vara bra att högläsa i klasser just för att nyansera dessa hårda tankar och lyfta fram vilken komplex situation det faktiskt, såväl praktiskt som känslomässigt.
Boken går stundvis in på horribla händelser men vi slipper i mångt och mycket läsa exakta detaljer, så jag tycker att boken passar för högläsning trots det fruktansvärda ämnet vid många tillfällena. Den har ändå ett något skyddad utformning.
Boken börjar med ett citat som fångar berättelsernas kärna med. Berättelserna får oss att förstå detta citat. Jag väljer att avsluta min recension med samma:
”Ingen lämnar sitt hem om inte hemmet är hajens gap.
Du springer bara mot gränsen när du ser hela staden springa med dig.”
Warsan Shire, 'Hem'
Klart läsvärd!