Medan mamma sover

Olsson, Ingrid

| 2003

På ytan verkar allt bra, men när Ida blir kär i Nore måste hon bestämma sig. Ska hon avslöja den mörka hemligheten, att hennes mamma nästan varje kväll förvandlas till någon annan, att hon dricker? "Ingen annan än jag vet vad som gömmer sig bakom plastpåsarna under diskbänken och i papperskassarna i garaget. Vad det där tunga, hårda är som trängt sig in bland de mjuka kläderna i mammas garderob. Var de mörka fläckarna i heltäckningsmattan kommer ifrån. Eller som vet hur mammas pupiller kan skvalpa runt som vrakdelar i hennes ögon." Ingrid Olsson debuterar med en stark, berörande och engagerande roman. På ett osentimentalt, sakligt, vackert, vindlande språk berättar hon om hur det är att växa upp med en förälder med alkoholproblem, ett fortfarande tabubelagt ämne. Boken handlar också om att utvecklas från tonåring till nästan vuxen, om att bli jättekär, om att svikas och svika. ...

Iris Eriksson

2011-06-24

En bra bok som man fastnar i, men jag tyckte slutet var lite.. vagt. Jag ville veta mer om hur det gick för hennes mor och hur det gick mellan henne och Nore. MEn den är bra nog för att läsas om!

Sofies bokblogg

2010-07-25

Kanske Ingrid Olssons bästa! Helt klart läsvärd

K

Karin S

2009-10-04

Första gången jag läste Medan mamma sover var jag 12 år. Det var nog första gången som jag grät till en bok och kände mig så himla tagen.
Jag läste om den två gånger i högstadiet och båda gångerna förundrades jag över hur en författare kan få en att känna sig så hjälplös och berörd.
Verkligen en fantastisk bok. En bok som jag alltid kommer minnas!