Med livet framför sej

Ajar, Émile

| 2009

Flag from sv

208


Momo är en nyfiken och oskyldig pojke med ett stort hjärta. Fast han vet inte mycket om sig själv, inte ens varifrån han kommer och hur gammal han är. Tillsammans med madame Rosa, en pensionerad prostituerad, bor han i en liten lägenhet i Paris. Det är madame Rosa som lär honom allt om livet och vad som ligger framför honom. När hon blir för gammal och inte längre orkar ta hand om de andra glädjeflickornas barn är det dags för Momo att ta över. Han kanske ännu inte vet så mycket om livet - men han är villig att lära och mellan honom och madame Rosa växer en fantastisk och hänförande vänskap fram. Émile Ajars stora succé Med livet framför sej från 1975 kommer nu i en efterlängtad nyutgåva. Med underbara karaktärer, hjärtskärande handling och självuppfunnet språk har Ajar skapat ett mästerverk som varit helt stilbildande. Efter att ha läst den här boken tänker man länge på Momo och hans vänner:...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Izabela Horn

2017-09-29

Betyg

Vacker historia men stundvis var boken seg. Berättar rösten är en 14 årig pojke som lever i Frankrikes slum.

Gunnel Lindström

2014-09-08

Betyg

En alldeles fantastisk bok om vänskapen mellan en ung pojke och en pensionerad prostituerad kvinna i Paris. Pojken beskriver tillvaron och alla personer på ett rörande och underhållande sätt.

Conny J

2011-12-04

Betyg

Hade ganska höga förväntningar på denna bok och dem infriades inte över huvudtaget.. platt fall...

Ulla Englund

2011-11-15

Betyg

Bokens huvudperson, lilla araben Momo i obevisad ålder, är sedan länge omhändertagen mot betalning ? tillsamans med sex andra horungar - av madame Rosa, judinna med ett förflutet i Auschwitz och före detta hora. Men vem som tar mest hand om vem är svårt att veta, det är ett ömsedigt kärleksfullt beroende. Handlingen framflyter i ett rasande tempo i ett enda kapitel genom Momos ögon och säregna språk; på ett sätt som visar hur ett språkligt begåvat barn kan uppfatta och missuppfatta ord när barnet får försöka tyda och förstå orden på egen hand.

tant anita

2011-09-22

Betyg

det här är ingen bok det är ett liv och det är en gåva att få ta del av det

eva arkelid

2011-07-12

Betyg

En bra skildring och kritik av samhället. Jag kände för dessa människor och beundrade deras kamp för att överleva. den här boken tilltalar mig mera än No och jag som också skildrar utsatta människor i Paris.

Sandra Svensson

2011-06-22

Betyg

Klarade inte av att läsa en monolog, var tyvärr för rörigt. Gillade heller inte språket han använde sig av.

S

Sara .

2011-06-02

Betyg

Underhållande berättad trots sorglig handling. En bok jag tror jag kommer läsa om!

Betyg

Bra, men inget man tänker tillbaka på särskilt ofta. Svårt att relatera till karaktärerna.

Johan Alinder

2010-12-16

Betyg

En enastående liten bok som undgått mig tidigare. En av årets få "femmor". En intensiv blandning av skratt och tårar.

Lotta Berling

2010-12-14

Betyg

Med ett härligt mustigt språk berättar pojken Momo sin historia. Det är underhållande och säkert en fröjd att läsa högt (för vuxna, inte barn).

Teresa Edberg

2010-06-16

Betyg

En otroligt gripande bok. Får man skratta och tycka att den är rolig när den är så vansinnigt sorglig samtidigt?

BoelMaria *

2010-05-12

Betyg

Efter att jag läst boken lånade jag ut den till min mor. När hon var klar med den bad jag om ett utlåtande. Hon svarade att det är så här en bok ska vara! och att hon genast skall läsa den en gång till.

BoelMaria *

2010-05-09

Betyg

Det här är ingen bok man glömmer. Den här boken bär man med sig länge. Det är efter sådana här läsupplevelser det är svårt att börja på en ny bok.

Engelska Väninnan

2010-02-13

Betyg

Visst blir jag förälskad i Momo. Men det här är också en sorglig och otrolig historia.