Med kallt blod

Capote, Truman

| 2006

Flag from sv

724


"Ett mästerverk ... en fascinerande roman." Life Den 15 november 1959 mördas den förmögne farmaren Herb Clutter, hans hustru, hans sjuttonåriga dotter och femtonåriga son på Clutters gård i Västra Kansas. När man hittar dem är de omsorgfullt bundna och har skjutits i huvudet från nära håll. Herb Clutter var en man utan fiender, och känd för att aldrig ha kontanter, varken på sig eller hemma. Motivet till mordet är oförklarligt. Den 30 december arresteras i Las Vegas de nyligen frigivna straffångarna Dick Hickock och Perry Smith för mordet på familjen Clutter. Drygt fem år senare, den 14 april 1965, hängs de i Kansas statsfängelse. Dessa data markerar de yttre riktpunkterna i ett massmord som framstår som lika oundvikligt som meningslöst. Med kallt blod växer från en skildring av individuella öden till en bild av skoningslösa sociala mekanismer i det amerikanska samhället, likväl igår...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Danje Förlag

2017-01-10

Betyg

I fullständig häpnad när jag läste boken. Ett journalistiskt mästerverk. Ett absolut banbrytande litterärt grepp som borde genomföras mer.

P

petter sylvan

2016-04-15

Betyg

Det är spännande och speciellt att allt ligger så nära sanningen. Men den är lit efter lång.

Tobbe Fransson

2016-02-01

Betyg

En klassiker som utgör en ruskig, välskriven dokumentär om hur 2 unga män mördar en hel familj utan några samvetsbetänkligheter.

Nanna Naumann

2013-10-03

Betyg

Such a beautifully written book. Though it took me several months (not the book's fault) I kept thinking of and longing for reading it.

Ingeborg Amnéus

2012-08-03

Betyg

Fast från första sidan!

G

greger andersson

2011-11-28

Betyg

Gripande bok där författaren gör intressanta personporträtt över två massmördare. Spännande och välskriven rätt igenom, möjligen kunde den ha ett litet högre tempo. Annars utmärkt!

B

Betsy Tinning

2010-11-24

Betyg

Jag tyckte mycket om den, det har gått några år sedan jag läste den och historien lever fortfarande starkt kvar i mig. Men den var väldigt tungläst och jag vet inte om jag skulle orka traggla mig igenom den en gång till. Tog mig länge att läsa ut den.

Adrien Combier Hogg

2010-08-24

Betyg

En mycket positiv överraskning! Capote lyckas med konsstycket att så till den grad binda mig vid sin berättelse att jag flera gånger finner mig längta till nästa lästillfälle. Ett mycket gott betyg i och för sig. De korta avsnitten, de otaliga perspektiven och blandningen av journalistisk stil med mer skönlitterär dito gör att "ICB" blir en riktig "page-turner". -Förbryllas över hur ett samhälle i ett slag kan i grunden förändras. Förfasas över människans förmåga till ondska. Och, sist men absolut inte minst, förvånas över samhällets försök att råda bot på en situation för vilken den har sig själv att skylla men vägrar att öppet erkänna. Rekommenderas varmt!

Johanna Björkegren

2010-03-20

Betyg

Otroligt välskriven men inte den upplevelse jag hade väntat mig.

Thomas Rosswall

2009-10-11

Betyg

Äntligen har jag läst denna fantastiska bok, Jag blev lite oroad efter att ha sett de två filmerna om Truman Capote som kom ungefär samtidigt för några år sedan. Det hade jag inte behövt. En dokumentär roman av yppersta kvalitet och spänningen minskar inte av att man vet hur det slutar. En fantastisk tidsbeskrivning av samhället i en amerikansk småstad i Kansas för 50 år sedan. Boken beskriver på ett skrämmande och insiktsfullt sätt hur två småtjuvar blir massmördare. Läs den!.

S

sonja ek

2009-10-01

Betyg

Med reservation för att det var 20 år sen jag läste den och jag var runt 20 då. Minns bara att den var fruktansvärt bra. Svårt, komplext ämne skildrat med precist språk.

Robert Berglund

2009-08-05

Betyg

Väldigt välskriven, och jätte bra språkligt. Aningen långrandig och lite tråkig...

BOKMANIA bokblogg

2009-07-08

Betyg

Bokmanias recension finns här http://www.bokmania.net/2008/07/in-cold-blood.html