Max, Viggo och Vita

Tre ungdomar möts i en förstad till Köpenhamn 1933. Vita är en modig och handlingskraftig tonåring med en stark känsla för rätt och fel, hennes lillebror Viggo är mera stillsam och försiktig. Båda blir de fascinerade av skolkamraten Max, förmögen, begåvad och karismatisk men också något av en översittartyp. Det är en tid av nära vänskap, förälskelser och framtidsdrömmar. När de återses som vuxna arbetar Vita som sjuksköterska, Viggo är en halvt misslyckad folkskollärare som bor kvar hemma hos sin mamma och Max är snart färdig ingenjör, fylld av självförtroende och optimism inför framtiden. Vita och Max blir ett par, engagerade i tidens politiska och existentiella tankegångar, medan Viggo alltmer kommer i bakgrunden. Danmark är nu ockuperat av tyskarna och Vita får med sig Max in i motståndsrörelsen. Men de vet så skrämmande lite om varandra ? hemligheter, lögner och det förflutnas...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Engelska Väninnan

2010-02-04

Betyg

Jag blev i början intresserad av de här ungdomarna som växer upp i en förstad till Köpenhamn på trettiotalet. Deras olika karaktärer skildras väl. Jag avbröt läsningen långt innan den blev "thrillerspännanande" som utlovas på baksidestexten. Berättelsen utvecklades aldrig till något fängslande. Intresset upphörde, det väntar så mycket annat att få dyka ner i.

Anna Mätlik

2010-01-03

Betyg

Ramen är nutid. Första tredjedelen är en levande skildring av ungdomarna i 30-talets Köpenhamn. Mittendelen som utspelar sig under ockupationen på 40-talet och som borde varit den mest spännande delen blir mer en lång transportsträcka till den sista tredjedelen. Då är vi på 60-talet och får en oväntad, spännande avslutning. En tänkvärd skildring av människor under ockupation/krig.