"En närmast oumbärlig uppslagsbok för kulturglada gourmeter!" Upsala Nya Tidning
Varför äter vi ärtsoppa med fläsk på torsdagar?
Hur länge har vi använt gaffel?
Vem är herr Jansson i Janssons frestelse?
Hur tillagade romerska kockar en flamingo?
Vem uppfann konservburken?
Hur länge har man kunnat göra gräddbakelser?
Mathistorisk uppslagsbok är en fullmatad resa från A till Ö i matens och dryckernas värld. Vi möter människor och matvanor från förr och idag. Här finns rolig ordhistoria, märkliga anekdoter och ett 20-tal klassiska recept. Slå upp och läs om: musslor, Operakällaren, ost, pizza, picknick, mandeln i gröten, Coca-Cola, citron... Boken innehåller över 1200 uppslagsord och är rikt illustrerad.
Varför äter vi ärtsoppa med fläsk på torsdagar?
Hur länge har vi använt gaffel?
Vem är herr Jansson i Janssons frestelse?
Hur tillagade romerska kockar en flamingo?
Vem uppfann konservburken?
Hur länge har man kunnat göra gräddbakelser?
Jan-Öjvind Swahn är en av våra främsta folkbildare på området mat och historia, känd bl a från TV-programmet Fråga Lund och författare till ett stort antal böcker. Han kan som få kombinera det lärda med det lätta. Jan-Öjvind Swahn är professor emeritus i folkloristik och medlem i Gastronomiska akademien.
Denna 2:a omarbetade och utökade upplaga är som tidigare rikt illustrerad. En rad nya bilder har tillkommit, en del i färg. Ett särskilt avsnitt med färgbilder beskriver Maten i konsten.
"En mycket roande läsning, från början till slut. Dessutom icke fettbildande, bara bildande." Skånska Dagbladet
"Mycket roligt att läsa om matvanor genom tiderna." ICA-kuriren