Markus Aujalay har utsetts till Journalisternas Kock 2007.
Juryns motivering:
?Journalisternas Kock 2007 lagar mat som med gott samvete passar tidning, radio och tv. Han är medveten om både hälsa och råvaror ? hans recept fungerar verkligen. På ett nyskapande sätt inspirerar han till matlagning som engagerar hela familjen.?
Juryn består av 30 av landets främsta mat- och dryckesjournalister.
Vad gör kockarna egentligen på restaurangerna klockan åtta på morgonen? Förutom enkla och väl genomtänkta rätter som går snabbt att fixa till ges här en inblick i livet bakom kulisserna. Med ett sextiotal recept - inspirerade både från matlagningen hemma och på krogen - delar Markus Aujalay med sig av sina kunskaper. Alla recept är anpassade för fyra personer.
Bland hemmarecepten finns familjefavoriter som grillad röding med färskpotatissallad och dragonsås, lamm-racks med ugnsrostad...
Visa mer
Markus Aujalay har utsetts till Journalisternas Kock 2007.
Juryns motivering:
?Journalisternas Kock 2007 lagar mat som med gott samvete passar tidning, radio och tv. Han är medveten om både hälsa och råvaror ? hans recept fungerar verkligen. På ett nyskapande sätt inspirerar han till matlagning som engagerar hela familjen.?
Juryn består av 30 av landets främsta mat- och dryckesjournalister.
Vad gör kockarna egentligen på restaurangerna klockan åtta på morgonen? Förutom enkla och väl genomtänkta rätter som går snabbt att fixa till ges här en inblick i livet bakom kulisserna. Med ett sextiotal recept - inspirerade både från matlagningen hemma och på krogen - delar Markus Aujalay med sig av sina kunskaper. Alla recept är anpassade för fyra personer.
Bland hemmarecepten finns familjefavoriter som grillad röding med färskpotatissallad och dragonsås, lamm-racks med ugnsrostad potatis och fetaost samt gräddfilspannacotta med fruktsallad. Det är enkla recept som inte tar mer än 15-20 minuter att laga. Här finns också tips på vad man kan tänka på när man planerar för fest, när man sätter ihop en meny och hur man kan använda överblivna rester. I bokens krogdel är råvaror och metoder lite annorlunda, men många knep man använder sig av på krogen går alldeles utmärkt att använda när man lagar mat hemma. Så varför inte bjuda på pilgrimsmusslor med rosésallad, helstekt kalvkarré med sparris och salsa verde och citrongrässufflé med bananglass nästa gång du har middag för dina vänner? Markus blev Årets kock 2004 och här berättar han om tävlingen, från de intensiva förberedelserna fram till själva finalen. Vinnarrätten - stekt kyckling och örtfärserad vinge i buljong med karljohansvamp, kronärtskocka och citron - finns med i boken för den som vill ge sig på något riktigt svårt.
Markus Aujalay har arbetat som kock i många år, bland annat på Fredsgatan 12 och Operakällaren, och medverkar regelbundet i TV4:s Middagstips. 2004 utsågs han till Årets kock och 2000 till både Årets gröna kock och Årets viltkock.
Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker