Mäster

Jag vet att jag uttrycker mig alltför drastiskt, för snävt. Och att ögat i sin vätska enbart förmår se de spalter av världen som jag kan förstå. Jag vet att det saknas nyanser. Men jag är grovtänkaren i tiden, motorn som kanske inte är finmekanisk, men som ändå kan dra upp världar, göra storverk. Detta måste jag tro. En dag kommer August Palm som ung skräddargesäll i 1870-talets Tyskland i kontakt med de socialistiska idéerna, han blir träffad av deras brist på rädsla för överheten och märker att han själv inte längre kan blunda för orättvisorna i samhället. Men i samma ögonblick som han upptäcker sin enastående förmåga att agitera, får han också erfara hur farliga de nya idéerna är i det gamla klassamhället. Trots landsförvisning, trakasserier och förföljelser vägrar han envist att kompromissa om sin övertygelse. Men även om han själv tycker sig vara beredd att betala priset för ett...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

John C

2015-05-26

Betyg

En historisk roman om August Palms liv, ett liv som präglas av den olycka det innebar att födas till fel klass i forna tiders Sverige. Han säljs som barn och får arbeta som skräddare hos en familj där fadern behandlar honom extremt illa. Han ser till att komma därifrån så fort som bara är möjligt. Han beger sig söderut och kommer i kontakt med socialismen...
Jag visste inte särskilt mycket om August Palm innan jag läste denna bok, men det gjorde inget för min upplevelse av boken. Coelho Ahndoril lyckas gestalta alla personer och skapa en historia som berör. Språket är också riktigt bra. Att Sverige fungerade så här för bara ca 150 år sedan kan vara värt att ha i minnet.

Klara Ahlersten

2015-01-28

Betyg

Fångade mig inte helt. Intressant om gammel-Sverige

S

Sara .

2012-06-23

Betyg

En viktig bok. Tyvärr grep den inte tag om mig.

Birgitta Spele

2011-05-28

Betyg

Pretentiös, deprimerande och lite osammanhängande. Hoppades hela tiden att den skulle bli bättre, men nej.

Jakob Nylin

2011-02-12

Betyg

Egentligen läser jag hellre en biografi än en biografisk roman, men den senare har sina förtjänster. Coelho Ahndoril lyckas förmedla nöd och armod från första sidan, till och med i språket. Minst lika intressant som skildringen av August Palms väg till agitator är skildringen av hustrun som har mer av vardaglig realism och lyfter berättelsen.

Maria Eriksson

2010-11-27

Betyg

Boken var nominerad till Sveriges Radios romanpris 2010, men den var inte riktigt lika bra som jag förväntat mig. Det händer ganska lite i boken, och när den är slut undrar man fortfarande vem August Palm var. Bäst skildras hans kvinna och de villkor som familjen levde under eftersom mannen var socialistisk agitator.

Eleonore Olofsson

2010-08-12

Betyg

Inte alls vad jag hade tänkt mig. Trodde den skulle vara mer faktaspäckad och att boken skulle handla mer om honom som agitator än som privatperson.

Kristina Wiklundh

2010-03-01

Betyg

Läser den på läsplattan Letto. Funkar riktigt bra!

harriet karlsson

2009-12-26

Betyg

Bra

Per Eric Mattsson

2009-10-06

Betyg

Boken har stora förtjänster men man saknar en sak som ofta kommer fram i Mäster Palms egna skrifter främst självbiografin. Jag tycker att Ahndorilis beskrivning av Mäster saknar humor. Jag tror att en av orsakerna till att familjen Palm klarade sig trots allt elände var just humorn. Det framgår tydligt i självbiografin att Palm var en glad och lättsam person som ofta såg det komiska och lustiga i tillvaron. Jag tycker också att Ahndorili underlåter att beskriva det otroliga religiösa förtryck som Palm var utsatt för hos skräddaren som var en läsare av värsta sorten. Detta förtryck kanske präglade honom minst lika mycket som eländet som skräddarlärling. Detta senare nämner han inte i självbiografin.