Marionetten

Björnlund, Louise

| 2018

En psykologisk kriminalroman där en ung man hittas mördad och lemlästad på en skärgårdsö. Skärgårdsguiden Kina Bergsmeds involveras i polisens jakt på gärningsmannen och polisen påminns om ett ouppklarat fall i England. En roman om ett brott där svaren sträcker sig decennier bakåt i tiden.?Han sprang fortare än någonsin tidigare. Han snubblade på en trädrot som stack upp ur gräset och ramlade framstupa. Han hörde hur hon skrattade bakom honom. Det skrämde honom så vansinnigt. Han reste sig upp. Hjärtat bultade hårt och gjorde honom yr. Han hörde hur hon närmade sig. Hans ben tappade farten och han kände hur hela hans kropp verkade ge upp. Tårarna brände innanför ögonlocken. Han ville inte. Han måste springa fortare, ännu fortare.? Boken är den första i den kommande serien SKärgårdsmorden.  Recensioner: ?Louise har lyckats med att lägga ut ett antal spår som i alla fall...

Marionetten

Del 1 i serien Skärgårdsmorden av författaren Louise Björnlund.
Uppläst av superskickliga Gunilla Berggren Leining
Debutroman för bokens författare.

Louise bjuder på; Ett mixat persongalleri som tilltalade mig, underbar skärgårdsmiljö, igenkänning av vissa delar av bokens miljöbeskrivningar, kluriga tvister, obehagliga mord, sorg-saknad-längtan och mycket mer.

Recension: En man hittas död efter en sommarfest på Ornö i Stockholmsskärgård, ett mord som är direkt motbjudande och tufft att arbeta med även för erfarna poliser och övriga kollegor.
Den alerta skärgårdsguiden Kina Bergsmed kopplas in i fallet pga. hennes lokalkännedom och hennes närmsta parhäst är kommissarie Ulrika Bigård. Inte alla finner det lämpligt att ha en civilist delaktig i pågående polisutredning.
Poliserna Bigård och Wermelin tycker sig se vissa likheter med ett olöst fall i England och boken består av tidsresor genom årtionden.
I boken träffar vi även Kinas väninna Johanna och hennes osympatiska sambo Carl, Carl sticker ut med sitt dryga sätt och framkallar avsky hos många som möter honom. Men är allt vad det verkar i denna relation?
Astridh är en inbiten skärgårdsbo som tidigt förlorade hennes dotter i en brand och som även förlorat kontakten med sonen. Astridh har under årens lopp satt ut sitt boende till försäljning men har valt att inte slutföra det. Vid varje tillfälle så har det hänt diverse tokigheter som om någon vill motverka en försäljning.
Ännu ett lik påträffas dagen efter kappseglingen Ornö runt, mer om det får ni ta del av genom egen läsning eller lyssning.

Om boken; Louise har delat in boken i korta kapitel, med tydliga återblickar i tiden som är lätta att hänga med i. De spännande tvisterna ledde till att jag som läsare hade svårt att lägga ifrån mig boken (jag har både läst och lyssnat). Jag som älskar skärgården trivs i skildringarna och har lätt att känna in miljön. Men boken innehåller även ett mörkare budskap om vad övergrepp i barndomen kan leda till i vuxen ålder och än värre att inte bli trodd.

Summa summarum;
Boken får 4 av 5 🧁🧁🧁🧁

En stark debutroman och jag kastar mig genast över del 2, ”Jazzkatten”.

Ser fram emot att följa Louises utveckling i kommande böcker.

Tack för en spännande bok.

Wersans Ljudboksvrå 📕📗📒

A

Anna Blomgren

2023-01-18

Spännande deckare :)

Blommiga Barbro

2020-12-31

Är det Camilla Läckberg som har skrivit boken?, Mari Jungstedt?, Viveca Sten?, Sofie Sarenbrant? Nej, det är för mig debutanten Louise Björnlund men det hade lika gärna kunnat vara någon av de fyra mer välkända av författare.
En gång i tiden tyckte jag om polisdeckare. Det var innan dessa började släppas på löpande band hela tiden, där jag upplever nästan varenda författare att de skriver efter en och samma mall. Jag antar att det är för att förhoppningsvis kunna nå samma framgång som Läckberg & co redan har gjort.
Själv förstår jag inte fascinationen för dessa dussindeckare, jag antar att jag ändå är i minoritet med tanke på att de släpps på löpande band så måste det ju finnas en stor krets läsare som njuter av den här typen av böcker.
Den här är inte alls dåligt skriven, tvärtom så kan Louise Björnlund skriva.
Men det är förutsägbart, ett trist persongalleri där huvudkaraktären Kina känns som en blandning mellan Läckbergs: Erika Falck och Stens: Nora Linde. Jag tyckte inte om någon av de senare karaktärerna och jag tycker inte heller om Kina. Det är förutsägbart, det är ett flertal stöddiga karlslems-karaktärer och några svaga dörrmattor till kvinnor. Det är en händelse i det förflutna som leder upp till själva deckarintrigen. Jag vet inte hur många deckare jag har läst i den stilen och jag räknar tidigt ut vem den skyldige är och varför "hen" begått brotten.
Det är trist och ointressant och jag tänker akta mig för att läsa den här typen av dussindeckare i fortsättningen.
Okej uppläsare!
Slutbetyg, en 2:a!

Mia Hellden

2020-09-27

Super bra

H

Helena Borglycke

2020-09-09

En så spännane bok, den typen man inte kan lägga ifrån sig!! Sträckläste den! Lika bra är Jazzkatten! Nu väntar jag med spänning på uppföljaren Mentorn som kommer ut i slutet av September!

Evasbokhylla

2019-11-09

3+ En lättläst och spännande bok i skärgårdsmiljö.

Margareta Brunner

2019-08-15

"Marionetten" är en mycket spännande bok som man sträckläser! Louise fångar ens intresse av boken redan i första kapitlet och man har svårt att släppa boken.
Hon blandar då tid med nu tid och man undrar hur kopplingen är och det höjer spänningen. Hela boken är en ruskigt bra psykologisk kriminalroman och man får rysningar i hela kroppen.
Man får även nöjet att lära känna polisvolontären Kina Bergsmed med familj och vänner. Likaså poliserna Biggan, Labe och Ewald Wermelin.
Handlingen utspelar sig i Haninges vackra skärgård, vilket jag som Haningebo uppskattar!

Lollos bokhörna

2019-06-08

”Marionetten” av Louise Björnlund är en nervkittlande bladvändare! Det var svårt att släppa boken när jag väl hade börjat läsa!

En psykologisk kriminalroman där en ung man hittas mördad och lemlästad på en skärgårdsö. Skärgårdsguiden Kina Bergsmed involveras i polisens jakt på gärningsmannen och kommissarie Ewald Wermelin och Ulrika Bigård påminns om ett ouppklarat fall i England. En roman om ett brott där svaren sträcker sig decennier bakåt i tiden.

Bit för bit får läsaren ledtrådar till vad som egentligen har hänt. Louise bygger skickligt upp handlingen med spänning och oväntade vändningar. Boken är välskriven och lätt att läsa. Jag dras in i handlingen och har många tankar kring hur allt ska hänga ihop. ”Marionetten” är en ruggig, spännande och jäkligt bra deckare. Värd att läsa!

N

Nina Hansson

2019-05-03

ag har läst Marionetten av Louise Björnlund. Jag har läst den som E-bok. Marionetten är en riktigt bra kriminal roman. Den bjöd på spänning från första sidan till den sista. Jag hade gärna sett Marionetten som film. Så spännande! Gillar man kriminal romaner så ska man absolut läsa Marionetten. Rekommenderas! Boken handling utspelar sig i skärgårdsmiljö.

bok_ann

2019-02-23

🌹"Marionetten" är Louise Björnlunds debutroman och det är en riktig bladvändare! Detta är den första delen i serien "Skärgårdsmorden" där vi får följa skärgårdsguiden Kina Bergsmed, kommissarie Ulrika Bigård och Ewald Wermelin i deras jakt på rätt gärningsman.

🌹Jag tycker om upplägget med de olika tidsperspektiven. Det ökar spänningen i den idylliska och fint beskrivna miljön och man lär lätt känna alla karaktärerna. Jag måste få veta vad som händer sedan!

🌹Spänningen och obehaget infinner sig från första sidan och kryper innanför skinnet. Jag är helt enkelt fast från första till sista sidan!

🌹Över en natt förvandlas den idylliska skärgårdsmiljön till en mardrömslik tillvaro. En ung man har blivit mördad på ett mycket brutalt och hänsynslöst sätt. Kommissarie Ulrika Bigård och Ewald Wermelin tar hjälp av skärgårdsguiden Kina Bergsmed i sökandet efter gärningsmannen. Att deras jakt på mördaren skulle ta dem tillbaka flera decennier i tiden hade de inte räknat med. De upptäcker även likheter med ett tidigare ouppklarat fall, kan det finnas ett samband?
En oro sprider sig. Vem kan man lita på? Känner man verkligen sin granne så väl som man tror och kommer mördaren att slå till igen...?

🌹Tack snälla @louisebjornlund för att jag fått glädjen att läsa din bok! Ser verkligen fram emot att få läsa mer av dig och är glad att du snart släpper nästa bok!

Louise Björnlunds kriminaldebut lovar mycket inför fortsatt författande.

Det är många vändningar i den här boken, där ett väldigt bestialiskt mord är startskottet på en lång och ibland svår utredning för polisen, med hjälp av författaren och guiden Kina Bergsmed. Vi får följa med gärningsmannen också, i kursiv stil, i både nutid och dåtid och det hjälper både till med stämningen och utredningen man själv som läsare gör.

Jag tycker alltid att det är jobbigast att läsa böcker där unga är offren, för det känns så orättvist, och det ger lite extra djup till Marionetten. När man pusslar ihop historien själv blir det, om möjligt, ännu obehagligare.

Det kanske inte är alldeles omöjligt att lista ut vem som gjort något, men däremot tycker jag att motiv och vändningen som kommer är alldeles strålande, och absolut inte lätt att lista ut. Oftast tycker jag själv som läsare att det är det som är det viktiga att man inte förstår. Jag vill gärna känna mig smart och lista ut gärningsperson, men vill då istället bli överraskad av motiv (Eller tvärtom för den delen). Och det kravet uppfyller Marionetten med bravur.

Persongalleriet är lagom stort. Jag tycker att man kommer bra in i utredningsgruppen och de känns alla som sympatiska och härliga människor och jag saknar dem lite när boken är slut, för då kan jag inte hänga med dem längre. Jag gillar speciellt Ulrika Bigård, även kallad Biggan, som jag tyckte kändes väldigt kunnig och seriös men ändå med humor. Kina Bergsmed är en sådan huvudperson som man antingen gillar eller ogillar tror jag. Hon har ganska lätt för att snöa in och i det här fallet får maken ta över ansvar för hushåll och barn medan hon glömmer tid och rum. Men däremot tror jag att de som stör sig på detta inte skulle tänkt på det alls om hon varit man. Kina är i alla fall väldigt kunnig och snabbtänkt, och det gillar jag.

Språket fungerar alldeles utmärkt i både ton och tempo. Man särskiljer flera karaktärer på språket och allt känns passande för tidsepok och genre.

H

Håkan Carlsson

2018-12-11

Detta är Louise Björnlunds debut som deckarförfattare, men inte hennes första bok, hon har tidigare skrivit ett antal barnböcker.

Med det samma som man börjar läsa boken så känner man att det är ett bra flyt i språket och handlingen. Man kommer lätt in i berättelsen och dras med i handlingen då det är spännande hela boken igenom.

Det är en handling som aldrig blir komplicerad och detta menar jag inte på något negativt sätt ibland är enkelt och rakt bästa vägen. Den är lättläst på ett perfekt sätt om man vill koppla av för stunden med en god bok. Med sina korta kapitel blir den en riktigt bladvändare och man skall bara läsa ett till.

Miljön som boken utspelar sig i är ett bra val. Det påminner lite om Gustafson & Kants serie om Singö. Precis som de böckerna blir det en lite mysig skärgårdsidyll som bryts av med ond bråd död. Det är dock bara miljön som är det samma, denna bok är mera våldsam och mörkare i sina stunder än Singöböckerna.

Det ligger som sagt ett mörker, ett förflutet som inte går att undkomma, över handlingen som får sin förklaring till varför vissa saker händer. Detta gör den till en blandning av polisroman och psykologisk thriller. Allt är inte riktigt som man tror att det är och den får några vändningar tills man kommer till sista sidorna och får förklaringarna.

Jag gillar de karaktärer som man möter i boken, de är bra beskrivna och man får sig en bild över dem, vissa lite mer än andra. Detta är första boken i en serie böcker så jag misstänker att vi kommer att få lära känna personerna ännu mera i böckerna framöver. En bra start som ger mersmak, jag återvänder gärna till denna skärgård och guiden Kina.

B

bokstav_ligt

2018-10-10

Spännade, skickligt berättad bladvändare med överraskande slut.

S

Sirkka Aho

2018-09-19

Jag har aldrig läst ut en bok så snabbt! Spännande. Lättläst. Skärgårdsmiljö i kommunen där jag bor, vilket gör att jag känner till platser väl.

Marie Järvi

2018-09-03

En bra bok som jag läste på Cypernsemestern. Beskriver Dalarö väl vilket är mina trakter. Roligt med en bok som utspelar sig i kända områden. Välskriven bok. Rekommenderar den varmt.

Malin Skilberg

2018-08-17

En riktigt bra deckare med en bra historia. Detaljerade beskrivningar av miljön som gjorde att det kändes som om man stod och tittade på när det hände. Ser fram emot nästa boksläpp den 10/4-19

C

Catrine Arnesson

2018-07-05

Beskrivandet om händelserna, personerna och miljön som utspelar sig i boken fick mig att "vara där". Under hela boken kunde jag utspela allt i tankarna. Bra skrivet.
Spänningen, psykologiska händelser och morden är hårresande. Och det bästa av allt....den var oförutsägbar.
Kunde inte ens ana slutet.
Det gillar jag.

Per Vestberg

2018-06-29

Mycket bra lättläst underhållande debut

Piritta Mölsä

2018-05-23

Mycket skickligt uppbyggd dramatik genom hela boken. Sträckläste hela utan avbrott, den gick bara inte att lägga ifrån sig. En psykologisk deckare i världsklass!

R

Rolf Rådén

2018-05-22

Marionetten är genuint hantverk från en som vet hur man bygger upp en intrig, kryddar den med villospår samt låter den utspelas mot en fond där vågskvalp och tång fångar skärgårdsön. En idyll som fläckas av ett brutalt mord och kampen mot klockan för att hitta mördaren innan allt går överstyr.
En extra bonus för bokens titel som i de avslutande slutkapitlen får sin förklaring.
Grymt bra bok.

Peter Nosson

2018-05-20

En enastående deckare! Äntligen lite nya och fräscha grepp med en kvinna som huvudkaraktär och inte polis dessutom. Intressanta karaktärer bra miljöbeskrivningar och fängslande intrig. Om man är bekant med Stockholmsskärgård och Dalarö i synnerhet, är detta en "måste bok". Efter att ha läst "alla" andra svenska författare i genren, så har jag nu hittat min favorit! Jag ser verkligen fram emot uppföljaren.

Jaana Melin

2018-05-17

Den är helt klart läsvärd, även om jag inte helt sugs in i historien, trots att den är spännande och innehåller många oväntade vändningar...

Jaana Melin

2018-05-17