Maria och Artur : en nittonhundratalsroman

Arnald, Jan

| 2006

Flag from sv

28


Artur Lundkvist 100 år - 3 mars 2006Maria och Artur handlar om författarparet Maria Wines och Artur Lundkvists långa liv och skrivande. Men romanen handlar framför allt om deras relation, om det halvsekellånga, mytomspunna, fria kärleksförhållande som kanske mer än något annat i vårt land har antagit mytisk karaktär. Hur såg det egentligen ut? Vad kände de? Maria och Artur har underrubriken En nittonhundratalsroman och är en lyrisk skildring av århundradets svenska kärlekssaga. Den store, otymplige bondsonen som slog sig ut från sin nordskånska torparmiljö och blev en av seklets stora svenska författare och resenärer. Det ångestridna danska barnhemsbarnet som blev en av Sveriges genom tiderna mest älskade poeter. En varm junidag 1936 möts de på tåget i norra Själland. Resten är historia.Jan Arnald, mer känd som deckarförfattaren Arne Dahl, utlovar i Maria och...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Kenneth Olausson

2011-11-07

Betyg

En något litterärt överlastad biografi /roman över Maria Wine och Artur Lundkvist. Med en romans frihet sveper Arnald genom deras liv. Oftare än jag trodde från början träffar han rätt i sin beskrivning. Men alltså inte alltid. Så frågan blir: varför skrev litteraturvetaren och kritikern Arnald inte en regelrätt biografi? Den hade nog blivit ännu lite bättre.

Engelska Väninnan

2010-02-12

Betyg

Storyn är ju lockande och det finns massor med material och skvaller om detta kärlekspar som tillämpade fri kärlek. Vi får veta att Maria hade en fläng med bland andra Gunnar Björnstrand och den tidens jetsetare Aly Khan (Rita Hayworth's ex). Om författaren hade skrivit en regelrätt biografi hade det nog blivit bra. Men det krånglas till och den litterära stilen är hemsk.