Maresi

Finlandia Junior -voittaja 2014 Ravisuttava tarina kotimaiselta fantasian mestarilta! Kahden tytön runollisen kaunis ja henkeäsalpaavan jännittävä kasvutarina on lajissaan täysin kansainvälistä tasoa. "Tästä mieleenpainuvasta ja hurjasta jännitysfantasiasta voi löytää yhtymäkohtia nykykulttuurienkin tyttöjen ja naisten todellisuuteen. - - Tieto ja opiskelu antavat päähenkilölle voimaa ryhtyä muuttamaan maailmaa. Sama tahto tarttuu lukijaankin." Palkintolautakunnan perusteluista Teos palkittiin juuri myös Svenska Yles litteraturpris 2014 -palkinnolla. Maresi on poikkeuksellisen vaikuttava teos, jonka Tammi julkaisee yhtä aikaa suomenruotsalaisen (S&S) ja ruotsalaisen (Berghs) kustantajan kanssa syyskuussa 2014. Kirjailija on onnistunut luomaan täyteläisen ja tyylillisesti huikean tarinan, jonka tiivis kerronta on täynnä latausta. Marja Kyrön taitava suomennos lumoaa lukijat....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Nina Gustafsson

2016-03-28

Betyg

Lite segstartad med alldeles för många detaljer om klosterlivet i detta fantasyland. För lite djup för min smak.

Annika Olsson

2015-04-11

Betyg

Det känns som att jag skulle vilja flytta till Röda Klostret. Ett lugn utan omvärldens våldsamheter. Men naturligtvis kommer våldet även till denna ö. Kanske att det behövdes för att ge lite spännig, men läsningen om klostret och kvinnorna gav så mycket. Sinnesro och en mjukhet som man saknar idag.
Tyckte mycket om den.

Betyg

I skrivande stund har Boktipset.se ingen omslagsbild till sidan för den svenska utgåvan men om ni ser motsvarande sida för den finska kan ni se att omslaget är slående och vackert. Titeln är även den suggestiv: Maresi - krönikor från Röda klostret Jag har läst boken utan att ha läst de tidigare i samma serie, jag uppfattade den som fristående.

Det fungerar bra att inleda boken med att en ny ung kvinna kommer till ön. Läsaren får förklarat för sig hur klostret fungerar och vilket slags liv flickorna och kvinnorna lever där, på ett sätt som känns naturligt. De båda unga kvinnornas olika bakgrund och livserfarenheter ger en mer nyanserad bild av världen. Det visar att patriarkatet inte är allomfattande eller lika förkrossande för kvinnor överallt i hela resten av världen utanför ön. annars kunde boken blivit för radikal. Jag tänker på hur det skulle kännas att vara en tonårskille och läsa boken. Det finns inga manliga (heterosexuella) vettiga personer som agerar i handlingen. Förutom att ön är ett enkönat matriarkat, så utmärker det sig även som ett ekologiskt hållbart samhälle i kontrast till omvärlden. Och att den treeniga gudomen är kvinnlig.

Gudinnekonceptet verkar hämtat från Dianisk wicca. vilket jag säger utan att ha närmare kännedom om trosinriktningen. Jag fann det intressant att läsa en ungdomsroman som denna. Den är välskriven och spännande, med karaktärer som väcker nyfikenhet och intresse. Fantasyvärlden är vacker och övertygande, miljöerna och magin känns trovärdiga. Det liknar en historisk roman, som skulle kunna utspela sig i vår världs antika tid. Det var också det som lockade mig att läsa boken. 

När jag läste associerade jag till andra delen av ungdomsbokserien Trollkarlen i Övärlden av Ursula Le Guin (Gravkamrarna i Atuan) och delar av Avalons Dimmor av Marion Zimmer Bradley. Om någon elev läste denna och älskade den och ville läsa något liknande skulle jag nog föreslå någon av dem, beroende på hur läsvan eleven var. Jag skulle inte rekommendera Maresi till någon under 15 år, med tanke på våldet i den.