Marcelle

Simone de Beauvoir är kanske mest berömd för verket Det andra könet, en av de största klassikerna inom feministisk teoribildning. Men hennes författarskap innehåller inte bara filosofiska texter, utan även romaner och noveller. Hennes första skönlitterära verk, novellsamlingen Quand Prime le Spirituel, består av fem berättelser om en liten krets unga kvinnor i 20-talets Paris. Novellen Marcelle är hämtad ur den och ges nu ut för första gången på svenska, i översättning av Magdalena Sørensen. Jag är inte som de andra, tänkte hon passionerat. Hon steg upp, öppnade jalusierna och gick ut på balkongen. Den lila himlen bredde ut sig över Paris som ett krokusfält och den underbara natten fick Marcelles hjärta att slå fortare. Hon tänkte på Madame de Staël, George Eliot och Anna de Noailles. Det var då hennes fantastiska öde plötsligt uppenbarade sig för henne. Jag ska dela...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Solveig Andersson

2020-03-14

Betyg

Prosan är superb. En mycket intressant novell som väcker tankar och berör. Läs den!

Nikolaj T

2015-05-23

Betyg

'Kanske hade hon sparat sig för ett förlovat land som inte fanns.'

Sara Green

2015-04-28

Betyg

Simone de Beavoir är en frisk fläkt med avslappnad attityd till den kvinnliga sexualiteten. Jag måste läsa mer av denna drottning; den här novellen vara bara mjukstart!

Sandra Björn

2015-02-15

Betyg

Sorglig liten sak med fina formuleringar och viktiga problematiseringar. Marcelle kan ses i väldigt många kvinnor både förr och nu. Det är så lätt att villa bort sig.