Manuskriptet

Langeland, Henrik

| 2009

Flag from sv

32


Universitetsläraren Francis Meyer lever ett behagligt liv med älskarinna och middagar med vänkretsen. En dag slår passionen ned i honom i form av den 26-åriga forskarstuderanden Nadia. Hon behöver en mentor. Han vill ha en älskarinna. Ett klassiskt fall. Åtrå och statusjakt driver Francis Meyer att begå det ena moraliska och etiska övertrampet efter det andra, föra såväl sin älskarinna som hela universitetet bakom ljuset, och upplösningen blir lika oväntad som dramatisk. Henrik Langeland, f. 1972, är tillbaka efter succén med ekonomithrillern Wonderboy. Manuskriptet är en historia om kärlek, avundsjuka, moral och litteratur i Umberto Ecos anda.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

FranZone c”,)

2009-11-10

Betyg

Aka-p*rr om en patetisk pedo-professor och hans berg-och-dal-bana av gubb-sjuka, snyggt inlindat i DaVinci-jakt på några gamla kärleks-brev/manuskript...

Jack Russel

2009-08-17

Betyg

Detta spädde på mina fördomar om att människor som blir kvar för länge i universitetsvärlden, utan att nånsin komma ut i arbetslivet hemfaller åt pretentiöst navelskåderi tyvärr (jfr Glaspärlespelet av Herman Hesse tex). Att efteråt upptäcka om författaren att denne spenderat sina 10 senaste år på Oslo universitet var föga förnånande tog inte precis bort något från den uppfattningen heller...
Det kändes i mitt tycke som att denna bok riktade sig främst till en åhörarskara som tilltalas av och åstundar den akademiska tillvarons "status" och jag är dessvärre inte särskilt "imponerad" av detta. Och i övrigt - så de hittar ett manuskript, ok, men what's the big deal i 500 sidor...? Nej, finns bättre saker att göra med tiden och betydligt mer intressanta och stimulerande böcker att läsa.

Eriksallan Ea

2009-06-01

Betyg


Francis Meyer, professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Oslo, drabbas av ett så lidelsefullt intresse för Nadia, en söt och begåvad studentska, att både hans privatliv och yrkesverksamhet råkar i gungning. Han har inte längre något till övers för de kvinnor i hans egen ålder (50+) som mer eller mindre handgripligt pockar på hans uppmärksamhet. Däremot går han till sådana ytterligheter för den unga Nadias skull att han motverkar sina egna syften. Läsaren får följa professorn under en termin av undervisning, forskning, kollegialt sam- och motarbete, disputationsdramatik, med mera. Allt detta akademiska mumbo jumbo lyckas Langeland väva in i en spännande underhållningsroman som trots sitt omfång (500 sidor) lockar till sträckläsning. Men för att ha nöje av Manuskriptet måste man kunna stå ut med ett visst mått av vetenskaplig jargong och lärda utvikningar samt överse med huvudpersonens inte alltid så tilltalande människosyn, särskilt kvinnosyn.

M

Mats Dahlström

2009-05-15

Betyg

Smart komponerad metaroman som innehåller både litterära bokgåtor à la Dan Brown och en frisk drift med universitetsvärlden. Lättläst och hela tiden aptitretande - det var ett tag sedan jag sträckläste en bok men det gjorde jag faktiskt med denna. Några professorskollegor och studenter till protagonisten är kanske lite yxigt uthuggna, men å andra sidan känns samtidsskildringen av universitetslivet i Oslo mycket övertygande. Rekommenderas.