Månstenen 1-2

Collins, Wilkie

| 1978

Engelska Väninnan

2011-03-21

Det här är en engelsk klassiker. Men handlingen går för långsamt fram och språket, i alla fall det svenska, är tröttsamt. En sammanfattning av romanen kan läsas på nätet.

Engelska Väninnan

2011-03-15

Ruth Halldén: Vissa böcker känner man misstro mot innan man läst dem. En sådan bok var för mig den engelska romanen Månstenen utgiven år 1868 och skriven av den numera ganska okände Wilkie Collins, vän och yrkesbroder till Charles Dickens och under sin samtid nästan lika uppburen som denne sin kollega.

Skälet till min skepsis var det enkla men inte oviktiga faktum att detta är världens första detektivroman. Vad kan man vänta sig av en sådan?

Romanen handlar om en helig diamant, stor som ett vipägg.En gång i världen satt den i pannan på en indiskt gud, men rövades bort av en engelsk officer. ..

Den dyrbara stenen hamnar hos den engelska lantadeln, och i och med detta tvärvänder berättelsen och fortsätter i sex hundra sidor framåt att vara den mest hemtrevliga, rosiga, kretongöverklädda, brasfladdrande, teångande, giktbrutna och butlerstyrda deckare man någonsin haft i sin hand. ......

Mycket av det som sker verkar halsbrytande, men ingenting otroligt. Vad är Orientens alla hemligheter i jämförelse med Englands?