Scrolla ned för att se en film där John Ajvide Lindqvist berättar om boken. "Pappa, vad är det där? På isen?" Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar. Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna, är det just det som händer. Hon försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn. Det lyckliga livet på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut. Bara förtvivlan...
2022-07-07
2,5/5
Njäe…. når inte riktigt fram för mig, även om jag gillar de onaturliga inslagen.
5/5 i betyg : Efter att ha läst Människohamn beställde jag tre böcker till av författaren.
Det går inte att lägga ifrån sig boken . En svensk skräck historia i Skärgårds miljö. Fantastiskt språk med välutvecklade karaktärer . Flera historier i en. Något så ovanligt som skräck som känns helt trovärdigt .
2019-11-28
Som han skriver. Boken är vackrare än vad den är obehaglig. Jag älskar denne författare!
2014-07-21
Ajvides fantasi är så underbart knäpp att man inte kan göra annat än att älska den. Jättebra bok! ...även om den inte var så "skräckläskig"
2014-04-28
Om man gillar detta tema är det en superbra bok. Jag gillar de flesta av hans böcker mycket men tycker att "Låt den rätte komma in" är hans sämsta.
Människohamn är John Ajvide Lindqvists fjärdegiv i hans befästande av positionen som Sveriges Stephen King. Det är bara positivt menat - precis som King så skapar John Ajvide Lindqvist den obehagliga känslan av att skräcken lurar precis under ytan på det helt normala, men de svenska miljöerna och människorna har så klart inte utforskats av King.
Människohamn utspelar sig på Domarö i Stockholms Skärgård. Anders och Cecilias dotter försvinner spårlöst, vilket leder till deras förhållandes förfall och i förlängningen Anders förfall som människa. Där börjar Människohamn på riktigt. Anders återvänder till Domarö på botten av sin resa som människa. Hans långsamma återvändande till någon sorts normalitet sker parallellt med hans upptäckt av Domarö som en skräckens boning, och att hans dotter inte är den enda som försvunnit.
Anders är en ganska traditionellt trasig figur som fastnat i alkoholen. Övriga i persongalleriet är mer eller mindre hemlighetsfulla skärgårdsbor, som så här i efterhand inte lämnar så stora avtryck. Förutom möjligen Morrissey-dyrkarna.
Det är i stället i stämningen som Människohamn har sin stora styrka. John Ajvide Lindqvist har fångat miljön helt perfekt, och att människorna inte är särskilt minnesvärda gör istället att kontrasten när skräcken börjar träda fram är desto mer påfallande. Sedan skadar det förmodligen inte om du läser den när du, som jag gjorde, själv befinner dig i skärgården.
Efter att ha läst och älskat Låt den rätte komma in så bestämde jag mig för att det måste bli fler böcker av den här författaren. Nu har jag läst ut min andra bok och John Ajvide Lindqvist är officiellt en ny favoritförfattare. Det här är skräck på toppnivå och hade det inte varit för det Stephen King-aktiga slutet så skulle nog boken ha fått full poäng. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2013/02/manniskohamn-av-john-ajvide-lindqvist.html
Läste lättlästa versionen (tycker att den borde ha en egen version att betygsmarkera, precis som ljudböcker har, här på Boktipset!! Viktigt, man kan vilja läsa båda!) Niklas Darke, som har återberättat historien har gjort ett fantastiskt jobb. Språkligt fin och spännande hela vägen!
2012-07-23
Jag tycker vanligtvis mycket om Ajvide Lindquist, men den här boken var för lång och för mycket övernaturligt. Hela boken blev lite för mycket tycker jag...
2012-04-10
En av de bästa böcker jag har läst. Den får en stark fyra. Den är en spännande, mystisk och stark historia. Läs!
Efter att nyligen ha läst Tjärven blev jag lite konfunderad över hur bra Ajvide Lindqvist egentligen är - jag minns hans andra romaner som väldigt givande läsningar med både läskigheter och litterärt djup - så inte i Tjärven. Min bokcirkel skulle läsa Människohamn och jag tog därför tag i den med förväntan - var den mer lik Tjärven eller de andra romanerna? Tack och lov det senare! Gillade karaktärerna, speciellt Simon, gillade hur romanen byggdes upp allt eftersom med mer minnen och berättelser, gillade skildringen av att vara ung på 80-talet, sorgen i att förlora ett barn... och gillade Björn och Henrik! Undrar dock om de som inte lyssnat på the Smiths tycker deras dialog tillför boken något eller bara distraherar. Är Björn och Henrik egentligen en skildring av författarens egen nördighet?
2012-01-16
Jag gillar hans sätt att skriva men storyn höll inte hela vägen för mig, jag tycker att den tappar trots att den är skräckfantasy så tycker jag att t.ex. Låt den rätte komma in, hela tiden behåller önskan av "detta kan ha hänt" trots vampyrer och det är skrämmande.
Jag blev besviken på den här boken efter att ha läst "låt den rätta komma in". Det var en fin historia, men alldeles för utdragen och långtråkig på sina ställen för att lyckas beröra mig och hålla mitt intresse vid liv. Den får en trea för att jag gillar Ajvide, för The Smiths-citaten och potentialen till att ha kunnat vara en bra bok.
John gjorde ett otroligt bra jobb med att bygga upp atmosfär och mystik i den här boken. När bitarna sedan läggs på plats känns det så självklart att man nästan bannar sig själv för att man inte förstod hur det hela låg till. Det är en gripande och mycket spännande berättelse, kanske en av hans mest klockrena böcker.
2011-07-02
En bra bok, dock blev jag fundersam till den i början. Fick låta den ligga i några dagar, sedan insåg jag faktiskt att den var riktigt bra. Fanns mycket att fundera över i denna bok, absolut under tiden alla olika karaktärer berättade. Slutet kändes helt klart mer fundersamt.
2011-05-29
Människohamn befinner sig i gränslandet mellan betyget tre och fyra. Stundtals är det riktigt bra, men ibland tappar historien mig. Boken är dock en riktig bladvändare och jag måste definitivt läsa mer av John Ajvide Lindqvist.
2011-03-13
En bladvändare! Satte mig och läste så fort jag kunde! Det var ett tag sen jag blev såhär underhållen av en bok...
2010-10-06
HÄR HAR VI VÄRLDENS BÄSTA BOK!
en så oerhört fin berättelse om en pappas eviga kärlek till sin dotter. Den är så enormt bra! Jag måste läsa den igen för jag saknar den.. :)
2010-08-08
En helt underbar bok, precis min typ! Ruggig och obehaglig men inte ren skräck, går inte att sluta tänka på förrän man läst klart den. Jag hoppas verkligen på fler böcker inom en snar framtid.