Mannerheim : Marsken - masken - myten

Detta är en berättelse om den legendariske marskalken av Finland, friherre Gustaf Mannerheim. Att han var överbefälhavare i fyra av Finlands krig, riksföreståndare och president som under ytterst svåra förhållanden lyckades försvara Finlands frihet och självständighet, är känt för de flesta. Den historieintreserade känner även till att han började sin karriär som tsarens officer och att han lik James Bond skickades på ett farligt spionuppdrag till Kina, utklädd till en upptäcktsresande. Men hur många vet att han tillbringade fem år av sitt i liv i Warszawa, åren som han betecknade som den lyckligaste tiden i sitt liv? Att han var en sann livsnjutare och gourmé av rang, en gentleman ut i fingerspetsarna, alltid oklanderligt klädd, en elegant charmör som ständigt satte kvinnohjärtan i brand? Själv tycktes han vara immun mot Amors pilar, oförmögen till djupare relationer. Många kvinnor klagade...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Björn Öijer

2020-02-08

Betyg

Herman Lindqvists biografi om Gustaf Mannerheim är en historisk krönika över ett livsöde, som sträckte sig från den unge gardesofficeren i tsarens Ryssland till Finlands marskalk, ÖB och president. Få människor har gjort en sån karriär.

Han satte både kvinnohjärtan och landsdelar i brand. Älskad av de vita och hatad av de röda i klasskriget 1918 som också var Finlands frihetskrig mot ockupationsmakten Ryssland. Mannerheim ansåg sig stå över allt partikäbbel likt en gammaldags upplyst despot. Under andra världskriget blev han en enande kraft i finnarnas tvåfaldiga kamp mot Stalins Sovjet. Utan Mannerheim hade Finland kanske tvingats uppge sin självständighet.

Den rikt illustrerade boken kan ses som en introduktion till dem som vill fördjupa sig i personen och hans samtid. Relationen mellan Sverige och Finland under krigsåren kan också studeras i Henrik Berggrens "Landet utanför".