
Nobelpriset i litteratur 2002. Svenska akademiens motivering lyder: ''För ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke.'' Budapest 1944. En polis tvingar ut en ung jude ur skolbussen. Den fjortonårige pojken begriper inte alls vad saken gäller. Tillsammans med tusentals andra judar sätts han på ett tåg och först när dörrarna till godsfinkan slås upp och vakterna tvingar ut dem förstår han: ryktena om dödslägren som han aningslöst avfärdat var sanna. Mannen utan öde är en av världslitteraturens starkaste skildringar av koncentrationslägrens verklighet. Det är en märkligt annorlunda berättelse om en ung pojkes väg till Auschwitz, Buchenwald och Seitz – och om hans mirakulösa retur därifrån! Den ungerska författaren Imre Kertész var deporterad under andra världskriget. Mannen utan öde är dock inte självbiografisk...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Det unika med nobelpristagaren Imre Kertész´skildring av förintelselägren är troskyldigheten hos huvudpersonen, en fjortonårig judisk pojke som tror gott om alla och anpassar sig till den ohyggliga händelseutvecklingen med ett slags rationell tillförsikt. Hans förmåga att se en glimt av ljus även i de dystraste av stunder leder honom till slutsatsen att det är "om koncentrationslägrens lycka jag borde berätta"
"För till och med där vid skorstenarna fanns det något som liknade lycka i uppehållen mellan plågorna."
Kanske är det sådana överlevare som orkade gå vidare i livet med bibehållen tro på mänskligheten.
Betyg
En skildring av livet i koncentrationslägret där författaren berättar på ett ganska objektivt och registrerande sätt, vilket gör historien lite mer obehaglig än vad man kan förvänta sig. Misstänker att han gör det för att visa hur huvudpersonen försöker klara sig och överleva en absurd tillvaro. Greppet är intressant, men något tröttsamt ibland vilket gör att betyget inte blir en så stark 4. Men ämnet är viktigt och Kertesz skriver bra. Berättelsen börjar i Ungern, och hur ser det ut där idag?
2012-11-16
Betyg
Mycket speciell skildring av förintelsen som skiljer sig från allt jag läst i ämnet. Boken är ett slags tidsdokument där författaren med betraktarens ögon objektivt skildrar processen och dynamiken fritt från värderingar. Gränsar till högre betyg men saknade bitvis lite tempo, annars ypperlig!
2012-04-11
Betyg
Den kompletta förintelseboken. På något sätt är detta den enda nyanserade och fullt ut trovärdiga skildringen av förintelsen som jag läst eller sett på film. Den saknar det svartvita och förenklade som ofta medföljer temat, men behöver det samtidigt inte då ondskan talar för sig själv utan karaktärsförenklingar som leder läsaren.
2012-03-22
Betyg
En bok om fasorna i koncentrationslägrens Tyskland under andra världskriget. Det som skiljer denna bok från andra jag läst om detta ämne är den objektiva betraktelsen av vad som händer. Författaren konstaterar med ett skrämmande förnuft och kylighet vad som utspelar sig omkring honom. Jag tycker om hans sätt att skriva. I början är det ett glättigt nästan lite naivt betraktande av verkligheten som sedan skickligt skruvas över till att betrakta fasorna men också "lyckan" i lägret. Språket följer skickligt med i förändringen av hans upplevelser. Jag förstår att han fått Nobelpriset. Det enda som gör att jag inte sätter en 5:a är att den kyliga objektiviteten gör att jag får en liten avståndskänsla till berättaren men för er som gillar att läsa riktigt bra littteratur är denna bok att rekomendera.
2011-08-01
Betyg
Stark berättelse där sista kaptilen var både oväntade och väckte mycket känslor och frågor.
Betyg
Jösses, vilken bok! Kertesz är en ny bekantskap för mig och jag blev glatt överraskad när jag började med boken. Tyckte mycket om språket och sättet att skriva, först i början nästan provocerande glatt aningslöst och mot slutet mer dämpat. Jag måste genast köpa mitt eget ex som jag kan stryka under i!
Betyg
En oerhört smärtsam läsupplevelse. Boken förutsätter, tycker jag, att man också har förkunskaper om judeutrotningen och bilder på näthinnan om det fruktansvärda. Berättaren är en ung känslig pojke som vill att människorna ska vara goda och att detta ska vara den bästa av världar. Livslögnen blir en överlevnadsstrategi.
Betyg
Den här boken var en stor läsupplevelse och slukades helt av mig. Intressant är berättarperspektivet som skildras med en distans och utan känslsor. Just därför lämnas alla känslor över till läsaren som lever sig in i den gastkramande historein om en pojke som ensam hamnar i Auschwitch och hans reaktion vid hemkomsten. Oförglömlig läsning.
2009-12-04
Betyg
Kertesz kan inte överträffa Primo levi i beskrivningen av nasizmsn helvete. Primo besriver allt i detalj i sin bok "är detta ett liv".
Betyg
En ungersk judisk kille skickas till koncentrationsläger i Tyskland. Väldigt effektivt att skildra detta ur den unga mannens initialt ganska naiva syn. Det är också intressant att boken helst saknar ett svart-vitt tänkande; här finns inga sadistiska lägervakter, inga tyska monster. Tyckte det tog en stund innan man verkligen fastnade i boken, möjligen bara ett resultat av mina höga förväntningar - fast ganska snart sögs man fast.