Lisbeth Salander avtjnar ett kortare straff p kvinnofngelset Flodberga och gr allt fr att hlla sig undan de interna konflikterna mellan fngarna. Det drjer inte lnge frrn Benito, den informelle ledaren, utmanar henne, srskilt sedan Lisbeth frsvarat en ung kvinna frn Bangladesh som trakasseras i cellen intill. Lisbeth fr besk av Holger Palmgren som ftt tag i dokument som kastar nytt ljus ver myndigheternas vergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjlp att gra ngra efterforskningar. Spren leder dem till en viss Leo Mannheimer, delgare i Alfred grens Fondkommissionr. Hur hnger en vlartad finanskilles bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth hantera hoten frn Benito och hennes gng som trappas upp alltmer? I Mannen som skte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz tvinnat en spnnande historia om statliga...
Lttlst och frvisso underhllande bok. Men handlingen r alldeles fr spretig eftersom den bygger p tv icke-relaterade historier som snarare verkar ha uppkommit fr att skapa kvantitet. Karaktrerna, som av ngon anledning ofta frsetts med krystade efternamn, r verdrivna och stereotypa p grnsen till frdomsfulla. Exempelvis r "Mikael Blomkvist" fortfarande den snygga, framgngsrika, hyllade, kloka (och sklart singel) journalisten som "kirrar biffen" medan kvinnor trnar efter honom. Suck. Inte blir det bttre av att dialogerna r bisarra och fullstndigt onaturliga. Dremot gillade jag att handlingen vver in bde personer och hndelser frn tidigare bcker p ett mycket elegant stt.
David Lagercrantz frvaltar arvet efter Stieg Larsson ptagligt vl samtidigt som de obligatoriska hyllningarna till vnsterpolitik, manshat och Apples produkter lyckligtvis tonats ner. Men precis som alla andra bcker i den hr serien kommer jag glmma den lika fort som jag lst den.
2018-12-24
Spnnande och betydligt bttre n den fregende av David Lagercrantz (som jag nu inte kommer ihg vad den handlade om).
Handlingen hr var vlskriven och med hg spnningsniv, flera intressanta trdar.
2018-12-11
Detta r den femte boken om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist och den andra som r skriven av David Lagercrantz. De tre frsta skrevs av Stieg Larsson som tyvrr hastigt gick bort. Ngra r efter Stieg Larsson gick bort s fick David Lagercrantz frgan av frlaget att skriva en fortsttning, vilket han gjorde med fjrde boken som heter Det Som Inte Ddar Oss.
I femte boken s kastas vi rtt in in handlingen med det samma. Av resultat efter vissa hndelser i fjrde boken s sitter nu Lisbeth Salander i fngelse. S jag rekommenderar att man lser den boken frst, dock s skulle jag sga att man borde lsa serien helt frn brjan s att man fr en bild av var Lisbeth Salander kommer ifrn.
Den r spnnande och intressant. Om man vill s kan man skert diskutera till dddagar om det r rtt eller fel att David Lagercrantz har tagit upp pennan efter Stieg Larsson och vad han har gjort med karaktren Lisbeth. Jag vljer att inte g in p detta utan ser Lagercrantzs bcker som mera hans version av dessa karaktrer, precis som alla olika skdespelare som genom tiderna har spelat James Bond och gjort sin egen version av karaktren s har Lagercrantz gjort ocks.
D den rr sig bland den mera byrkratiska vrlden som ekonomi, advokater, psykologer och forskning s har den in emellant ett ngot tyngre sprk, i form av fackliga termer, n en vanlig deckare. Detta kanske saktar ner drivet lite i de bitarna av berttelsen, men den tar upp en del intressanta saker om maktmissbruk i olika former.
Rekommenderar denna till alla som vill ha en spnnande thriller som tar upp en del aktuella mnen. Om man har lst Stieg Larssons bcker och ger sig p denna s fr man ha ett ppet sinne och tnka att det r en annan persons vision som vi mter.
2018-06-24
Bra tempo och tthet. Dock knns slutet lite hastigt och illa genomarbetat. Lite som om sidorna inte rckte till s det blev att packa ihop storyn i det utrymme som fanns kvar.
2018-05-17
Lste de tre originalen med stor behllning. Personerna kndes levande och handlingen hade driv. Men detta r verkligen inte lika bra, fr mycket beskrivande. Knns konstruerat.
2018-02-12
Tycker han skriver vldigt dligt... var mest irriterad hela tiden, synd p s bra karaktrer
Blev besviken p den hr! Lagercrantz gr i den hr boken exakt samma misstag som sin danska kollega Adler-Olsen gr i sin serie om avdelningen Q, han skriver sakta men skert sina huvudkaraktrer ut ur sina berttelser. De fr allt mindre exponeringstid fr varje ny bok som ges ut och blir nstan till bifigurer i handlingen. Vlskriven men fr mig totalt ointressant ....stark 2:a.
Knns mera som en dussindeckare i Nordic noir-floden. Inte alls dligt men inte heller ngot som jag behver strcklsa direkt. Dessutom strs jag en del av att veta att Lagercrantz har kontrakt p en bok till. Klart att Salander mste klara sig d i denna delen. Jag tror inte jag hade lst denna om inte den varit en i Millennium-sviten.
Lisbeth Salander har hamnat p kken och hennes gamla frmyndare Holger Palmgren har ftt tag p dokument som berr inte bara Lisbeth, utan ocks en rad andra mnniskor vars liv blivit frstrda p grund av ett sociologiskt experiment. Mikael Blomqvist blir kontaktad av Lisbeth fr att frska bringa klarhet i vad dokumenten kan visa...
Spnnande och tt historia som knns ngot mer intressant n fregngaren. Fortfarande svrt att veta om jag skulle gilla detta om inte kopplingen till frsta trilogin fanns, men visst var den vrd att lsa.
P tv dagar har jag pbrjat och avslutat "Mannen som skte sin skugga". Ltt andfdd lgger jag min Kindle t sidan. Hela boken gr fr fort. Det finns ingen tid fr varken reflektion eller att andas. Karaktrer springs frbi, handling hastas fram och lggs bort. Jag skulle vilja ha mer. Av allt. Det fanns s mycket att bygga p, men det blev inte mycket av det.
Jag r lite besviken, faktiskt. Skulle vilja stta 2,5 i betyg, men d 2 knns fr hrt s fr det bli en svag 3:a.
Och terigen, snlla frfattar, skriv ordentliga slut!