Mannen som dog som en lax

Niemi, Mikael

| 2006

Flag from sv

413


Mikael Niemis nya roman utspelas i nutid, huvudsakligen i Tornedalen. Den vresige gamle pensionären Martin Udde hittas död i sitt hem i Pajala, uppenbarligen mördad. Polisen får förstärkning från Stockholm när Therese Fossnes från Rikskrim skickas upp för att leda utredningen. Ganska snart blir enstöringen Esaias Vanhakoski huvudmisstänkt, eftersom han utan omsvep medger att han avskytt Udde. Men berättelsen utvecklar sig efterhand till någonting annat än en ren kriminalberättelse. Den blir en kärlekshistoria med förhinder, en berättelse om människans behov av språkliga och kulturella rötter och om vad som händer när dessa rycks upp, och till sist en berättelse om mordförsöket på det tornedalsfinska språket. Det är roligt, allvarsamt och infallsrikt i en skön, oefterhärmlig niemisk blandning - ingen av hans många läsare kommer att bli besviken. "Alla som älskat Niemis tidigare böcker...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Jasmina <3

2018-10-03

Betyg

Helt okej 😊

Carina Karlsson

2013-06-26

Betyg

Den börjar som en enkel deckare men vänder till författarens härliga förmåga att bygga märkliga karaktärer och händelser. En norrländsk skröna med fler frågor än svar och oförglömliga händelser. På köpet får jag lite historiekunskap.

Tommy -

2012-12-04

Betyg

Lite för osannolik för att gå hela vägen.

Karin Norlander

2012-08-25

Betyg

Tveksamt om den förtjänar en tvåa men den var något bättre i början

A

Ann Carlsson

2011-10-30

Betyg

Den här boken ger jag en fyra för jag älskar språket i den! Han skriver så underbart enkelt och dessutom är historien bättre än man tror!

Josefine Ejebjörk

2011-07-04

Betyg

Jag lärde mig mer om Norra Norland än vad jag kunde förut, men ändå var denna boken ganska så seg att ta sig igenom.

Karin .

2009-06-11

Betyg

Trodde att "Mannen som dog som en lax" skulle vara i samma genre som "Populärmusik från Vittula". Så var det inte! Besviken.