Mannen på Trinisla

Virdborg, Jerker

| 2007

När sommaren är som allra varmast, när luften står alldeles stilla, så är det som om naturen och verkligheten håller andan. Då känns det som att vad som helst kan hända. I Mannen på Trinisla händer det. Trinisla är en ö. Namnet är en sammanslagning av latinets "tri", som betyder tre, och "insulae", som betyder öar - tre öar som vuxit ihop till en. Det låter kanske som en ö i ett varmt hav mycket långt bort, ett exotiskt stycke land på andra sidan klotet. Men faktum är att Trinisla ligger så nära som i Bohuslän, strax norr om Hamburgsund. Här utspelar sig Jerker Virdborgs nya roman, som liksom hans tidigare böcker, i synnerhet Svart krabba, är ett fascinerande möte mellan det hemtama och det okända. Det är en ohyggligt förtätad historia om ett tryckande varmt sommardygn då ön är full av semesterfirare, bland annat den lättirriterade Johan och hans tjej Petra, och systrarna Anne och Lina och...

Stina Norgren

2010-10-06

Mannen på Trinisla är en typisk Jerker Virdborg-bok. Det är en bok där det till synes inte händer så mycket. Men om man börjar skrapa på ytan så märker man snart hur det bubblar och sjuder därunder. Berättelsen utspelar sig under några febrigt heta julidagar på den lilla ön Trinisla. Där finns Johan och hans flickvän Petra, systrarna Anne och Lina samt en mystisk man.

Verkligheten tycks upplöst och dimmig i konturerna, som i många andra av Virdborgs berättelser. Som läsare tillåts man aldrig att slappna av för vad som helst kan hända, och det är sällan något positivt. Stämningen byggs upp som inför ett åskväder. Det är här som jag tycker att Virdborgs storhet ligger, hans sätt att skapa stämning med små medel men att samtidigt aldrig avslöja för mycket. Det som utförligt beskrivs är aldrig så skrämmande eller obehagligt som det som bara anas.

I den här boken har han dock gått längre än tidigare. Det som man tidigare bara kunnat ana har nu fått fasta konturer och jag vet inte om jag är odelat positiv till detta. Tvärtom tror jag att jag föredrog när hans skuggverklighet utspelade sig just i skuggorna. I Trinislas obarmhärtiga solsken tycker jag inte att de gör sig lika bra.

Tomas Andersson

2010-02-19

En svag trea. Gillar inte riktigt Jerkers stötiga talspråk i tankeform.

Henrik R.

2010-01-07

Jag hade rätt stora förväntingar på denna bok efter att ha läst Svart krabba och Försvinnarna. Tycker tyvärr inte dom infriades. Författarens har en berättarstil där historiens skeenden berättas rakt upp och ner; minimalt med förklarande bakgrundshistoria, "inre monologer", etc. I hans första två romaner fungerar det förträffligt men i denna inte lika väl. Det finns antydningar om väldigt intressanta sidohistorier som man här gärna skulle vilja veta mer om, och som det känns lite otillfredsställande att han bara släpper till läsaren att själv fundera på. Boken är inte dålig men känns lite som en transportsträcka mot det mystiska som man känner är på lut. En extra poäng för att historien om detta "mystiska" är berättad på ett så klyschfritt sätt.

Alex Nedstam

2009-06-17

Mystik på en ö i Bohuslän låter kanske inte så attraktivt men Jerker har lyckats med briljans.
Detta är en bok som lämnar mycket över till läsarens fantasi. Inget är för tydligt eller otydligt, men det känns som det hela tiden finns lite luckor för att hålla spänningen och intresset vid liv. Kanske ska boken sparas till nästa sommar och dess segelturer, fast å andra sidan passar den perfekt även en mörk höstkväll.