Vilhelm Moberg var en av det svenska 1900-talets största diktare, som med sina utvandrarromaner om Karl Oskar och Kristina skrev seklets mest lästa och älskade litterära verk. Samtidigt var han en av landets viktigaste opinionsbildare och länge vår mest spelade dramatiker.Trots Vilhelm Mobergs unika status har det inte funnits någon biografi som omfattat hela hans gärning. Först nu, 45 år efter hans död, kommer boken som skildrar Moberg i helfigur. Jens Liljestrand berättar levande och fängslande om en av våra mest komplexa, kontroversiella och storslagna kulturikoner. Mannen i skogen är den definitiva boken om Vilhelm Moberg och hans stund på jorden.
Mästerverk om folkkäre Vilhelm Moberg
Det är bara att buga sig i respekt för Jens Liljestrands heltäckande biografi över författaren och tvärviggen Vilhelm Moberg (1898-1973). Efter att ha vistats i det busiga nationalhelgonets närhet under en tidsrymd av 700 sidor har jag andats in Mobergs temperament och själsliga plågor och lyssnat till knattret från hans skrivmaskin.
Biografin är i sig en prestation i paritet med Mobergs hyllade Utvandrarserie. Liljestrands fascination över legendarens litterära produktion och opinionsbildande gärning står inte heller i vägen för befogad kritik.
Ville i Momåla, en av många journalistiska pseudonymer, framstår som något av en rikskverulant. En sanningssägare och diva i samma person. En överkänslig debattör som aldrig glömde en oförrätt. Härjad av sömnlöshet, stress och kroppsliga åkommor sökte han ständigt ny bekräftelse hos kritiker, vänner och allmänhet. Böckernas enorma upplagor stillade bara tillfälligt hans oro.
Liljestrand liknar med stöd i ”Din stund på jorden” författaren vid en småländsk enbuske, rivig och taggig och rakryggad. Få samtida intellektuella kunde mäta sig med Moberg i dennes attacker mot politiska och ekonomiska makthavare, byråkrati, hyckleri, monarki, statskyrka och militarism. Andra världskriget gjorde honom till såväl antinazist som agitator mot Sovjet.
Svenska Akademien var ytterligare ett hatobjekt. Liksom universitetens fjäskande utdelning av hedersdoktorat till författare.
Jens Liljestrands prosa präglas av en berättarglädje som även var den porträtterades livsluft. Boken väcker mitt intresse för att läsa några titlar jag aldrig hört talas om. Tack vare våra folkbibliotek är Mobergs romaner, dramatik, noveller och stridsskrifter lätt åtkomliga.
75 år gammal sökte Vilhelm Moberg ”i sjön sömnen utan slut” (hans egna ord). Med hans vaggande kropp i vassruggen på näthinnan saknar jag en personlighet av hans kaliber i dagens Sverige.
Åh, vilken berörande bok! Vilket hästjobb! Vilket storverk!
Njutit, våndats och tårats av Martin Wallströms fina inläsning.
Känner mig mer vilsen i vem Vilhelm var. Svårt traumatiserad var han tvivelsutan. Något han i sin levnad aldrig förmådde ta hand om, men det gav honom en oerhörd arbetskapacitet. En tydlig parallell till min egen småländska far. Tar särskilt, bland så väldigt mycket annat, till mig berättelsen kring invigningen av Utvandrarnas hus 1968. Jag bodde sen i Växjö 1972 - 86, och besökte i somras åter Parken och Utvandrarnas hus.