Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher. Stieg Larsson (1954--2004) var journalist. Han arbetade som chefredaktör på tidningen Expo från 1999, och tidigare som featurereporter på TT i många år. Han var en av de främsta experterna i världen...
2019-09-17
Stieg Larsson som inte blev erkänd förrän efter sin egen död. Nu har jag alltså läst igenom den stora världsuccen Millennium. Jag tycker handlingen är rå och naken. De är när kriminalromaner är som bäst.Jag är inte så inne på denna typ av genre därav min trea. Jag är dock glad att jag läst böckerna och sett filmerna. Första delen (boken) är bäst. Ämnet som tas upp och bakgrunden till varför dessa böcker skrevs är allt.
2018-05-24
Stieg Larsson var framför allt en sjuhelvetes berättare och skicklig på att skapa en berättelse man inte vill sluta läsa. Men storyn i denna första bok är faktiskt ganska usel - mörande som går i arv. Salander som man förstås bara måste gilla är hans Hamilton. Det finns inget hon inte kan fixa med en dator - alternativt har hon en kompis som löser det.
Första delen av Millennium där Mikael Blomqvist döms till fängelse för förtal men i samma veva får ett lukrativt uppdrag av företagsledaren Henrik Vanger. Hans officiella uppdrag blir att skriva biografin om familjen Vanger, men det egentliga syftet är att ta reda på vad som egentligen hände med Harriet Vanger som försvann spårlöst i mitten av 60-talet. Mikaels vägar korsas av Lisbeth Salander...
Tyckte den här var jättebra när jag läste den och den känslan kvarstår när jag läser om den nästan tio år senare. Romanen och serien satte en orimligt hög ribba för svensk kriminallitteratur oavsett vad herr Guillou!
2015-04-11
Spännande men riktigt skruttigt språk. Hur många gånger skriver han egentligen "konstaterade han"?
2015-03-29
Trilogin i sin helhet är magisk. Det här är en sån där bok man önskar att man hade kvar att läsa. Välskriven, spännande och underhållande.
2015-01-11
Sträckläst denna och de två uppföljarna inte bara en utan tre gånger i olika omgångar. Hittar nya vinklar varje gång. Inte helt plausibla intriger men gode tid så skarpt, välformulerat och tänkvärt. Och SÅ spännande!
2014-07-13
Verkligen bra skriven och mycket spännande. Har också sett filmerna vilka jag tyckte mycket om men som alltid enligt mig så är alltid böckerna mycket bättre
2014-02-23
Förstår att denna bok o även efterföljande skapade diskussioner. Bra skriven med en hemsk o gripande handling.
2013-11-02
Grym och fantastiskt spännande. Man vill bara läsa mer och vet nästan inte om man törs...
2013-08-21
Tyckte den var tungjobbad i början, men sen kunde jag inte släppa den! Riktigt bra!
Den här deckaren är något i hästväg! Jag blev helt svettig och jag blev förbannad när någon ringde. Jag minns att jag satt i mitt kök på en stol och fick gamnacke. Jag kunde inte sluta!! Helt beroendeframkallade och en av de bästa böckerna någonsin!! Lite seg de första hundrafemtio sidorna, men sedan..... Wow!!
2013-02-20
Och vad är det för fel med att komma från en annan planet nu då? Nå - det är förstås tråkigt om mina åsikter väcker sådan harm. Vill man ändå förstå vad jag menar har jag utvecklat det i avsevärt större detalj här:http://horvendile.wordpress.com/2012/12/16/en-plotslig-studie-i-ogenomtankta-adjektiv/(om det är okej att länka i sina kommentarer)
2012-12-13
Så dåligt att det hisnar. Hur kunde en redaktör släppa det här till tryck? Språket är i bästa fall på gymnasienivå, yxigt och helt utan anpassning till vem som pratar eller något annat. Boken är fylld av språkliga manér som jag personligen stör mig på. Anslaget är patetiskt pretentiöst och boken genomsyras av en politisk analys, för att fortsätta med skoltermer, på mellanstadienivå. Själva historien är inte stort mer spännande än Tidningskrönikan.
Jag borde skriva en recension för att kunna slakta lite mer i detalj. Tills jag gör det får jag nöja mig att konstatera att sämre har jag inte läst på länge.
2012-10-14
Den fascinerande mej början till slut
Önskar att han inte lämna jorda livet så tidigt
Han var lysande författare
2012-10-04
Spännande, även om man visste hur den skulle sluta. Lite trög i början men det fick ju oxå sin förklaring.
2012-07-29
Riktigt guldkorn, trodde dock mer på den än jag fick! Flickan som lekte med elden är mycket bättre!!! Men klart imponerad debut.
2012-03-22
Jag rekommenderar verkligen HELA Millenium-trilogin. Spänning när den är som bäst. Bra personskildringar. Om man sett filmerna är det ( som vanligt) verkligen värt att läsa böckerna!
2012-02-16
Tyckte boken var lite tråkig i början men väldigt spännande efter ett tag, så den får en femma
Detta är första boken jag läser av Stieg Larsson, men definitivt inte den sista. De första 100 sidorna var lite sega. De kändes som en ?lär känna alla människor?-period. Vilket i och för sig var bra med tanke hur många olika karaktärer det finns med i boken. Stieg Larssons sätt att skriva gör att texten nästlar sig in i din hjärna och man bara måste få reda på hur det går. Trots att boken är på över 500 sidor gick den snabbt att läsa. Han skriver lättläst med mycket stycken, så man kan alltid läsa lite till.
2011-11-23
En av de absolut bästa deckarna jag läst. Spännande historia, men mest fascinerande är personskildringarna.
2011-10-30
Ja vad säger man. Hur kan någon skriva en triologi av detta slag och göra en intrig så explosiv rakt igenom...?
Finns det någon svensk kriminalroman som berör så är det definitivt den här. Man rycks snabbt med i datahackern Lisbeth Salanders värld. Här står hon inte i fokus så mycket. Hennes väger korsar bara huvudkaraktären Mikael Blomqvists. Och de börjar arbeta ihop för att lösa en mordgåta. Men det är Lisbeth som fångar läsarens intresse. Den coolaste kvinnliga hämnaren man någonsin fått skildrad i litteraturen. Mycket obehagliga scener med kvinnliga övergrepp får man ta sig igenom. Men det vänder till det bästa och blir riktigt spännande. Jag förstår varför boken blivit en internationell succé också. Läs den! Du kommer inte att ångra dig.
2011-09-25
En stjärna slocknade alltför fort på den svenska författarhimlen! Män som hatar.. har allt som man vill se i en deckare, en komplex hjältinna, en någorlunda hållbar intrig och samhällskritik. Omständliga tekniska beskrivningar drar ner betyget.
2011-06-29
Kommentar efter drygt halva boken. Det är bra, men så pinsamt ungdomligt, som en modern amerikansk teveserie.
2011-05-15
Jag blev fast. Visst kanske lite seg i början, men sen gick det av bara farten. Tog inte lång tid innan den var utläst
Jag plöjer glatt det mesta inom svensk litteratur med epiteten deckare/spänningsromaner/kriminalromaner. Stieg Larsson tar denna genre till nya höjder med sin Milleniumtrilogi. Boken är välskriven,minutiöst genomtänkt med lysande porträtt och diverse kängor till svensk psykiatri. Högaktuell, lysande, briljant!
Mikael Blomkvist är den nya tidens hjälte, som brinner för rättvisa och alla människors lika rätt. Oerhört väl beskrivna karaktärer, känns som personer man känner!
I likhet med många andra som läst hela Milennium-trilogin tycker även jag att den första boken är allra bäst,helt outstanding! Den bästa svenska bok jag läst på mycket mycket länge.
2011-02-15
Spänning på högsta nivå. Ett fantastiskt språk och oväntade vändningar. Älskar sådana deckare.
Alla hade talat om denna bok som fantastisk, som något helt nytt. "Du måste läsa den!". Förväntningarna var alltså väldigt stora då jag närmade mig boken. Och det var med växande förvåning jag läste - men inte av en postiv art. Hade inte förväntningarna varit så stora och uppståndelsen kring boken så gigantisk så skulle jag bara överseende ha lagt ifrån mig boken och tänkt att detta bara var en i mängden svenska lycksökande deckarförfattare med dåligt språk och alltför vidlyftig intrig vad gäller blod, sex, sensation och hemligheter. Kan någon förklara VAD som är bra med denna bok? Jag kan till och med tycka att Liza Marklund har vissa poänger i jämförelse.
Språkstil: Först och främst är stilistiken platt och ointressant och ibland till och med schablonmässig. Larsson verkar bara vara inriktad på att berätta en historia. För mig kan en dålig historia räddas av ett bra språk men ett dåligt språk gör även den bästa historia ointressant.....
2011-01-06
Alla hade läst böckerna och jag var sen att komma igång, men sen gick det inte att sluta läsa!
När jag började läsa den här boken trodde jag att den var överskattad. Jag hade fel! Stieg Larsson skriver på ett mycket intressant sätt och han väver verkligen olika historier in i varandra. Även de minst intressanta saker blir spännande med hans sätt att skriva. (Är grymt ointresserad av ekonomi).
Karaktärerna är underbara, men förstår inte varför alla verkar bli kära i Mikael Blomqvist för det? Lisbeth är riktigt härligt intelligent, hård, störd och bra! En spännande blandning, och det är definitivt henne jag gillar bäst i den här boken. En karaktär man inte är van att läsa om.
2010-12-22
Lite seg i början, men blir bättre ju mer man läser. Svårt att lägga den åt sidan innan den är slut
2010-09-25
Jag läser vanligtvis bara deckare på semestern. Men denna bok slank igenom i "kura skymning" timmen trots att den är en deckare, och trots att jag drog mig i det längsta för att den var så hypad av alla. Förmodligen för att jag fick den som present av jobbet. Och jag måste nog tyvärr sälla mig till hyllningskören. För Stig Larsson skrev fängslande. Han hade en förmåga att bekriva karaktärerna så att man hela tiden vill veta mer. Och i Lisbeth Salander har han hittad den perfekta hjältinnan - en underdog som man så gärna identifierar sig med. Redan när jag läste boken visste jag att den en dag kommer filmatiseras och då ville jag inte missa Lisbets hämnd scen där hon återtar makten över sitt liv. Och nu skall den filmatiseras av Hollywood och nästan på mig egen bakgård i det vackra Segerstad - det hade jag dock inte kunnat föruse när jag läste boken.
2010-09-18
Fascineras av detaljrikedomen, känslan och den gastkramande spänningen i denna bok. Personskildringarna är fantastiska. Allt och mycket mer en kriminalroman behöver.
Extremt överskattad. Läste den ganska sent och hade väldigt höga förväntningar. Den var väldigt svår att komma in i och jag var nära att ge upp flera gånger. Tills slut kom jag igenom den, men jag förstår inte var all uppståndelse kommer ifrån om jag ska vara ärlig. Har inte ens läst de andra två böckerna, utan bara sett filmerna. Känns inte som ett dåligt val så här i efterhand.
2010-07-23
Jag började på den fem gånger innan jag var i rätt sinnesstämning. Sedan kunde jag inte släppa den. Jag läste på bussen, i sängen på kvällen, på gående fot ... Det är en bok man saknar när man läst ut den, och det gäller hela trilogin.
2010-07-04
Svårövertalat lästes denna bok och den överraskade verkligen ! Jag tycker att den är spännande och stundtals känns som den faktiskt utspelar sig i Stockholm och återigen stundtals som den är realistisk .
2010-06-27
Ja vad kan jag säga. Jag fastnade för Stieg Larssons språk och sätt att berätta, från första stund och kommer snart att läsa om denna och de två andra böckerna i triologin!
2010-05-22
Förstår inte riktigt heller vad som är det exceptionella med denna bok och de andra i serien för den delen. Läste igenom boken med en tröghet som är sällsynt för mig och den enda karaktären jag hade intresse för var Lisbeth, även om det inte var mycket.
2010-04-27
Jag blev KÄR i Lisbeth Salander! Boken var som drog. Nu när triologin blivit så stor så håller man på tröttna och det känns lite tråkigt att gilla det så många gillar. Men FAN vad fräldst jag var! Bor utomlands och nu är böckerna översatta till spanska varav Stieg Larsson febern nu drabbar den ena efter den andra.... som en pandemi:)
2010-04-16
mycket underhållande, stilsäker.
vi kvinnor kanske gillar böckerna för vi identifierar oss med den urstarka lisbeth
2010-04-13
Jag tycker boken är klart överskattad, handlingen overklig, den är tidvis tråkig o långrandig, kunde kortas av...
2010-04-13
2010-04-02
Ser inte det stora i Millennium-triologin. Språket tilltalar mig inte, handlingen är torftlig och Lisbeth känns inte alls "speciell".
Efter höga förväntningar på boken blev jag besviken till en början. Alla talade om denna fantastiska trilogi om Millenium, hm! Först tänkte jag inte läsa den, men men... nyfiken som jag är så ville jag ju bilda mig en egen uppfattning. Som sagt undrade jag var detta fantastiska & enormt spännande fanns till en början... som tur var gav jag mig inte! för efter halva boken sååå är den verkligen skitbra.
Boken ger mig mindervärdeskomplex för jag kan för mitt liv inte förstå vad som är så fantastiskt med boken och jag har försökt, försökte mig till och med på att läsa om boken härom veckan.
Någon kommenterade att "boken är bra för att vara svensk" så jag får väl nöja mig med den förklaringen :-)
2010-01-08
Otroligt seg i början men den kom igång ungefär efter halva boken. Man vill ändå inte vara utan första halvan då all info beskrivs. Det är i sista halvan där allt faller samman. Otroligt spännande, kunde inte slita mig!
Det var trögt att komma in i boken. Men sen! Jag ville inte att den skulle ta slut. Berättelsen levde verkligen! Så mycket ondska och beskriven precis som den är. // Några hackiga stycken där jag undrade om det var en ny författare eller om redaktören somnat, men helhetsupplevelsen var magisk! När sen fortsättningen gavs ut var det bara att äntligen fortsätta resan. Tillsammans med Sallander.
2009-12-08
Oj vilken underbart spännande och fantastisk bra bok! Jag satt som på nålar genom hela boken. Den förtjänar verkligen alla hyllningar den har fått, fantastisk!
2009-12-05
De 30 första sidorna var extremt tröga och jag lade boken på hyllan i några månader innan jag tog upp den igen. Men sen fick den fart och oj vad bra den blev!
2009-11-13
Jag tyckte alla hans 3 böcker var bra, gillar spänningen. Hans första film av boken var också bra, har inte hunnit att se den andra ännu men de kommer.
2009-11-01
Det är något visst med norrländska journalister,härligt att huvudpersonen är en tjej. Bra sammanvävd historia
2009-10-06
Skala bort 150-200 sidor och den blir bättre. Har svårt för overkliga superhjältar a la Sallander som drar ned betyget.
2009-09-12
En av de bästa och mest spännande böckerna jag har läst. Jag minns att början var lite trög, men när jag kom in i boken så kunde jag inte lägga ifrån mig den.
Wow. Jag trodde att boken skulle på sin höjd vara underhållade då jag tycke att Stieg Larsson och hans böcker var en aning överhypade, men efter att ha sett filmen tänkte jag att nu skulle jag ta och ge boken en chans men inte i min vildaste fantasi kunde jag ana att den skulle vara så vansinnigt bra!
Män som hatar kvinnor utspelar sig i ett parallellt universum där alla människor har blivit ersatta av robotar. Det är i alla fall så det känns när man läser boken för ingen uppträder som någon människa jag någonsin har träffat gör. Själva storyn utgörs av ett ganska sedvanligt deckartrams som är alldeles för överdrivet för att verka trovärdigt. Att något sånt här skulle ha tagit plats i Sverige är ett skämt. Språket i boken är knastertorrt bortom all rim och reson, med knappt en enda liknelse eller antydan till målande språkbruk. Stieg Larsson envisas med ändlösa beskrivningar av de minsta detaljer som alla är totalt ovidkommande. Värst av allt är nog dock alla dessa engelska uttryck som slängs in här och där för att boken ska verka "hipp" eller "cool", men som får helt motsatt verkan. Utan att avslöja något är själva upplösningen så lättköpt att man bågnar.
Det är inte helt svårt att lista ut vad Larsson har försökt åstadkomma med huvudkaraktärerna i boken, det ska vara "vanliga" människor med fel och brister men som man ändå ska kunna identifiera sig med därför att de trots alla sina fel och brister är snälla innerst inne. Enda problemet är att de inte har några drag som gör så att man kan sympatisera med dem, detta gäller i synnerhet Lisbeth Salander. Hon drivs av en illvilja och hämndlystnad som gör att hon på många sätt är svår att särskilja ifrån de ondskefulla karaktärerna i boken, om det inte vore för det faktum att hon är en av huvudkaraktärerna. Om du vill läsa en bok om en trött medelålders man som sitter i en stuga och knappar på sin ibook, så vänta inte en sekund till med att läsa Män som hatar kvinnor!
2009-06-20
Hade det inte vart för att boken kom igång först efter 300 sidor hade den kanske fått högre betyg. :^)
Spännande, gripande och lite egen men även långsam och tjatig. Jag kan rekommendera boken för den som inte är känslig för våld och har lite tålamod. Kan dock säga att jag blev besviken efter all uppståndelse som de fått.
Som läsare känns jag dumförklarad eftersom karaktärerna beskrivs ingående vid upprepade tillfällen. Håller även med Mattia Hedström angående karaktärernas trovärdighet och sexet. Vill man ha en mordhistoria kryddat med sex skulle jag hellre rekommendera Evelyn Anthony.
Varifrån kommer nojjan med produktbeskrivningar av alla datorer? Förutom att det märks att författaren inte är nån "datanörd" är ju böckerna gamla innan de ens lämnat tryckeriet. Fortsätter man i samma anda skulle det kunna bli något liknande:
... jag sitter vid mitt GALANT skrivbord från IKEA med T-ben och skiva av björkfanér och skriver på min DELL PC Laptop som har skärmupplösningen 1024x768 pixlar samtidigt som jag funderar på att äta frukost bestående av Frebacos osötade Frukosthjärtan och Norrmejeriers mellanmjölk i röd TetraPak... (inte från boken)