Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska. Framför allt inte om det lilla hjärtat är torrt. Svartsjukt. Vrickat. Olyckligt. Man måste erkänna att kärlek inte är kärleksfulla människors privilegium. Författarinnan med änglaansiktet och djävulspennan är tillbaka. Denna gång ger hon sig på parrelationer. Men ur vilka mardrömmar hämtar hon dessa historier? Författaren talar till vår inre masochist, som följer skådespelet med förtjusning. Mina böcker berättar om sådant som folk inte har lust att se hemma hos sig. Och det funkar. Tack vare hennes ständigt närvarande humor, otyglade fantasi och lysande berättarförmåga. Jag berättar inte enbart vidriga historier mina texter innehåller alltid ömhet: den ena handen slår medan den andra smeker. Claire Castillon är fransyska född 1975. Hon debuterade redan som tjugofemåring och har sedan dess hunnit...
Ytterligare en novellsamling med Claire Castillon. Personligen tycker jag inte att den riktigt når upp till samma nivå som Insekt som var helt briljant. Men den här novellsamlingen är också riktigt bra och finurliga och alla noveller har en liten tvist på slutet som oftast får mig alldeles paff. Det är lättläst, underhållande, fylld med mycket svart humor och ett briljant språk. Självfallet varierar novellerna i styrka, men överlag är jag väldigt positiv åter till Claire Castillon och jag vill absolut läsa någon av hennes romaner härnäst.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Fyndiga kortnoveller skickligt skriven och driven dialog. Men alla novellerna har i princip samma grundform. Blir som stilövningar. Efter halva boken undrar man (när man börjar på en ny text): jaha och vad kan hon ha hittat på den här gången? det blir bara språk och inget liv. Ändå en trea för den skickliga dialogen.
2011-06-22
Svart humor när den är som bäst. Claire Castillons noveller faller mig varmt om hjärtat. De är råa, fräcka och alldeles underbara. Mer, mer, mer!
Claire Castillon ger sig i kast med att utreda parrelationer i denna vackra, träffande och ögonbrynshöjande novellsamling. Det är en genre som passar henne. Hon har en stil som fångar mig, med högt tempo, oväntade vändningar och överraskande ordval. Tematiken är tydlig och ofta drabbas man av igenkänning. Vackrast är den inledande novellen, som även bär titelns namn, om en kvinnas längtan och väntan på en man som bedrar henne. Ett uppdagande av detta blir slutligen förrödande för henne.
Ibland blir det dock lite väl stereotypiskt. Kvinnan tjatar, gnäller, klagar. Mannen är den starke, den som bedrar, den som lämnar.
Men det är ändock en väldigt trevlig samling. Liksom Sekwas övriga utgivning är jag omåttligt förtjust i språket och stilen. Och det vackra omslaget, som pryds av författarinnan, inbjuder bara det till läsning.
Hur kan man låta bli att inte älska denna. Dialogerna, humorn, går rakt in i mitt fundament, visste inget om Claire Castillon nu blir det att kolla in flera. Skrivsättet påminner om Annna Gavaldas och där är jag fast sen tidigare. Boken delas i olika fristående berättelser som slår knockout på läsaren. Själen finns med i de korta livssnuttarna. Njutbok!