Kråkan, vi måste göra nånting! Vi kan låtsas att det är sommar! Kom, vi går ut! Mamma Mu petade på en istapp. Pling! Den gick av. -Mu, jag låtsas att det är en glass! Mamma Mu drömmer om sommaren. Om solen, värmen och grönt gräs. Den gråa, kalla vintern är för lång för en ko. Vad händer om man LÅTSAS att det är sommar? Med fantasins hjälp blir Mamma Mus istapp en glass och den snötunga grenen ett klätterträd fullt med gröna blad. Och plötsligt känns vintern inte så tråkig. Att leka i snön är roligare än man kunde tro när rutschkanan blir en snöplog och vackra kråkänglar dyker upp i snön. Mamma Mu och Kråkan är några av våra mest älskade barnbokskaraktärer. Följ med dem på ett roligt och lekfullt vinteräventyr där långa samtal och funderingar varvas med lek och påhitt.
@barnboksfamiljen på instagram
2018-10-14
I denna bok så är Mamma Mu trött på den gråslaskiga vintern utan riktig snö.
Hon längtar till sommaren! Eller iallafall en riktig vinter med mycket snö.
Nepp! Nu är det dags att låtsas tycker Mamma Mu!
Wieslander lyckas fånga barnens görande genom Mamma Mu i boken. Allt från istappar som blir goda isklassar, hur roligt det kan vara att krascha en klarfrusen vattenpöl som känns som en glasruta,
Kul hur den roliga sången tigertåg vävs in berättelsen som direkt fick mig som högläsare att inlevelsefullt tjoa ”Tuuuuut! Morr!” samtidigt som jag klöste i luften.
Det var som boken påminnde mig ”Läs med inlevelse! Glöm inte inlevelsen!”.
Kråkans skeptiska karaktär får den vuxna läsaren att tänka efter. Hur ofta dödar vi barnens kreativitet i leken? Hur ofta låter vi vårt snusförnuftiga tänkande sabotera barnens lek?
För i denna boken lyfts låtsasleken på ett sätt som alla barn och många vuxna känner igen sig i. Den värdefulla låtsasleken ❤️
Boken ger även återblickar till tidigare Mamma Mu-böcker då Mamma Mu minns tillbaka och leker minnena på nytt. Den roliga rutschkanan blir nu en riktig snöplog då snön börjat falla t.ex.
Som vanligt är Sven Nordqvist illustrationer fantastiska. De lockar både till skratt och samtal.
En riktigt fin bok att samlas kring och läsa högt tillsammans. Första gången jag läste den för mitt mellanbarn i vårt ”läshjärta” (myshörnan med bekvämaste soffan och stor bilderbokhylla mitt emot) så hade jag innan boken var slut alla tre barnen lyssnades i soffan runt mig.