I oktober 2012 hejdade några talibaner en skolbuss i Afghanistan och sköt den 15-åriga skolflickan Malala Yousafzai huvudet. Hon skulle mördas för att hon offentlig försvarade flickors rätt till skola. Som genom ett under överlevde Malala mordförsöket. Hon bor numera i England och har blivit en världskänd aktivist för flickors rätt till skola och utbildning. År 2014, när hon var 17 år gammal, fick hon Nobels fredspris.I denna bilderbok berättar själv för barn om sin uppväxt och sin kamp för flickors rätt till utbildning, om fattigdom och förtryck och om hur hon trots sin ungdom lyckades göra sin röst hörd över hela världen.Den franska tecknarduon Kerascoët (Marie Pommepuy och Sébastien Cosset) illustrerar berättelsen med vackra, mjuka bilder.
@barnboksfamiljen på instagram
2018-12-18
Detta är en rikt illustrerad bilderbok med Malalas berättelse. I början av boken så får vi höra vad Malala skulle göra om hon hade en magisk penna hon kunde rita till vad som helst i världen med. Både alldagliga saker som presenter till sina småsyskon och lås på dörren till sitt rum. Men eftersom hon ej fick någon magisk penna så hittade hon andra sätt att förändra världen på.
Boken synliggör barns uppväxtvillkor med framförallt flickors möjlighet till skolgång. Detta görs på ett tydligt sätt som når målgruppen.
Boken är väldigt sann och genuin kring Malalas historia men samtidigt anpassad för en yngre publik. De mest obehagliga sakerna som t.ex hur hon blev skjuten på bussen är borttaget ur historian och ersatt med ”Min röst blev så mäktig att de farliga männen försökte tysta mig. Men de lyckades inte.” under en mörk avskalad sida. Men vill man läsa detaljerna så finns en text i slutet efter berättelsen med mer faktadetaljer och bilder.
Men framförallt är boken hoppfull och fint skriven.
En fantastisk bok som introducerar till Malalas liv och tankar anpassat för de barn som fortfarande är för unga att läsa hennes tjockare böcker.
En bok som väcker tankar och skapar underlag för diskussioner med barnen.